Dopiero teraz znalaz³em ten dzia³, a tak siê sk³ada, ¿e wraz ze znajomymi mamy koncepcjê by w pobliskim "lasku" le¿±cym nad ma³± rzeczk±, która jest ¼ród³em zalewu, stworzyæ obóz grecki.
Po pierwsze, mieszkam w przygranicznym Zgorzelcu, gdzie mieszka wielu Greków i ¶lady ich kultury s± dla nas normalno¶ci±. Co prawda zwykle nie s± to ¶lady kultury antycznej, jednak choæby ze wzglêdu na organizowanie imprez kulturowych zwi±zanych z muzyk± Greck±, ca³a ta kultura jest u nas powszechnie akceptowana i lubiana.
Ów, nie wiem jak go nazwaæ, lasek? Jest to teren zalesiony le¿±cy miêdzy dwoma ma³o zurbanizowanymi ulicami naszego miasta. Rzeczka jest naturalnym ¼ród³em wody bie¿±cej. Oprócz tego sam ten lasek jest naprawdê urokliwym miejscem.
Nie wiem jednak jakim cudem mogê zrobiæ cokolwiek aby dostaæ ten teren pod budowê i sk±d wzi±æ dodatkowe fundusze na budowê owego miejsca.
By³o po pierwsze, teraz po drugie. Jestem wyznawc± hellenizmu, wiêc by³oby to ¶wietne miejsce do kultywowania wiary, aczkolwiek nie koniecznie jej wpajania na si³ê. Jednak oprócz tego, ¿e sam obóz by³by miejscem w którym mo¿na by³oby do¶wiadczyæ antycznego stylu ¿ycia, to jeszcze mogliby¶my odtworzyæ tam dok³adnie przebieg dnia greckiego ¿o³nierze.
Po trzecie, w miejscu tym planowaliby¶my robienie obozów letnich i zimowych dla dzieci, wiêc mo¿liwe by³oby zasiewanie my¶li greckiej ju¿ od najm³odszych lat.
W samym obozie znalaz³oby siê miejsce na:
- strzelnicê,
- gimnazjon,
- kantynê,
- ¶wi±tynia Bóstw,
- plac manewrowy,
W gimnazjonie znalaz³oby siê miejsce na:
- stadion do biegania,
- palestra,
- apodyteron (szatnie),
- sale do wypoczywania,
- sale æwiczebne,
- sale wyk³adowe,
- sphairisterion (boisko do gry w pi³kê),
- dromos (krótka bie¿nia),
- ³azienki i ³a¼nie,
- pokoje,
Tak wiêc gimnazjon stanowi³by zdecydowanie centrum ca³ego obiektu. Tak te¿ odbywa³aby siê wiêkszo¶æ zajêæ i æwiczeñ.
Proszê was o wsparcie i radê.
Pozdrawiam!