Witam!
Organizatorem Mistrzostw jest Dru¿yna Rycerska LISY z Czerwionki.
rozumiem ¿e uczestnictwo w mistrzostwach wy³±cznie na zaproszenie?
czy mo¿ecie wrzuciæ regulamin uczestnictwa dru¿ynowego i indywidualnego?
Zamieszczamy program i regulamin XXI Kuszniczych Mistrzostw Rzeczypospolitej.
Program Mistrzostw
Pi±tek (18.05.2012r.)
17.00-20.00-przyjazd i zakwaterowanie
21.00 - narada dowódców dru¿yn
Sobota (19.05.2012r.)
6.00 – 7.30 - trening strzelecki
11.00 – 14.30 - strzelanie turniejowe
16.00 - 19.00 - kontynuacja strzelania turniejowego
Niedziela (20.05.2012r.)
9.00 – 10.00 - Msza rycerska
11.00 – 15.00 - strzelanie turniejowe - fina³owe
Organizatorzy zastrzegaj± sobie prawo zmian w programie imprezy,
które wynikn±æ mog± w trakcie jej trwania.
Regulamin
XXI Mistrzostw Polski w Strzelaniu z Kuszy Historycznej
Byczyna 2012 r.
1. Mistrzostwa Polski w strzelaniu z kuszy historycznej
rozgrywane s± w systemie bezpo¶rednim i maj± charakter dru¿ynowy
i indywidualny.
2. Ilo¶æ kuszników w walkach dru¿ynowych i indywidualnych jest
oparta na poni¿szych zasadach:
a) Zaproszone Bractwo, Stowarzyszenie lub Dru¿yna Kusznicza
maj± prawo do wystawienia pe³nej dru¿yny czyli 6 kuszników w
wieku od 18 lat.
b) Dru¿yny nie mog± byæ mieszane (z ró¿nych Bractw).
c) Dru¿yny, które wystawi± mniej ni¿ 6 kuszników nie bêd± brane
pod uwagê w klasyfikacji dru¿ynowej (w takim przypadku kusznicy
bêd± klasyfikowani indywidualnie).
d) W Mistrzostwach mog± braæ równie¿ udzia³ kusznicy nie
nale¿±cy do ¿adnych Bractw tzw. wolni rycerze.
e) Sk³ady dru¿yn musz± byæ podane przed rozpoczêciem strzelañ i
nie mog± byæ potem zmieniane.
3.Mistrzostwa Polski przeprowadzone bêd± w dwóch
odleg³o¶ciach:
20m. i 40m.
Strzelanie odbywaæ siê bêdzie z pozycji stoj±cej, bez
podpórki do tarcz ³uczniczych o ¶rednicy:
- na dystans 20m. - 40cm,
- na dystans 40m. - 60cm.
Przebieg strzelañ:
Wszyscy zg³oszeni kusznicy strzelaj± w kolejno¶ci:
I tura (wyj¶cie) dystans 40m - 3 serie po 3 strza³y
II tura (wyj¶cie) dystans 40m - 3 serie po 3 strza³y
III tura (wyj¶cie) dystans 20m - 3 serie po 3 strza³y
IV tura (wyj¶cie) dystans 20m - 3 serie po 3 strza³y
Ilo¶æ serii w turach od I do IV mo¿e byæ zmieniona do 2 w
przypadku wiêkszej ilo¶ci uczestników.
Pierwsze IV tury (wyj¶cia na stanowiska) s± liczone
zarówno do klasyfikacji dru¿ynowej jak i indywidualnej.
Strza³y turniejowe w ¿adnej z tur nie zostaj± poprzedzone
strza³ami próbnymi. Ze wzglêdów czasowych musi wystarczyæ
poranny trening).
V tura – fina³ na 40m - strzela 12 najlepszych kuszników
na tym dystansie - 2 serie po 3 strza³y
VI tura – fina³ na 20m - strzela 12 najlepszych kuszników
na tym dystansie - 2 serie po 3 strza³y
Punkty ze wszystkich tur s± sumowane.
Tury V i VI (fina³owe) s± liczone tylko do punktacji
indywidualnej do wy³onienia Mistrza Polski w strzelaniu z kuszy
historycznej na 20 i 40m.
Tytu³ MISTRZA POLSKI W STRZELANIU Z KUSZY HISTORYCZNEJ przyznaje
siê kusznikowi, który zdobêdzie ³±cznie na obydwu dystansach
najwiêcej punktów.
