Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ogrodzieniec - Birów --> 22-23.05
> Inne > Kalendaria 2003-2009 > Kalendarium 2004
Stron: 1, 2
Lutom
W dniach 22-23 maja 2004 roku "Wataha Wilcze K³y" oraz "Ludus Gladiatorius" organizuj± w Ogrodzieñcu imprezê nawi±zuj±c± do wczesnego ¶redniowiecza.
Miejsce imprezy to wzgórze Birów, gdzie kilkaset lat temu sta³ s³owiañski gród. Obecnie miejsce to wraca do swojej ¶wietno¶ci i odbudowywany jest tam kamienno-drewniany gród.
Na imprezê zosta³o zaproszonych wiele grup zarówno z Polski jak i za granicy.
Bêd± mia³y miejsce pokazy walk Wikingów i S³owian, wystawione bêd± liczne warsztaty takie jak: tkacwo, mincerstwo, skórnictwo, bartnictwo, zielarstwo, garncarstwo, wikliniarstwo itp.
W czasie pierwszego dnia imprezy g³ówn± atrakcj± bêdzie bitwa wojów. Drugiego dnia odbêdzie siê obrzêd pochówkowy w zwi±zku z blisk± odleg³o¶ci± od Birowa kurhanów kultury ³u¿yckiej.
Wszystkie grupy oraz osoby odtwarzaj±ce okres wczesnego ¶redniowiecz± zainteresowane imprez± proszê o kontakt pod adresem lutom@pf.pl
Owen
Witam
Sorry ja tak tylko na chwilê i to z ciekawo¶ci: jaki zwi±zek maj± kurchany z kultury ³u¿yckiej ze wczesnym ¶redniowieczem. Moim zdaniem to tak jakby we W³oszech organizowaæ imprezê ¶redniowieczn± a jako atrakcje pokazaæ obrady senatu rzymskiego devil.gif .
Pozdrawiam
Lutom
No có¿ masz racjê, ale te kurhany s± w pobli¿u i jako¶ chcemy do nich nawi±zaæ.
M¶ciwoj
By³o ju¿ wiele tematów w których ludzie pisali o ró¿nych przegiêciach na imprezach. Myslê, ¿e to akurat nie przeszkadza w niczym. Przecie¿ we wczesnym ¶redniowieczu owe kurhany te¿ by³y, mo¿e dla tamtych ludzi by³y miejscem magicznym, cmentarzyskiem przodków. Dla mnie jest to czepianie siê, jak zwykle do wszystkiego, a to robi siê ju¿ nudne. Ja mam nadziejê, ¿e pojawie siê na tej imprezie i nie bêdzie mi przeszkadzaæ nawet droga z samochodami i turysci- troche wyobra¿ni.
Lutomie wiem, ¿e kilka grup z po³udnia przymierza siê do tej imprezki, mam nadzieje, ¿e napisz± do ciebie i spe³ni± wymogi:)
Elsiv
wczesne ¶redniowiecze - a móg³by¶ dok³adniej okre¶liæ wiek?
Lutom
chodzi mi o odtwarzaj±cych VII-XI w.
Gere
Prawdopodobnie i my sie tam zjawimy, chociaz mamy imprezke w Sopocie.
Pozdrowienia dla Watahy devil.gif
Lutom
Witam!

Tak Panie i Panowie z Nord s± bardzo mile widziani, zreszt± omawia³em ju¿ to z naszym Boskim Enrique, a wogóle zdziwisz siê moj drogi jak zobaczysz swoj± bu¼kê w pewnym miejscu, ale to na razie niespodziewajka.

