Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: sz³om z Rosji
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
P³atnerz Czcibor
mam pytanie mo¿e ma kto¶ pomys³ jak zrekonstruowaæ w replice ozdobê naczeln±?
albo mo¿e kto¶ cokolwiek ma do zasugerowania bo mi sie pomys³y skoñczy³y
http://swordmaster.org/2011/06/13/rannesre...nye-shlemy.html
M¶cidróg
Przepraszam ¿e nie na temat,ale zaciekawi³o mnie mocowanie kolczugi.
Jest takie same jak w he³mach z Coppergate ,Gniezdowa czy Stromovka 2.Warte zaznaczenia.
pozdrawiam
M.
lancelot
Ja tam widzê wa koñskie ³by...
Viator
Ciekawy he³m, w dodatku "bogaty" skoro by³ z³ocony, ale najgorsze chyba jest to ¿e nie ma i nie bêdzie ¿adnych danych na temat lokalizacji i datowania warstw z których pochodzi³, skoro odkupiony zosta³ przez archeologów na wtórnym rynku z której¶ tam rêki.
P³atnerz Czcibor
no w³a¶nie he³m ma nietypowe mocowanie kolczugi jak na ten typ do tej pory spotykane by³y wy³±cznie zawleczki a tu proszê dziurki
a co do wykupienia z których¶ tam r±k to i tak ¶wietnie lepiej ni¿ jak by mia³ byæ sprzedany do prywatnej kolekcji w domu aukcyjnym hermana czy jak im tam sie zwie
"pozycja katalogowa ile¶tam (he³m z rusi)"
M¶cidróg
CYTAT
a tu proszê dziurki

"dziurki"z "drutem"

P³atnerz Czcibor
CYTAT(M¶cidróg @ 21:55 21.01.2012) *
CYTAT
a tu proszê dziurki

"dziurki"z "drutem"

tak by³y takie rozwi±zania ale nie w szyszakach z rusi i nie w wielkopolskich ten jest jedyny z podobnym rozwi±zaniem
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.