Druga edycja XIII wiecznej imprezy ko³o Bochni. Miêdzy innymi fina³ mistrzostw Europy w bar³o¿eniu. Jakie¶ szczegó³y wkrótce.
JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE chetny jak zwykle
Szykujê du¿o ogórków bo siê t³uk± :-)
ech daj spokoj..... w tym roku moze jakies ine warzywa.
mi³o bêdzie zajechaæ mam nadziej ¿e plany mi siê tak u³o¿± ¿e dam rade byæ
my oczywi¶cie bêdziemy mam nadziejê ¿e w±troba wytrzyma
Wstêpnie my te¿ siê piszemy. Zobaczymy jak wyjdzie z czasem.
Ha! Bêdziemy i mam zamiar wyle¿eæ sobie miejsce na podium
Hmmm... no to chyba bêdziemy
Szmelu, czy bêdzie Zojka? Je¶li tak, to ona zajmie 1 m-sce na podium
Mo¿na zrobiæ kategorie wiekowe :-).
CYTAT(kriva @ 10:04 15.04.2012)
Szmelu, czy bêdzie Zojka? Je¶li tak, to ona zajmie 1 m-sce na podium
Bêdzie, ale odgra¿a siê, ¿e jest w takim wieku, kiedy wszystko fascynuje, wiêc na miejscu nie usiedzi/ule¿y
Jarku, kategoria "wiekowa" bêdzie przecie¿ jedna
Szanowni uczestnicy. Komu Bozia talentu nie posk±pi³a niech szykuje otwór pisany proz± lub wierszem, deklamowany lub ¶piewany a po¶wiêcony b³ogiemu Bar³o¿eniu oraz wszelkim czynno¶ciom oko³obar³o¿niczym (tutaj, ze wzglêdu na potencjaln± obecno¶æ nieletnich wskazany jest umiar). Najlepsi tfurcy i ich dzie³a zostan± nagrodzeni.
W sobotê po koncercie Wolnej Grupy Bukowina puszczamy wianki na Rabie.
Zgadnijcie kogo nie bêdzie....
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 23:12 11.06.2012)
Zgadnijcie kogo nie bêdzie....
Niechaj ¿a³uje
Jarku, rymowanki bar³o¿nicze gotowe...
@ Jarek - a nie lepiej pu¶ciæ wianek w naszym szafliku k±pielowym?
@ Szmelu, bêdziesz nam ¶piewa³, czy melorecytowa³?
A jaki¶ bli¿szy program
? Jest szansa, ¿e poczet Bagiennych z Wie¿ycy / 2 - 4 tekstylnych / dopiero w sobotê dojedzie i musimy wiedzieæ gdzie wtedy bêdziecie zalegaæ
Podobno szykujecie profesjonalne ¶redniowieczne szlaki
Mo¿na przyje¿d¿aæ w pi±tek od rana. Obóz jak zwykle na grodzisku w Che³mie. Jak kto¶ nie wie jak dojechaæ niech pyta ale bardzie banalnego dojazdu nie ma chyba w Polsce. Pi±tek mamy totalny luz. Je¶li uda mi siê za³atwiæ wiklinê to bêdziemy pletli p³ot wokó³ obozu. Wieczorem albo w nocy Szmel urz±dza wyprawê zbrojn± po okolicy. Mo¿na ³aziæ gdzie siê chce, to nie Mazury i p³otów pod napiêciem nie ma. W sobotê od jakiej¶ 10 do 13 obóz bêdzie otwarty dla turystów, choæ t³umów siê nie spodziewam. Dobrze by by³o jakby co¶ zaprezentowaæ, mo¿e walkê albo inne ladaco
. Pó¼nym popo³udniem robimy potyczkê na grodzisku pt. Obrona grodu. Przepêdzimy cywilów z pobliskiej wsi w postaci kilku kostek s³omy, któr± malowniczo siê spali, a potem bêdziemy oblegaæ gród, tzn. Wy bo moje sprzêty z przeszywk± na czele strasznie siê skurczy³y
. Bêdzie mo¿na postrzelaæ z ³uku i w koñcu podpaliæ jakie¶ manekiny. Jak w ka¿dym b±d¼ razie s³omê i benzin bêdê mia³. Po bitwie chwila odpoczynku i koncert Wolnej Grupy Bukowina, a po nim idziemy korowodem nad Rabê puszczaæ wianki. Jedzenie: w pi±tek we w³asnym zakresie, w sobotê bêd± produkty do gotowania (oczekujê na sugestiê) oraz pó¿niej katering w postaci np. ¿uru miejscowej produkcji. Trunki te¿ w³asne, choæ nie wykluczony jest wyszynk piwa ze speszjal prajs dla rycerzy. Niedziela: 100 % bar³o¿enia. Przewidziane konkursy: "Literatura a bar³o¿enie" oraz konkurs wianków. W przypadku wianków zabronionymi materia³ami s±: wid³ak go¼dzisty, styropian, dêtka od ci±gnika. Nagroda: Hmm jeszcze nie wiem.