P.S. Mo¿e Der Blutcharsh bêdzie gra³ w Poznaiu, Albin za¿±da³ od nas 500 euro wiêc my¶³imy, tylko wówczas musi byæ niez³a ochrona bigsmile2.gif
Kadlin
Tylko panie i panowie z Nord maja w tym czasie festyn arheologiczno-historyczny w Sopocie i tam musz± siê poudzielaæ, wiêc mimo wielkich chêci ekipa na Ogrodzieniec pojedzie okrojona, nawet pewnie bardzo. Aczkolwiek bêdziemy z wami my¶lami bigsmile2.gif pijacy.gif
Gere
A jednak imprezka w sopocie jest 29 , Wiec napewno kilka osob od nas sie zglosi smile.gif , informujcie co i jak bum.gif cool.gif
Thorgest
I obydwa dni s± dla turystów ?? i w których godzinach ?
Thorgest
i Kto bêdzie z zagranicy ?
Lutom
Potwirdzeni na 100% to Hersir.
Lutom
Z³o¿y³em juz program naszej imprezy, umiezczam go poni¿ej, bedzie to impreza dla zwolennikow walki, zapewniam, ze wszyscy, ktorzy po zimie i wiosnie beda chcieli sie sprawdzic i wyrzyc bêd± mieli gdzie!!!

Jednoczsnie tez prosze wszystkich, ktorzy pisali do mnie ze zgloszeniami swoich grup i nie pisali konkretnie o ilosci przyjezdzajacych, walczacych, rzemiosl i stoisk o ponowny kontakt, bo musze zamykac caly sklad.

Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia 22/23 maj!

I Najazd Barbarzyñców
„Wikingowie i S³owianie w Ogrodzieñcu”
22 – 23.05.2004

„Zabawy i hulanki z czasów pogañskich”

PROGRAM:

Sobota 22.05.2004

10.00 –otwarcie imprezy oraz przedstawienie przyby³ych grup i ich prezentacja.

1030 – 1800 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w lepieniu garnków, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, rze¼bieniu, szyciu skórzanych butów itp.

11.30 – 18.00 – zbieranie sprawno¶ci w wykonywaniu rzemios³ przez turystów, za ka¿d± dobrze wykonan± czynno¶æ otrzymuje siê pieczêæ wykonanego zadania. Za odpowiednie wykonanie wszystkich zadañ pami±tkowa nagroda.

12.30 – 16.00 rozpoczn± siê zmagania najlepszych wojów w fosie. Dwóch wojowników bêdzie przywi±zanych do siebie lin± i bêd± walczyæ ze sob± przy pomocy mieczy oraz toporów. Konkurencja, dziêki której wy³oni siê najlepszego wojownika imprezy.

13.00 – 14.00 – krêgi zdrady wojów, walki parami miêdzy wojami maj±ce na celu wy³oniæ najlepsz± dwójkê walcz±c± i strategicznie my¶l±ca jak pokonaæ przeciwnika.

14. 00 – Turniej ³uczniczy. Konkurs otwarty dla uczestników i turystów.

14.30 – 15.30 – pokaz wczesno ¶redniowiecznego odlewania broni, ozdób i sprzêtów domowego u¿ytku z br±zu.

15.00 – 15.30 Postrzy¿yny – rytua³ maj±cy na celu przyjêcie nowej osoby do grona wojów, przez symboliczne obciêcie w³osów i przysiêga m³odego woja ci±g³ej gotowo¶ci do walki.

1600 –17.00 Najazd Brzetys³awa. Prowadzone przez bezwzglêdnego ksiêcia czeskiego Brzetys³awa armia stanie pod bramami Ogrodzienieckiego zamku, czy zdo³a pokonaæ silnych obroñców? Najemców prowadziæ bêdzie dru¿yna walecznych wojów z Czech Hersir. Odpieraæ atak bêd± najbardziej ¿±dni krwi S³owianie i Wikingowie z Polski. Walka bêdzie trwa³a do ostatniego woja.

17.00 – Wystêp grupy muzycznej

Ca³odzienne pokazy warsztatów takich jak:
- warsztat tkacki
- warsztat kowalski
- warsztat br±zowniczy
- warsztat z³otniczy
- warsztat skórniczy
- bartnik
- wykonywanie zbroi
- warsztat rokowniczy
- warsztat zielarski
- rze¼biarz
- mincerz
- liczne stoiska i kramy kupieckie

Niedziela 23.05.2004

1000 – 1800 - Prezentacja wczesno¶redniowiecznych rzemios³, kuchni i obozu wikiñskiego i s³owiañskiego. Wszyscy rzemie¶lnicy przybyli na Festiwal prezentuj± swoje wczesno¶redniowieczne zawody. Mo¿na wzi±æ czynny udzia³ w pracy rzemios³ i spróbowaæ swoich si³ np. w lepieniu garnków, wybijaniu monet, kuciu ¿elaza, rze¼bieniu, szyciu skórzanych butów itp.

