Jednodniowa zabawa ¶nie¿na w Niemys³owicach.
Zapraszam amatorów nart wczesno¶redniowiecznych do mnie ,w chwili opadu wystarczaj±cej ilo¶ci ¶niegu w celu przetestowania sprzêtu zimowego.
Proponowana sobota (która to ju¿ zale¿y od ¶niegu).
Wyruszamy w kierunku w jakim udali¶my siê w mijaj±cy weekend.Teren pagórkowaty,bezludny.W sam raz.Prowiant i sprzêt obozowy transportujemy na saniach.Poruszamy siê za pomoc± nart.
Wieczorem ognisko.
Przyjazd w sobotê rano.
Zabawa tylko dla Wayfarers.
Pisze siê na tak± olimpiade .
Odyn do sanek , a ja bêde mia³ narty.
Wstaw tylko fotki tego jak masz rozwiazan± kwestie mocowania nart do buta . Bo z fotek które posiadam niewiele widaæ .
Pozdro
CYTAT
Wstaw tylko fotki tego jak masz rozwiazan± kwestie mocowania nart do buta . Bo z fotek które posiadam niewiele widaæ .
Narty mam wzorowane na przyk³adzie Vislava.
https://picasaweb.google.com/10133063898881...132734882186322http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=292515 jednak w tym roku mam zamiar zrobiæ rekonstrukcje tych z Nowogrodu.
W za³±cznikach fotki moich wi±zañ z Bia³ej Granicy
ps.znalaz³em tak¿e posta Razovca :
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=289012 M.
Podczas ostatniej wizyty w muzeum w Opolu zauwa¿yli¶my, ¿e s± tam sanki o dwóch ró¿nych d³ugo¶ciach (te d³u¿sze to tylko jedna p³oza - ale widaæ ¿e identyczna konstrukcja). Mniejsze maj± ok 40-50 cm a te d³u¿sze ok. 80 cm. Postaram siê wrzuciæ fotkê tylko muszê przejrzeæ na którym aparacie dobrze wysz³a (by³o do¶æ ciemno). Ot taka ciekawostka, mo¿e siê przydaæ na zimowe wyprawy.
Bêdê wdziêczny.
pozdrawiam
M.
Witam.
Dr±¿±c temat zimowych zabaw , znalaz³em fajn± stronke o tym jak zim± bawi± siê w innych krajach :
ZIMOWE ZABAWYW szczegulno¶ci polecam fotki .
Pozdro
Lotgar
Z tego co patrzy³am po sieci, to chyba ten "¶redniowieczny biatlon" jest w krajach skandynawskich w¶ród rekonstruktorów ca³kiem powszechny, bo natknê³am siê na zdjêcia z wielu takich imprez. Tu zdjêcia z zesz³orocznej takiej zabawy:
http://galleria.greywolves.org/v/2010/hhh10/ mo¿na podpatrzyæ patenty na narty, wi±zania, kijki, etc...
Piêkna sprawa
Korzystajmy z do¶wiadczeñ innych.
Swego czasu Vislav w tematach wypraw woliñskich zwraca³ uwagê na te lub podobne linki.
Bardzo dobrze ¿e Was to interesuje,wezmê pod uwagê pomys³y Skandynawów.
Fajne s± te narty z Kinnula w Finlandii.
Krótkie i szerokie.
Olof jeste¶ mózgiem tej operacji:)
Jest ¶nieg.Kto¶ chêtny?
Ja .
Jak sie reszta zg³osi to wystarczy wybraæ termin . Mi ten i nastêpny weekend niezbyt pasuj± , praca.
My te¿.
A w ramach ciekawostki - wi±zanie w starych góralskich nartach. Wykonane z ³yka jak s±dzê.
Tego samego typu maj± ludzie na zdjêciach ze skandynawskich zabaw na ¶niegu, tyle ¿e skórzane.
Trzyma przód stopy przy powierzchni narty, ³apie te¿ ty³ ale zostawia woln± piêtê wiêc w sam raz do przemierzania ¶nie¿nych po³aci :D Do zjazdu z górki to mo¿e mniej, chyba ¿e kto¶ ma opanowan± technikê telemarkow±
CYTAT
Tego samego typu maj± ludzie na zdjêciach ze skandynawskich zabaw na ¶niegu, tyle ¿e skórzane.
Trzyma przód stopy przy powierzchni narty, ³apie te¿ ty³ ale zostawia woln± piêtê wiêc w sam raz do przemierzania ¶nie¿nych po³aci
Zastosujmy wiêc takie rozwi±zanie w naszych rekonstrukcjach. U¿yjmy skórzanych rzemieni-pasów zamiast ³yka.