4.Trafienie w liniê i na styk linii interpretuje siê punktowo na
korzy¶æ zawodnika.
5.Kusznik ma prawo do treningu poprzedzaj±cego zawody w godzinach
ustalonych przez organizatora.
6. Kusznik jest zobowi±zany do przestrzegania ciszy w czasie
strzelania.
7.Kusznicy z jednej dru¿yny mog± korzystaæ z jednej kuszy.
8. W ostatniej turze fina³owej kusznicy strzelaj± w kolejno¶ci
odwrotnej do zajmowanych miejsc tzn. od 12 do 1.
9. W sprawach spornych ostateczne decyzje podejmuje Komisja
Sêdziowska i Organizatorzy.
10. Dopuszcza siê pomoc przy napinaniu kuszy kobietom oraz osobom,
którym warunki zdrowotne i fizyczne utrudniaj± napiêcie kuszy.
Kryteria oceny i dopuszczenia sprzêtu kuszniczego do Mistrzostw
1. Do turnieju dopuszcza siê orygina³y i rekonstrukcje kusz
historycznych pochodz±cych do XVII wieku w³±cznie.
2. Sprzêt kuszniczy powinien spe³niaæ nastêpuj±ce warunki:
a) £uk kuszy: stalowy, rogowy lub drewniany (z jednego kawa³ka
drewna – nie klejony), mocowany do ³o¿a sznurem lub klamrami bocznymi
i klinami. b)Ciêciwa:
sznurowa lub jelitowa. Niedozwolone jest stosowanie ciêciwy stalowej.
c)Mechanizm zwalniania napiêtej ciêciwy: orzech lub chwytak zwalniany
d¼wigni± lub cynglem. Dozwolone inne mechanizmy posiadaj±ce
odpowiedniki historyczne. d)Przyrz±dy
celownicze: brak lub prymitywny celownik w postaci blaszki jako jeden
punkt odniesienia (drugim jest grot be³tu lub koniec ³o¿a).
e)£o¿e i kolba: typu jak w odpowiednikach historycznych do XVII wieku
lub kolba typu arkebuzowego.
f)Be³ty: drewniane z metalowym grotem, d³ugo¶ci do 40cm, ¶rednicy do
10mm, ilo¶æ lotek dowolna. Lotki z materia³ów naturalnych.
Niedozwolone stosowanie be³tów metalowych, wêglowych lub innych
nowoczesnych.
Wymagania bezpieczeñstwa w czasie strzelania
1. Bezwzglêdnie stosowaæ siê do komend i poleceñ
sêdziego prowadz±cego strzelanie.
2. Nie wolno kierowaæ za³adowanej kuszy na boki i w górê, a w ¿adnym
przypadku w stronê ludzi.
3. Po za³adowaniu kuszy nie trzymaæ palca na cynglu lub d¼wigni
spustowej, a dopiero po „z³apaniu” celu.
4. Podchodziæ do tarcz na komendê oraz po upewnieniu siê, ¿e wszyscy
kusznicy na linii zakoñczyli strzelanie.
Namiestnik Dru¿yny
Regulamin w innym po¶cie
W zwi±zku z pytaniami w sprawie uczestnictwa w turnieju informujê:
Dla bractw które bra³y ju¿ udzia³ w mistrzostwach,wy¶lemy bezpo¶rednie zaproszenia. Pozostali mog± siê zg³aszaæ za po¶rednictwem forum.
Obowi±zywaæ bêdzie regulamin jak na wszystkich dotychczasowych Mistrzostwach zatwierdzony na Kapitule Generalnej Rycerstwa Polskiego w Sandomierzu, jego przestrzeganie jest warunkiem podstawowym.
Przypominam ¿e zg³oszenia do Janka Kity z Lisów, na grodzie czeka 47 miejsc noclegowych, je¿eli trzeba wiêcej(brak namiotów itp), prosze to jak najszybciej Jankowi zg³osiæ, istnieje mo¿liwo¶æ
"zrobienia" sal zbiorczych w zbrojowni i sali my¶liwskiej a nawet w po³owie karczmy
Wtedy mo¿e to byæ i 100 miejsc.
¯ywimy jak zawsze ca³y czas, od piatku wieczorem do niedzieli.