Ostatnio troche poszpera³em na temat tej formacji, ale niewiele znalaz³em, w dodatku w marnej jako¶ci...
Wiem, ¿e owa formacja s³ynê³a ze ¶wietnego wyszkolenia i czernionych zbroi.
I w³a¶nie tu pojawia siê moja w±tpliwo¶æ. Czy ca³e elementy opancerzenia by³y czernione? Czy ów kolor uzyskiwano po zanurzeniu rozgrzanego elementu w oleju czy poprzez oksydowanie? Nie jestem na tyle koszerny, ¿eby ogarniaæ czy jaka¶ forma oksydowania by³a powszechna w tamtym okresie, ale strzelam ¿e tak. Czy mo¿e ca³y pancerz (albo elementy) emaliowano na czarno? A mo¿e tylko wzory by³y emaliowane na czarno, jak na niektórych pancerzach które mo¿na znale¼æ w Metropolitan Museum of Art?
I jakie elementy uzbrojenia dominowa³y? Czy by³a to zbroja gotycka w stylu niemieckim czy Korwin bardziej wyposa¿a³ swoich ludzi w opancerzenie w stylu w³oskim? Z tego co wiem by³a to w miarê ujednolicona formacja, a wiêc- czy zbroje równie¿ by³y ujednolicane? Np. Lekka piechota chodzi w tym, tym i tym czy panowa³a dowolno¶æ?
Interesuje mnie wygl±d uzbrojenia piechoty oraz konnicy (spieszonej, bom biedny i na konia porz±dnego jeszcze mnie nie staæ)