11.30 – 18.00 – zbieranie sprawno¶ci w wykonywaniu rzemios³ przez turystów, za ka¿d± dobrze wykonan± czynno¶æ otrzymuje siê pieczêæ wykonanego zadania. Za odpowiednie wykonanie wszystkich zadañ pami±tkowa nagroda.

12.00 – 13.30 bitwa wojów, prezentacja walki Wikingów i S³owian, honorowe krêgi walki,

13.30 – 14.00 - Odegranie sag wikiñskich

14.00 – 14.30 – musztra wojów, prezentacja szyków bojowych

14.30 – 15.30 – wikiñskie zabawy plebejskie dla uczestników oraz dla turystów:
- krêcio³a
- rzut zapa³k±
- przeci±ganie liny
- nabijanie gwo¼dzi na czas
- znoszenie z pola rannego

16.00 – 17.00 Pogrzeb wojownika nawi±zuj±cy do kultu S³owian z IX-X wieku, obrzêd odbêdzie siê przy kurhanach kultury ³u¿yckiej pod grodem Birów w Ogrodzieñcu.

Ca³odzienne pokazy warsztatów takich jak:
- warsztat tkacki
- warsztat kowalski
- warsztat br±zowniczy
- warsztat z³otniczy
- warsztat skórniczy
- bartnik
- wykonywanie zbroi
- warsztat rokowniczy
- warsztat zielarski
- rze¼biarz
- mincerz
- liczne stoiska i kramy kupieckie
Jaros³aw (Gêsik)
CYTAT
14. 00 – Turniej ³uczniczy. Konkurs otwarty dla uczestników i turystów.

??
Czy mam rozumieæ ¿e móg³bym przyjechaæ prywatnie i wzi±æ udzia³ w turnieju jako turysta, bez stroju? Lepiej gdybym by³ bez stroju czy np. w stroju pó¼nym XV w., czy to by przeszkadza³o za bardzo?
Lutom
Jesli kto¶ z turystów umie strzelaæ i czuje siê w tym dobrze to mo¿e wzi±c udzia³ w konkursie i lepiej bez stroju ni¿ w stroju z XV bo ta impreza ma byæ w Ogrodzieñcu pierwsz± typow± dla wczesnego ¶redniowiecza, jak chcesz zjawiæ siê w stroju z XV w to zapraszam 24/25 lipiec bêdzie tam turniej rycerski, a to ju¿ dla mnie inna bajka.

Pozdr.
Nat
Buuuu, a mnie nie bêdzie tears.gif Ale co zrobiæ...
Ale jestem pewna ¿e ta czê¶æ Nordu która przyjedzie, bêdzie dzielnie reprezentowaæ równie¿ ca³± resztê. We wszystkich spotrowych dyscyplinach... walka.gif love3.gif pijacy.gif
Dir
Chetnie sie zjawie ale nie jestem pewien czy bede fighterem .... nie wiem czy kurde skompletuje sprzecior ale joz ponoc jestesmy zaproszeni (mam nadzieje ze masz miod bigsmile2.gif ) pozdro z Wroclawia
Mara
Nat, nie bedzie Ciê? Jestem szczerze zasmucona icon_sad.gif Mia³am nadziejê posuszyc Ci g³owê o ornamentykê wikiñsk±, a tak nic z tego tears.gif
Leif Touvesonn
Witam
Dru¿yna z kalisza zjawi siê oczywi¶cie i chyba w do¶æ licznym sk³adzie. mad.gif
Jak zwykle bêdziemy dzielnie stawaæ ramiê w ramiê z ch³opakami z watahy i kruków.
Lutom pozdrowienia dla ca³ej ekipy z poznania.
Mam nadzieje ¿e co do imprezy dogadamy sie jeszcze na Turku.