Architectonicusie szlak by³ ¶redniowieczny ale kto¶ podstêpnie wyla³ w nocy na nim asfalt :-)
Lista (kolejno¶æ przypadkowa):
1. Szmelu z rodzin±
2. Dobrzyñcy
3. Najemnicy Bocheñscy - AK
4. Roar
5. Brat Bernard
6. Lady Drakonia
7. Krivy Miechów
8. Poczet Bagiennych
9. Piotru¶ C. z rodzin±
10. Tomek Jesionek i jego kamanda
11. Tarnowskie ch³opaki od Batorów
12. My
Lista osób, których nie bêdzie:
1. Rysio z Klanu
2. Marek Hilgendorf
Bêdê na 80%. Jak dotrê - dla chêtnych bêdzie mo¿liwo¶æ nagrania w³asnej audycji zwi±zanej z Bractwem / rekonstrukcj±.
Przywie¼ nalewkê z ryjówek
CYTAT(Jarek Przyby³o @ 10:16 19.06.2012)
Lista (kolejno¶æ przypadkowa):
1. Szmelu z rodzin±
6. Lady Drakonia
10. Tomek Jesionek i jego kamanda
Czyli, knazywaj±c rzeczy po imieniu, najpiêkniejszy pod s³oñcem Poczet Krzy¶ka Z£Om¿yñca
Mo¿e uda siê jeszcze namówiæ inne Pocztówki lub Pocztowców.
Aniu, ja bêdê opiewa³ Bar³óg i Bar³o¿enie wierszem, ale postawi³em na formy krótkie.
Wiadomo, dynamiczne i konsumpcyjne spo³eczeñstwo XIII-wieczne, wychowane na formule newsa a`la Teleexpress, nie ma g³owy do nudziarstwa.
Robiê wyprawê zbrojn± po okolicy? Heh, no dobra... Nie znam okolicy, ale do najbli¿szego baru zawsze mnie nos doprowadzi
Nie marud¼, Mongo³y te¿ nie zna³y okolicy ale kogo zapytali o drogê to im wskazywa³ (zanim skona³). I tak dotarli prawie do DDR-u.
CYTAT
Dobrze by by³o jakby co¶ zaprezentowaæ, mo¿e walkê albo inne ladaco
O ile bêdzie tylu chêtnych to mo¿e jaka¶ bojóweczka i dla ciê¿kich i dla lekkich?? Gdyby by³o ma³o osób to na zasadzie "ka¿dy z ka¿dym". Przyda³by siê tylko dobry konferansjer do poprowadzenia i kilku ludzi znaj±cych siê na walce do sêdziowania. Nagroda - szacun na dzielni
Da siê zrobiæ Tomku. :-)
Czy mo¿na zg³osiæ jeszcze dwie dusze z Pocztu Indara? Czyli, kontynuuj±c listê:
13. Krzy¶ko z Chomiczowa
14. Basia z Kielc
No pewnie, zapraszamy :-)
W zwi±zku ze zbli¿aj±cym siê fina³em Mistrzostw Bar³o¿enia pragnê zauwa¿yæ dotkliwy i niepraktyczny brak patrona. Jak wiadomo jak jest patron to mo¿na do niego siê zwracaæ i zwierzaæ i prosiæ
a jak siê co¶ nie uda to mo¿na na niego zwaliæ...W wyniku d³ugotrwa³ych i wnikliwych kwerend
oraz narad z Bagiennym Starszeñstwem
ustalono jednoznacznie, ¿e jedynym kandydatem mo¿e byæ Kubu¶ Puchatek. Za³±czona ikonografia ostatecznie potwierdza co najmniej ¶redniowieczne tradycje patrona a traktaty Benjamina Hoffa Tao Kubusia Puchatka i Te Prosiaczka, które na przyk³adzie tych postaci obja¶niaj± za³o¿enia filozofii chiñskiej sugeruj±, ¿e jego korzenie mog± siêgaæ nawet kilkunastu wieków przed nasz± er± !