Wykonanie samych nart to ³atwizna,schody zaczynaj± siê przy giêciu.Z w³asnego do¶wiadczenia wiem ze musimy gotowaæ czubki nart przynajmniej godzinê na 1cm wygiêcia.Centymetr to sporo.Swego czasu Vislav zamieszcza³ fotki z prac nad nartami w temacie pierwszych wypraw woliñskich.Polecam.
CYTAT
chyba ¿e kto¶ ma opanowan± technikê telemarkow±
...prawdopodobnie zaliczymy kilka lotów kosz±cych ..ale raz matka rodzi³a
CYTAT
Ja .
CYTAT
My te¿.
Przed Olesnem jedyny sensowny termin to 21 lub 28 styczeñ.
Panie i Panowie ...zima nam ³askawie nasta³a,czas wypu¶ciæ bia³e niedzwiedzie i zacz±æ poiæ dzieci wódk±
Moderator przypomina o jako¶ci jadu te¶ciowej zalecanego przy wyprawach.
To mo¿e ten 28? :D Ewentualnie 4 luty, ale to tydzieñ przed Olesnem.
Wezmê tym razem tak¿e aparat z opcj± krêcenia filmów, mam takie przeczucie, ¿e bêdzie wiele spektakularnych wywrotek do uwiecznienia :D
Generalnie ja siê dostosujê,to Wy doje¿d¿acie i ponosicie koszty podró¿y.
Jak wszyscy zainteresowani bêd± gotowi dajcie znaæ.
Telefon mój macie:)
W temacie skupmy siê na wykonaniu replik konkretnych zabytków.
CYTAT
Wezmê tym razem tak¿e aparat z opcj± krêcenia filmów, mam takie przeczucie, ¿e bêdzie wiele spektakularnych wywrotek do uwiecznienia :D
hyhyhyhy...sie wie
CYTAT
Moderator przypomina o jako¶ci jadu te¶ciowej zalecanego przy wyprawach.
Celna uwaga.Nawet w zimie mo¿na siê odwodniæ
28 OK , je¿eli tylko moja firma nie stwierdzi ¿e jestem niezbedny w pracy to sie pojawie.
Pozdro
Lotgar
Rozpocz±³em budowê replik nart z Nowogrodu:
http://bukowlas.blogspot.com/2012/01/narty...wogroducz1.html Jest tylko jeden ma³y problem....
Nie jestem pewien czy do 28 ¶niegu nam starczy..temperatura na plusie,masakra z t± zim±.Niby jest a jej nie ma...dzikie gêsi powariowa³y.Od dwóch dni krêc± siê tam i z powrotem.Raz
w jedn± ,raz w drug±...
Dobra,¿eby nie gderaæ,umawiamy siê wstêpnie na 28 stycznia.Nie bêdzie ¶niegu lub co¶ komu¶ wypadnie to przeniesiemy termin..
¦nieg le¿y w bruzdzie ,raczej jak wczesn± wiosn±.....temperatury w dzieñ na plusie. Dlatego odwo³ujê imprezê weekendow± .Nastêpny przewidywany termin :na
pewno po Ole¶nie ,je¿eli ¶nieg raczy spa¶æ.
Na dzieñ dzisiejszy zawieszam projekcik do nastêpnej zimy.Powód; brak ¶niegu.
Proszê o przeniesienie do tematów forum.
Czas zacz±æ przygotowania do wiosny.
pozdrawiam
M.
Witam.
W zesz³y weekend mieli¶my ma³y pokaz zimy , wiec pomy¶la³em ze czas od¶wierzyæ temat .
Zmiana tylko miejsca , wiem ¿e M¶cidróg ma ma³ego potomka wiec wycieczka u Niego jest ma³o prawdopodobna , wiêc przenosze impreze do mnie . Mam ¶wietne odludne miejsce , aczkolwiek sie przy nim nie upieram skoro kto¶ zaproponuje lepsze.
Tak ze czekamy na ¶nieg , szykujcie narty i sanki .
Pozdo
Lotgar
CYTAT
wiem ¿e M¶cidróg ma ma³ego potomka wiec wycieczka u Niego jest ma³o prawdopodobna ,
Heja.
To akurat nie ma ¿adnego znaczenia.W okolicy s± dwa nowo powsta³e schroniska m³odzie¿owe,z pokojami i parkingiem.Ale je¿eli chcesz poci±gn±æ temat u siebie,to trzymam kciuki.
Pozdrawiam
M.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.