Ps. Powiedz Micy zeby wzia³ swoje winko mniam:)
Thorgest
te¿ tam bêdê smile.gif niestety jako turysta, ale za to w obydwa dni smile.gif

Ju¿ wtedy bêdê mia³ kolczuge na sprzedarz wiêc je¿eli kto¶ chcia³by siê czego¶ dowiedzieæ to prywatn± wiadomo¶æ prosze mi wys³aæ
Nat
Mara! Nie mogê byæ, bo robiê ze studentami z licencjatu egzaminy szybciej, ¿eby mi sie na czas Rynii i Foteviken nie pl±ta³y smile.gif Wiêc ³ap mnie na Rynii, chyba ¿e do Sopotu na Festyn wpadniesz!
Sretno!
tomkac
CYTAT
armia stanie pod bramami Ogrodzienieckiego zamku

CYTAT
Miejsce imprezy to wzgórze Birów

To ta impreza odbêdzie siê na górze Birów czy na zamku??
Lutom
Impreza bêdzie odbywa³a siê i na zamku i na górze Birów.
mroczny_turboslowianin
witam!
kto¶ wie jak± pogodê zapewni± nam bogowie podczas tej imprezy?
Huskarl Thorgrim
I gdzie po przyje¼dzie mamy siê zg³±szaæ ? Do kogo ? W jakich godzinach bêdziemy najmilej widziani ? Co i kiedy sie bêdzie dzia³o ?

smile.gif
mroczny_turboslowianin
....i czy znajdzie siê jaki¶ wolny kawa³ek podlogi?

bum.gif
Lutom
Drodzy Pañstwo, wszyscy Ci którzy siê zg³osili wcze¶niej maj± czy te¿ ich wodzowie dok³adne wytyczne... co do tego co bêdzie siê dzia³o i gdzie jest napisane troszkê wyrzej...
Ja ju¿ za chwilê tam jadê wszystkiego dopilnowaæ, wieæ nasza ekipa bêdzie tam ju¿ od dzisiaj ( ¶roda ) jak kto¶ przyjedzie i wcze¶niej tego nie zg³asza³ to go nie wyrzucimy, co¶ wykombinujemy. Jak kto¶ przyjedzie tam wcze¶niej to niech szuka Lutoma, Freythis, Moniki albo Micy my Was poinstruujemy, w razie czego podajê mój numer telefonu 0-609 12 16 11 i proszê nie dzwoncie czy mo¿na przyjechaæ ju¿ w pi±tek, albo czy mo¿na wzi±æ swoj± dziewczynê bo mo¿na!!!!!!!
Od dzisiaj opuszczam ju¿ internet jadê do Ogrodzieñca i ¿yjê na zamku!!!

Do zobaczenia

A impreza bêdzie wyje.b.ista!!!
spell
Impreza by³a naprawde ¶wietna. Gdyby nie ta pogoda by³o by jeszcze lepiej.
Pozdrowienia od Pos³anników Chorsa!!!
Valdez
Dokladnie z powodu pogody to wiekszosc ludzi paradowala w mrocznych polarach i swetrach pod strojami:P No papu na kartki tez nie bylo zbytnio budujace, ale doskonalych rzeczy nie ma nigdy. Za to poznalem duzo swietnych ludzi i mimo mrozu bede turniej cieplo wspominal.

Pozdrowienia dla rzemieslnikow i najemnikow z Bielska:) Slawa!
Radoslaw
No wlasnie...
gdyby nie pogoda...
ale w zasadzie i tak dobra byla...
po powrocie do domu... okazalo sie ze w Bielsku-Bia³ej spadlo rano 2 cm sniegu... !!!!!!!!!!!!!!!
szok... snieg w maju...
ale impreza naprawde przednia...
miod swietny...

Pozdrowienia od Bielszczanina :-)
Slawa!!
pomocnik rogownika
Witam!
Nie by³o tak ¼le...Mog³o byæ gorzej
A pogoda jak wyje¿d¿a³em zaczela sie robiæ ³adna (wurg!)
Ale nic to...
Podziêkowania dla wszelkiej ma¶ci organizatorów siê nale¿±.
S³awa!
Gere
Nas nie bylo, ze wzgledu na dofcipy lokiego...ale w sobote balety u nas smile.gif devil.gif crazy.gif ass.gif
tomkac
I tu powtórzyæ: zabawa i organizacja ¶wietna, ale pogoda... no niestety.

