Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Zdobycie Tykocina XVII w. 27-29.04.2012r
> Inne > Kalendarium 2012
SAMUEL77
Witam
Podlaska Brygada Rekonstrukcji serdecznie zaprasza na siódm± edycjê "Zdobycia Tykocina 1657".
Impreza odbêdzie sie w Tykocinie, w poblizu zamku od 27 do 29 kwietnia i bedzie miala charakter obozowy.
Obóz w poblizu zamku, zapraszamy do przyjazdu od pi±tku 27 kwietnia.
Sobota jest tradycyjnie dla rekonstruktorów, przewidujemy zabawy i konkursy.
G³owna inscenizacja jest w niedzielê o godzinie 13.
Pirotechnikê bêdzie robi³a ta sama firma co w ubieg³ym roku, wiêc bêdziecie zadowoleni.
Wszelkie informacje bêde podawa³ na bie¿±co w tym temacie oraz umieszcza³ na NASZEJ STRONIE

Telefon kontaktowy
Adam Rudawski
505 725 160
£±cznie z nasz± grup±, w 2011 roku w Zdobyciu Tykocina wziê³o udzia³ 167 osób.
Jeszcze raz dziêkujê wszystkim za to, ¿e mimo deszczu wyszli na bitwê i rozgonili chmury.

Grupy które nie bra³y udzia³u w naszych imprezach a w tym roku bêd± chcia³y przyjechaæ prosimy o nades³anie zdjêcia w strojach i oporz±dzeniu.

W zwi±zku z jesiennym wypadkiem za wschodni± granic± bêdziemy jeszcze bardziej zwracali uwagê na stan czarnoprochowców bior±cych udzia³ w inscnizacji.
SAMUEL77
W Newsweeku Historia ukaza³ sie ¶wietny artyku³ o tle historycznym zdobycia Tykocina i samej imprezie.
AndrzejM
Allo allo,
organizatorzy prosz± wszystkie zg³aszaj±ce siê grupy o deklaracjê chêci uczestnictwa w pierwszym regularnym staropolskim konkursie kulinarnym. Ma to byæ ogólny i radosny happening. Gdzie kucharek sze¶æ...


Konkurs kulinarny – Zdobycie Tykocina 2012 – regulamin.

1. Za³o¿enia - istot± konkursu jest propagowanie tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wznios³e cele nie wykluczaj± dobrej zabawy.
2. Miejsce i czas - w trakcie imprezy „Zdobycie Tykocina 2012”, konkurs przeprowadzony bêdzie w sobotê 28 IV 2012, w plenerze, na terenie obozowiska historycznego.
3. Dru¿yny - bez jakichkolwiek ograniczeñ; braæ udzia³ mog± zespo³y kilkuosobowe jak i pojedyncze osoby (zarówno panie jak i panowie),
4. Cel - przygotowanie potrawy w oparciu o oryginalne przepisy kulinarne z epoki, przy u¿yciu w³a¶ciwych i umotywowanych historycznie surowców. Przygotowywanie odbywaæ siê bêdzie na wolnym ogniu. Uwaga: efekt musi byæ jadalny!
5. Ocenianie – stawiamy na maksymaln± rzetelno¶æ historyczn± (tak¿e w dziedzinie wygl±du samych uczestników) – ogólna ocena zawieraæ bêdzie kilka sk³adowych; brane pod uwagê bêd±:
• smak potrawy,
• sposób przyrz±dzenia - dodatkowe punkty przyznawane bêd± za historyczno¶æ warsztatu (naczynia, sztuæce, utensylia u¿yte do przygotowania) ,
• pomys³owo¶æ i inwencja .
6. Kwestie techniczne: organizatorzy prosz± chêtnych o zg³oszenie siê zawczasu, w celu uzgodnienia list potrzebnych produktów (organizator zapewnia zgromadzenie wszystkich zapotrzebowanych). Prosimy chêtnych o nieodk³adanie deklaracji na ostatni± chwilê, spó¼nialscy bêd± musieli korzystaæ z zasobów spi¿arni imprezowej – co zreszt± samo w sobie tak¿e mo¿e byæ finalnie interesuj±ce.
7. Sk³ad sêdziowski - kilkuosobowy, z³o¿ony ze znanych w ¶rodowisku i sprawdzonych a tak¿e wzglêdnie ma³o przekupnych osób. Organizatorzy podjêli starania o zaproszenie jako przewodnicz±cego sk³adu jednej z gwiazd ogólnopolskiego telewizyjnego programu kulinarnego.
W uzasadnionych przypadkach niewykluczony udzia³ Publiczno¶ci, g³osuj±cej owacjami.
8. Nagroda - rzeczowa o znacznej warto¶ci, a tak¿e niegasn±ca chwa³a i satysfakcja.