Ostatecznie za³±czony cytat dotycz±cy genialnego minimalizmu czy wrêcz Bar³o¿nej Ascezy mówi sam za siebie -
"Do¶æ d³ugo le¿a³em na ziemi na brzuszku,
Udaj±c, ¿e drzemiê wieczorem na ³ó¿ku.
Stara³em siê mruczeæ mru-mru... po cichutku,
Stara³em siê nuciæ, lecz wszystko bez skutku..."
Piotru¶ C z rodzin± to tozsamo co Brat Bernard jakby przeczuwaj±c moj± sk³onno¶æ do bar³ozenia nadano mi na drugie tudzie¿ zakonne imiê Bernard nie myliæ z Bernardynem:)
No i po co ¿e¶ to pisa³. Taka fajna frekwencja mi siê kroi³a
Mi¶ Puchatek ? Bene. :-)))
Witajcie...
Co do listy – to oficium... zg³oszone szanownemu Jaros³awowi. Niemniej jednak osobi¶cie zaprasza³em kilka dusz... Mam nadziejê, i¿ w tym roku nas nie zawiod± i czuj±c siê mile widziane: nareszcie lub znów przyjad±.
Zatem do zobaczenia...
Witam
Chcia³bym po barlo¿yæ troszke z wami, jest jeszcze mo¿liwo¶c zawitaæ w wasze progi ?
CYTAT(BEJDON @ 16:32 27.06.2012)
Witam
Chcia³bym po barlo¿yæ troszke z wami, jest jeszcze mo¿liwo¶c zawitaæ w wasze progi ?
Zapraszam...
Zatem do zobaczenia... na wzgórzu...
Wprawni "rycerze" siê znajd±, ale czy bêdzie chcia³o siê im pociæ - to siê oka¿e na miejscu? ;)
Trochê mnie zmaga jaka¶ choroba, ale nic to :-). Jakby kto pob³±dzi³ to dzwonic proszê 604-209-192
Poczet Bagiennych z Wie¿ycy sredecznie dziêkuje Orgom za kolejn± ¶wietn± imprezê
Wyrazy szacunku kierujemy te¿ do kap³anek Puchalek za profesjonalne przygotowanie miejsca kultu
dla Patrona Bar³ó¿ników tak ¿yczliwie przyjêtego i czynnie uwielbianego przez licznych wiernych
. W temacie fina³u Mistrzostw Bar³o¿enia Starszyzna Bagienna
swoje typy za³±cza na fotografiach. S± to: I miejsce w kategorii indywidualnej i zbiorowej oraz w dyscyplinach dodatkowych jak: profesjonalna obs³uga Bar³o¿±cych oraz innowacyjne technologie - za budowê i obs³ugê klimatyzatora / Jarek
/
S³awa!
By³em krótko i smaka na bar³o¿enie zrobi³em sobie niemi³osiernie. Tu zapowied¼ podkastu, który uka¿e siê 6 lipca o 18.00 w dzikim mie¶cie. Oczywi¶cie jak zakoñczê monta¿ to podrzucê wam przedpremierowo - mam nadziejê, ¿e dzi¶ jeszcze.
http://www.dzikiemiasto.net/dzikie_21_zapowiedz.mp3
Podcast przygotowa³em w stanie pernamentnego zbar³o¿enia. Wszystko co w nim dopowiedzia³em jest bez jakichkolwiek podtekstów innych ni¿ bar³o¿niczo-humorystyczne. Tak¿e, proszê o niebato¿enie pod prêgierzem.
http://www.bochnia.dzikiemiasto.net/dzikie...-bozogrobowcow/fotki dorzucê do wieczora
Dziêkujê Wszystkim za wspóln± zabawê…
Dobrze czasem nic nie robiæ: szwendaæ siê, rozmawiaæ, le¿eæ – bar³o¿yæ… ;)
Gor±co by³o przewidywane, ale przeros³o oczekiwania i jak podejrzewa³em niewiele siê chcia³o…
Równie¿ i ja zabra³em nieco sprzêtu, który przele¿a³ w namiocie… Nigdy nic nie wiadomo… Lepiej mieæ i nie u¿ywaæ, ni¿ nie mieæ, a potrzebowaæ…
Do zobaczenia zatem gdzie¶… jeszcze przed nastêpnym Che³mem… by znów przywdziaæ he³m, na Che³m… przynajmniej raz… ;)
Pozdrawiam gor±co
Sebastian
By³o bardzo fajnie:)ino za goraco.Ale do rzeki nie daleko wiec komandoria tam obozowa³a
wszystkich pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.