Pozdrowienia dla Bielskiej Dru¿yny Najemnej i Dru¿yny Ksiêgi i £uku!
Lutom
Chcia³bym podziêkowac wszystkim za przyjazd i wspóln± zabawê.
Tym samym zapraszam wszystkich na II Najazd Barbarzyñców, który odbêdzie siê jako¶ na prze³omie czerwca/lipca 2005 r. Ju¿ teraz planujemy nastêpne elementy no i bêdzie bitwa w lesie miedzy 3 armiami...
tomkac
Wie kto¶ gdzie mozna znale¼æ jakie¶ zdjêcia z imprezy???
Krisu
A ja mam kilka szczerba.gif

Pozdrawiam Krisu.
Radoslaw
no ja mam jakies 15mb zdjec do zalaczenia... :D
Radoslaw
...
Radoslaw
no... moze na tym narazie zakoncze...
:-P
tomkac
Rados³aw, wrzuæ jeszcze kilka smile.gif
Masz mo¿e to na którym Ewa zrobi³a Robin Hooda?? smile.gif
pomocnik rogownika
a mo¿e by tak gdzie¶ na jak±¶ stronkê wrzuciæ te zdjêcia? bo tak z za³±czników to siê ch*owo otwiera ;) mo¿e jakiego¶ zipa gdzie¶ wsadziæ? ja tez siê postaram kilka zdjêæ daæ jak bêdê mia³ chwilê,tylko nie wiem czy siê nadaj± do publikacji ;)

S³awa!
Radoslaw
no to robin hood :D - prosze :D
Tomis³aw
Witam.
Zdiêcia super... bigsmile2.gif
Mam pytanko, czy ko¶ potrafi przerobic filmik z imprezy robiony na kamerze VHS ( w trumnie) na pliki do kompa ?
mia³ byæ d³ugi ale ³apy tak mi sie z zimna trzês³y ¿e wysz³o jakie¶ 7 minut reszta
nie do ogladania dunno.gif

pozdrawiam
Tomis³aw - Dru¿yna Ksiêgi i ³uku Ja¼wiec

pozdrwienia dla Bielska i Pos³anników
pomocnik rogownika
wrzucilem kilka zdjec.nic specjalnego,ale moze ktos sie tam odnajdzie.
http://republika.pl/woleczek/ogr/
pozdrawiam
tomkac
Tomis³awie, mogê Ci zrzuciæ ten film na kompa, ale musia³ by¶ mi przys³aæ kasetê poczt±. Szczegó³y na maila je¶li bêdziesz zainteresowany.
Wojmir
I ja dodam kilka pouczaj±cych zdjêæ...
Nawet moje bia³e piórka nie pomog³y - wataha i kruki królowa³y na polu walki.... Niestety... Gdyby¶my mieli wiêcej zgrania i o 5 dune axów wiêcej ... Nastêpnym razem jak staniemy przeciwko Poznaniowi zrobimy porz±dn± drzewcówkê i ju¿ nie bed± mieli tak ³atwo smile.gif.... Pozdrawiam
Andrzej Siejeñski
Witam (z lekkim po¶lizgiem :-)
Wprawdzie po cywilu (trochê nie te czasy, ale ju¿ w lipcu bêdzie i co¶ dla mnie w Ogrodzieñcu :-) ale ¿e blisko to siê zjawi³em. By³o fajnie mimo, ¿e trochê zimno. Pozdrawiam wszystkich uczestników pasjonuj±cej dyskusji na temat historyczno¶ci i pochodzenia pumeksu.
Pozdrawiam
Nataniel
Mara
A czy orientuje siê kto¶, co za grupa robi ten XV-wieczny turniej w lipcu?
Andrzej Siejeñski
Witam
CYTAT
A czy orientuje siê kto¶, co za grupa robi ten XV-wieczny turniej w lipcu?

Bractwo Ogrodzienieckie i Spó³ka Zamek (i chyba nie jest on datowany, ale nie wiem dok³adnie).
Pozdrawiam
Nataniel
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.