Pomoc logistyczna: w ostatnim czasie wysz³y dwie znakomite ksi±¿ki bêd±ce przedrukami zbiorów oryginalnych recept kulinarnych, wydanie przez Muzeum Pa³ac w Wilanowie:
1. Compendium Ferculorum St. Czernieckiego,
2. Moda bardzo dobra sma¿enia ró¿nych konfektów i innych s³odko¶ci, a tak¿e przyrz±dzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne.
SAMUEL77
Odpowiadaj±c na maile:

Osoby, które zg³osi³y siê na konkurs kulinarny proszone s± o listê potrzebnych produktów.
Do wtorku przed imprez±.
Turniej ³uczniczy i szablowy oczywi¶cie bêd±.
Inne sprawno¶ci te¿ sprawdzimy.
Pe³ny program imprezy podam najpó¼niej we ¶rodê w tym miejscu.
G³ówna bitwa jest w niedzielê 29 kwietnia o 13.
http://www.youtube.com/watch?v=IQWKBtDqFXE&feature=fvsr
Towarzysz ciê¿kiego kufla
Jak wygl±da kwestia kosztów podró¿y?
SAMUEL77
Nie zwracamy. Impreza jest niekomercyjna, bud¿et niewielki a sponsorzy w kryzysie.
Bêd± za to fajne nagrody w konkursach i turniejach.

Tradycyjnie ca³a sobota jest dla rekonstruktorów.
Na dziedziñcu zamku i pobliskiej ³±ce bêdzie teren do æwiczeñ.
Konkursy sobotnie zaczynaj± siê od 11:00 i bêd± to:
konkurs kulinarny, turniej szablowy, ³uczniczy i sprawno¶ci dru¿yn.
W niedzielê 29 kwietnia o 13:00 wychodzimy na inscenizacjê,
po niej na g³ównym placu rozdanie nagród.

Zapowiedzi³o siê sporo ekip, miedzy innymi dwie z Bia³orusi, ³ucznicy konni i wiele innych.
Zapraszam.
SAMUEL77
Mia³em jeszcze dodaæ:
Je¿eli uda siê skompletowaæ pychówki (a wszystko ku temu idzie) odbêdzie sie równie¿ turniej flisacki na Narwi.
SAMUEL77
Hej,
dawajcie znaæ o której godzinie kto przybywa.
Zapraszamy od pi±tku, zg³osi³o siê sporo ekip, dwie z Bia³orusi.

Ogólny plan jest taki:
W sobote zaczynamy o 11 odpraw±, wszystko tego dnia jest na zamku. Ca³a sabota jest dla rekonstruktorów, od 12 odbêd± siê turnieje - ³uczniczy, dru¿ynowy sprawno¶ci i szablowy. Na szablowy prosimy o zabranie ze sob± kolczug.
W sobotê jest równie¿ konkurs kulinarny.
O 17 jestem zobligowany do opowiedzenia wszystkim w pobli¿u o historii zamku i walk w czasie Potopu.
Je¿eli drukarnia nie da czosnka o kulistych kszta³tach (a nie zdarzy³o sie to jeszcze) odbedzie sie premiera komiksu "Zdobycie Tykocina 1657".
Tego dnia bedzie tez mo¿na skorzystaæ z doswiadczenia ³uczników konnych z Polskiego Stowarzyszenia £uczników Konnych. Kto by³ rok temu wie, ¿e warto.
W konkursach te¿ warto brac udzia³. Jutro jade po nagrody.
Grupy, ktore chcia³yby pocwiczyæ beda mia³y do dyspozycji dziedziniec zamku i ³akê, ale nie t± przy zamku, tylko t± na której bedzie bitwa.

Niedziela to inscenizacja.
Tu¿ po 12 zbieramy siê na Placu Czarnieckiego,
bitwa z pirotechnika jest na ³±ce obok,
potem wracamy, przedstawiamy siê, odbieramy nagrody,
koniec po 15.


Dzi¶ sprawdze, ile jeszcze miejsc jest w szopce na zamku dla beznamiotowców.
Jak do kogos mia³em zadzwoniæ albo co innego obieca³em to przypominajcie
nr do mnie
505 725 160

Na pytania bede odpowiada³ tu w tym temacie.
Jutro podam pozosta³e informacje.
AndrzejM
Allo allo,
Proboszcz poprosi³ mnie o poinformowanie Uczestników, ¿e nagrodami w konkursach bêd± uwielbiane przez Was, naprawdê rewelacyje szk³a z oferty Banana.
Amen.
AM.
SAMUEL77
Serdeczne dziêki wszystkim za przybycie do Tykocina.
Dla mnie, zaprawionego w przygotowaniach, ta impreza by³a ogromnym wyzwaniem.
Ale mimo wszystkiego co by³o naprzeciw - odby³a siê a bitwa by³a piêkna.
Zebranie w oddzia³y, pirotechnika, po¿ar, dowódcy stron, to wszystko by³o ¶wietn± mieszank±.
I z tego siê Przyjaciele cieszê.
Szczególne podziêkowania nale¿± siê memu bratu Andrzejowi z Torunia, Tadeuszowi z Centrum Kultury i Don Carlosowi.

Co do miejsca pod obóz i dobierania wspó³pracowników to siê dostusujê do waszych sugestii.

http://gloschoroszczy.pl/zdobycie-tykocina-fotorelacja

http://www.tvp.pl/bialystok/aktualnosci/in...kocinie/7214279

Po 11 minucie:
http://www.tvp.pl/bialystok/informacje/obi...dz-2145/7215747

https://picasaweb.google.com/AndrzejJR/Tyko...IKpgPDAtPL5ywE#

http://www.facebook.com/zamekwtykocinie?sk...1705&type=1

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/articl...CKA%2F120429537
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.