Przygotowuje siê ostatnio do pewnego projektu architektonicznego. Narazie szkicuje plan gotyckiej katedry i mam pewne braki w wiedzê. Mam problem z umiejscowieniem tronu królewskiego w katedrze. Ciekawi mnie gdzie siê on znajdowa³ w ko¶ciele i kto zasiada³ w jego towarzystwie (królowa..).

Póki co znalaz³em informacjê, ¿e na Wawelu w tamtejszej katedrze tron królewski sta³ na prawo od o³tarza. Nie wiem czy chodzi o miejsce za o³tarzem czy przed o³tarzem. W dzisiejszych czasach miejsce po prawej za o³tarzem zajmuje ksi±dz prowadz±cy msze, albo biskup. Po królu Poniatowskim tron zosta³ usuniêty z katedry i na jego miejsce wstawiono tron biskupi.

Drug± informacj± jak± dysponuje jest umiejscowienie tronu w Akwizganie (niem. Aachener Münster lub Kaiserdom) . WIem tyle, ¿e znajduje siê na uboczu po prawej przed o³tarzem na siedmiostopniowym podwy¿szeniu. Tu nachodz± mnie pewnie w±tpliwo¶ci. Czy tron znajduj±cy siê poza prezbiterium musi byæ na specjalnym podwy¿szeniu, wy¿ej ni¿ tron biskupi?

Te kwestie trapi± mnie ju¿ od pewnego czasu. Niewieile informacji siê zachowa³o z tamtego okresu.