Witajcie
Taki temat do rozmy¶lañ ;)
Impreza niecierpliwie wyczekiwana przez fanów rekonstrukcji historycznej, wielbicieli sportów walki oraz wszystkich tych, którym marzy siê wielkie widowisko – Bitwa Narodów, czyli Rycerskie Mistrzostwa ¦wiata (Battle of the Nations 2012), odbêdzie siê w Warszawie w dniach od 30 kwietnia do 3 maja, na terenie Fortu Bema. To niezwyk³a lokalizacja, idealna do tego celu: niezabudowany, „dziki” teren, bardzo blisko sto³ecznego centrum. Fort Bema, a w³a¶ciwie Fort P (Parysów – nazwa pochodzi³a od po³o¿onej wówczas niedaleko wsi) powsta³ w II po³owie XIX wieku (1886-1890), jako czê¶æ wewnêtrznego pier¶cienia fortów twierdzy Warszawa. Nazwê Fort Bema przyjêto w 1921 roku. W czasie II wojny ¶wiatowej mie¶ci³y siê tutaj niemieckie magazyny wojskowe, a po wojnie fort zajê³o polskie wojsko. W latach 80. ubieg³ego wieku fortem zarz±dza³ klub sportowy Legia. Teraz historyczny ten obiekt bêdzie ¶wiadkiem zmagañ najlepszych wojowników przyby³ych z ca³ego ¶wiata.
Jak my¶licie lepsza jest ta lokalizacja ni¿ twierdza Chocim?
Nie wiem czy lepsza dla takiej imprezy Brzarciku wiêc Ci odpowiem w tym temacie niejako z pozycji w jakiej jestem niekompetentny
- z jednej strony zamek o korzeniach XIII wiecznych (choæ na odleg³ej rubie¿y i o konstrukcji z XV do XVII wieku - kojarzony bardziej z XVII wiekiem - nie do koñca s³usznie).
Z drugiej carskie kazamaty w Priwislañskim Kraju z koñca XIX wieku w wiejskiej i obskurnej Warszawie (nic ososbistego nie mam do tego "miasta" - nie ono winne co z nim zobili "dobroczyñcy")
Samoje charoszyje raspolozenie dla etawo balszowo dziela budziet w Warszawu
....ale ....marzy mi siê wielkie widowsiko,sam wiesz jak bardzo, no i sam wiesz jak bardzo nie czekam na ta imprezê
wiêc gdzie tam "wszystkich, tych" ???? A jest nas wiêcej
Z najlepszymi ¿yczeniami.
S±dz±c po zdjêciu lotniczym stopieñ zadrzewienia jest spory, co oznacza gorsz± widoczno¶æ.
A czy obszarowo ten fort jest porównywalny z zamkiem i podzamczem chocimskim? Trzeba rozlokowaæ ekipy dooko³a a "ubit± ziemiê" zapewniæ w centrum, tylko czy terenu wystarczy dla znacznie wiêkszej ni¿ rok temu liczby go¶ci (i, równolegle, widzów)?
Warszawa czy Chocim?
Przej¿a³em zdjêcia obydwu obiektów i stwierdzam, ¿e mo¿e byæ problem ze znalezeniem tak klimatycznego miejsca jakim jest Twierdza w Chocimiu. Choæ w Polsce te¿ mamy wiele piêknych, twarzaj±cych klimat obiektów z wielk± powierzchni± dooko³a, dlaczego wybrali¶cie akurat Fort Bema?
Hej
Malbork?;)
w koñcu te¿ stolica...
pozdro
Mi siê wydaje, ¿e w Malborku jest trochê za ma³o miejsca, my¶lê tu zarówno o miejscu przy wa³ach Von Plauena gdzie rokrocznie jest inscenizacja jak i przy tej fosie gdzie s± pokazy konne. Poza tym s±dzê, ¿e na Fortach Bema bêd± lepsze warunki obozwania jak i mo¿na liczyæ na wiecej kibiców.
A co do starcia Chocim vs Fort to dla mnie oczywiste jest, ¿e Chocim wygrywa:( Choæ u nas jak przypuszczam bêdzie równe pod³o¿e na polu bitwy i nie bêdzie sytuacji, ¿e ka¿de starcie zaczyna siê biegiem ¿eby zaj±æ miejsce z góry:)
Witajcie
Zgadzam siê. Warszawa która w ¶redniowieczu by³a wiosk± ryback± nie mo¿e konkurowaæ z Chocimiem pod k±tem piêknych widoków. Ale za to pod wieloma innymi.
Tu jest stolica gdzie siedz± media i gdzie du¿o ³atwiej o nag³o¶nienie takiej imprezy.
Tu jest Europa gdzie Zachód nie boi siê przyje¿d¿aæ. I dlatego w tym roku bêdzie
13 krajów.
Viator zdjêcie jest stare teren pod walki i na trybuny jest bez drzew, a to ¿e odtwórcy bêd± mieli kilka drzewek które dadz± cieñ to chyba nie najgorzej.
W przysz³o¶ci, je¶li impreza bêdzie znów w Polsce, bêdzie mog³a siê odbyæ w bardziej klimatycznym miejscu, gdzie¶ na uboczu. Ale teraz bardzo wa¿ne jest aby zmieniæ ¶wiatopogl±d widza i postrzeganie rycerza. A do tego potrzebne s±
media i wielu widzów. Na pocz±tku musi byæ Warszawa.
Hej
Argument niedoprzecenienia - dostêpno¶æ dla widzów, ³atwo¶æ dojazdu i niewielkie ryzyko "zmarnowania dnia na wyjazd na niepewn± imprezê" w¶ród "niezara¿onych ¶redniowieczem":)
Tak czy inaczej pewnie bêdê siê zmaganiom przygl±da³ na ¿ywo i na miejscu;)
pozdrawiam i dopingujê
Przepraszam z góry za ignorancjê. Wiem ¿e poprzednie edycje "Bitwy..." by³y na Ukrainie. Jak to ma byæ z t± Warszaw± - czy to tak jednorazowo czy na sta³e impreza przenios³a siê z Chocimia do Polski?
Prawdopodobnie na sta³e i dobrze - jako¶ bêdzie trzeba zagospodarowaæ stadion który siê nazywa "Narodowy" i nic na nim nie mo¿na zrobiæ oprócz koncertów.
a to nie mia³o byæ tak ¿e co roku gdzie¶ indziej?
Ja ¿artowa³em (z Polski w Budowie) . Nie wiem nic.
Impreza ta to Rycerskie Mistrzostwa ¦wiata. Jak na Mistrzostwa ¦wiata przysta³o co roku powinny siê odbywaæ w ró¿nych miejscach i taki jest plan docelowy. Dwie pierwsze edycje by³y na Ukrainie bo impreza siê rozpêdza³a. W tym roku jest w Polsce, gdzie za rok jeszcze nie wiadomo.
Temat podzielony i otwarty do dalszej dyskusji.
pozdrawiam
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.