Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Filmy Kurosavy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Wotawa
<Wydzielone z tematu o filmie "Henryk V">

Kurosawê dla odmiany uwielbiam bezkrytycznie, co u mnie raczej rzadkie. heart.gif

Branagha lubiê, bo jak zauwa¿y³e¶ jak by nie by³o ogl±da siê przyjemnie.
Jak by nie by³o - jest to jednak pewien poziom (¿e tak to eufemistycznie nazwe).
Z zastrze¿eniami j/w. Nieco "harcerskie" s± jego adaptacje. Mo¿e po prostu nie trafia do mnie ten styl.

Kurosawa - oj, trafia.
S³odziutki
Jak dla mnie, samo otoczenie, w którym dzieje siê "Tron we krwi" pasuje do Makbeta idealnie. Takie... wyrafinowane i ponure. Nie wiem, jak to nazwaæ %)

No i ta japoñska gra aktorów. %) To jest teatr...
Wotawa
Có¿, pozostaje mi gorliwie przytakn±æ :-)
I te d³ugie, statyczne, ujêcia... :-)
Dzi¶ nie do znalezienia w kinie.
S³odziutki
Poza tym, jest mi te¿ ¿al Toshiro Mifune. To by³ niesamowity aktor. A u Kurosawy to chyba niezast±piony...
Magnus
Hmmm, a co powiecie na "Tytus Andronicus" z Hopkinsem. Jak dla mnie bomba, glownie wlasnie ze wzgledu na gre Hopkinsa.

PS Tak dawno temu to ogladalem, ze nie jestem pewien co do pisowni tytulu, jak nawalilem to przepraszam.

A KUROSAWA RZADZI PO PROSTU. "Tron we krwi" ogladalem dawnooo temu, ale niezapomniany jest, nadal wiele pamietam, w odroznieniu do coponiektorych holywoodzkich produkcji, ktore zapominam po kilku minutach od koncowych napisow.

PS2 Czy ktos ma jakiekolwiek filmy Kurosawy na plytkach, chetnie bym sobie ponownie poogladal i dolozyl do biblioteczki ulubionych filmikow ??
Jaros³aw (Gêsik)
Je¶li ju¿ jeste¶my przy Kurosawie to nie zapominajmy te¿ o "Ranie" i coby nie mówiæ "Siedmiu samurajach" - piekna klasyka. Zawsze mi sie podoba³a ta niby nerwowo¶æ w filmach japoñskich, zdania wyrzucane jak z rkm -u i to bieganie drobnymi kroczkami...
Wyprzedzam pytanie, Magnus nie mam tych filmów.
Co do Szekspira i Kennetha Branagha to mnie bardzo podobaj± sie jego adaptacje, mo¿e z wyj±tkiem ostatniej "Stracone zachody mi³o¶ci" troszke przekombinowane jak dla mnie. A najbardziej to chyba, wstyd przyznaæ podoba³a mi siê komedia "Wiele cha³asu o nic"
"Tytus Andronikus" - rzeczywi¶cie kawa³ dobrego kina, choæ przez ekrany kin przelecia³ chyba prawie nie zauwa¿ony. Kostiumy, scenografia i muzyka zapiera dech, a Hopkins wiadomo - zawodowiec ze starej angielskiej szko³y.

Ps. Wotawa, d³ugie statyczne ujêcia masz w serialu "Kasia i Tomek" icon_cool.gif
Wotawa
CYTAT(Jaros³aw)
A najbardziej to chyba, wstyd przyznaæ podoba³a mi siê komedia "Wiele cha³asu o nic"

Za pierwszym razem - bardzo. Na dzieñ dobry - czas i miejsce akcji. Kupi³em od razu i z rado¶ci±. Reszta OK -bardzo zabawny Neo jako Don John. Chyba on jeden nie "harcerzowa³" w grze (ogólnie chyba nie za bardzo chwyta³ klimat).
Za drugim razem - uuu... cienko (cienko jak na co¶ fajnego, bo wogóle to OK).
Nie lubie tego stylu grania. Rado¶nie zachwyconego , sztuczny entuzjazm harcerskiej wycieczki (wiem co mówiê by³em harcerzem icon_wink.gif ).

Szkoda, ¿e Europa nie ma swojego Kurosa³y.

CYTAT(Jaros³aw)
Wyprzedzam pytanie, Magnus nie mam tych filmów.

Hehe... icon_cool.gif
Trzeba bêdzie zrobiæ na p.w. przegl±d tego co mo¿na oczywi¶cie legalnie w Polsce dostaæ.
Abrat
Ano w³a¶nie Kurosawa - przy³±czam siê do piewców pe³nych zachwytu bigsmile2.gif
Szuka³em na pró¿no, w krakowskich wypo¿yczalniach wide³o, znalaz³em tylko Ran.
W grajdo³ku smoka szczerba.gif nic wiêcej nie znalaz³em. A chêteni bym ogl±dn±³, Tron we krwi szczególnie.
Hmm ale ale, w³a¶nie wpad³a mi do g³owy my¶l aby zapytaæ w Mangha, mo¿e co¶ maj±, albo wiedz± kto ma. W koñcu to "centrum kultury japoñskiej"

PS do Wotawy, ja pamiêtam harcerstwo bez sztucznego entuzjazmu smile.gif ino, ¿e nas siê szybko pozbyli anger.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Troszke pó¼no ale mo¿e jeszcze kto¶ to zd±¿y przeczytaæ, dzi¶ w ¶rodê na TVP 1 o godzinie 23:45 bêdzie emitowana I czê¶æ "Sobowtóra" Kurosawy
Kuba_
Owszem Kurosawa zaslyn±³ genialnymi "7 wspania³ymi" "Ran'em" czy "Sobowtórem", które TVP1 pó¼nymi niedzielnymi nocami puszcza³a swego czasu. Uwa¿ny widz, nie zapomni jeszcze o "Stra¿y Przybocznej" tego¿ samego re¿ysera. Towarzystwo widzia³o ów debiut Kurosawy? smile.gif
Robroj
>[quote="qbarycerz"]Owszem Kurosawa zaslyn±³ genialnymi "7 wspania³ymi" "

jestes pewien ze to nie bylo "7 samurajow" ?? :D w "7 wspanialych" to wystapil Yul Bruner jesli sie to tak pisze poprawnie) jeden z najwiekszych aktorow wczesnego kina..

z powazaniem Robroj
Pablo
Witam, co do filmów Kurosawy to dysponujê/podzielê siê:
Ukryta forteca, Sobowtór,Sanjuro samuraj z nik±d , stra¿ Przyboczna , szukam 7samurajów , i czego¶ z naszego ¶redniowiecznego podwórka .
Pablo
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.