Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Black Death (2011)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
maeve
Czarna ¦mieræ

W³a¶nie na ¶wie¿o jestem po obejrzeniu filmu "Czarna ¶mieræ", w której jedn± z g³ównych ról gra Sean Bean.
Samo nazwisko ju¿ przekona³o mnie do filmu, mia³am nadziejê, ¿e nie bêdzie to kolejna szmira jak ciekawie zapowiadaj±ce siê w swoim czasie (ale tylko zapowiadaj±ce siê) "Polowanie na czarownice" z N. Cage'em. Rzeczywi¶cie, nie zawiod³am siê. Mo¿e i nie ma spektakularnych walk, (choæ jak co¶ siê trafi to czê¶ci ludzkiego organizmu czasem lataj± we wszystkie strony), za to dobrze ukazano stronê zabobonnej czê¶ci ludzkiego umys³u. Mnie siê podoba³o, ale ciekawa jestem waszych opinii.
brat Bule
Obejrza³em ju¿ jaki¶ czas temu, film wart obejrzenia. Ale wed³ug mnie raczej tylko raz. Jak dla mnie zbyt du¿o przemocy ;).
Milten Szalony Topór
Film naprawdê mi siê podoba³. Ma³o filmów ukazuje brud i nieczysto¶ci na ulicach, tak, jak by³o w przesz³o¶ci. W wiêkszo¶ci ludzie s± czy¶ci, schludnie ubrani, zdrowi... Na Bogów, przecie¿ czarna ¶mieræ zabra³a prawie 2/3 ludno¶ci! Najbardziej urzek³a mnie scena, w której w¶ciek³a grupa ch³opstwa próbuje spaliæ na stosie niewinn± kobietê - która uwolniona przez jednego z g³ównych bohaterów, zostaje przez niego "ur¿niêta" - bohater t³umaczy siê, ¿e gdy odeszliby, lud i tak zabi³by j± i to drastyczniej i bole¶niej - na stosie. Film ogl±da³em ponad rok temu, choæ t± i jeszcze kilka scen pamiêtam, jakobym obejrza³ film wczorajszego wieczoru.

Polecam wszystkim, którzy nie lubi± rycerzach w l¶ni±cych zbrojach na koniach zapierda****cych uwolniæ piêkn±, cycat± blond-w³os± królewnê, a w filmach chc± realno¶ci. Amen.
Sihill
A ja w³a¶nie przed chwil± obejrza³em go w sumie drugi raz, bo szuka³em czego¶ na wieczór i zapomnia³em, ¿e go ju¿ widzia³êm. Generalnie polecam, jako po prostu film jest wed³ug mnie wart obejrzenia. Pomijaj±c jakie¶ historyczne nie¶cis³o¶ci to polecam ten obraz jak najbardziej.
Przemek z Dzia³dowa
Film jest ciekawy . Nie jest przesadzony pokazuje prawdziwe realia tamtego okresu .
Tytu³owa Czarna ¦mieræ i wszystkie zabobony z ni± wi±zane . Chêæ spalenia wied¼mu i pokutuj±cy biczownicy czyli poszukiwanie ¼róde³ zarazy i chêæ jej zakoñczenia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.