Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kobieta w bractwie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Trzaska
Salve!

Jestem tu nowa, interesuje siê ¶redniowieczem ju¿ od dawien dawna.
I ju¿ nie pomnê od kiedy trapi mnie jedna kwestia, a mianowicie czy w bractwach i zakonach mo¿eliwe jest by kobieta walczy³a i trenowa³a jak pozostali cz³onkowie. Google nie satysfakcjonuj± mnie swoimi odpowiedziami na to zapytanie.
Owe forum wydaje siê byæ konkretne i dysponuje du¿± liczb± ludzi potrafi±cych co¶ w temacie powiedzieæ.
Zdajê sobie sprawê, ¿e wiele zale¿y od autononomi danego bractwa, przyjêtych obyczajów i zasad.
Je¶li kiedykolwiek mia³a bym wstêpowaæ do jakiego kolwiek z nich to napewno nie po to by, gotowaæ szyæ sprz±taæ itp. Nie nadaje siê do tego dunno.gif . Równie¿ próba zmuszenia mnie do odziania siê w skunie mog³aby skoñczyæ siê tragicznym wypadkiem, moim i innych. devil.gif
Za konkretne odpowiedzi z góry chcê podziêkowaæ.

Trzaska
Robert Szatecki
W wiêkszo¶ci turniejów kobiety mog± braæ udzia³
Trzaska
CYTAT(Robert Szatecki @ 12:03 15.12.2011) *
W wiêkszo¶ci turniejów kobiety mog± braæ udzia³

Ale walcz±c?
krecik_77
Oprócz kwestii walk turniejowych, o których napisa³ przedmówca, niezmierne wa¿ne jest podej¶cie do walcz±cych kobiet w grupie do której chcia³aby¶ siê dostaæ i w jej ramach rozwijaæ swój kunszt walki. S± grupy szowinistyczne (turbowikingoskini),sa takie które podchodz± w sposób tradycyjnie patriarchalny do roli kobiety w odtwórstwie (turborekorymcerze), s± te¿ takie, w których koedukacja na polu treningu walki jest rzecz± naturaln±. Tak wiêc szukaj grupy u siebie w terenie, dla której nie bêdzie Twoja obecno¶æ jako wojowniczki problemem.
Trzaska
Dziekuje Wam za odpowiedzi.
Jestem w temacie ¶wie¿a, czy nie jest tak ¿ee co raz wiêcej kobiet uczestniczy w takich turniejach i walkach nie tylko siedz±c pachn±c i ³adnie wygl±daj±c? Spodka³ siê kto¶ z Was mo¿e z "rycerk±" szczerba.gif ?
Robert Szatecki
Pogadaj z Monik± nick:"Monika ksf" Monika regularnie trenuje i bojowo bierze udzia³ w turniejach.
Viator
We¼ Ty, Kreciku, nie ¶ciemniaj, i nie obra¿aj ludzi (obu p³ci), którzy widz± w kobiecie kogo¶ innego ni¿ w mê¿czy¼nie i uwa¿aj± ¿e kobieta na¶laduj±c mê¿czyznê bardzo, ale to bardzo wiele traci.

Wcale nie chodzi o szowinistyczne podej¶cie, tylko o podej¶cie do walki w ogóle. Je¶li dane bractwo / grupa preferuje walkê si³ow± full-contact czy jesli organizator danej imprezy / turnieju og³asza buhurtowe zasady ³omotu (popatrz np. na Bitwê Narodów), to nie dopu¶ci ani niepe³noletnich, ani kobiet do takiej walki - i dla w³asnego bezpieczeñstwa nie radzi³bym siê ani nastolatkowi, ani przeciêtnej kobiecie do takiej grupy albo na tak± imprezê wpraszaæ, bo co za frajda regularnie byæ przewracan±, kopan± i walon± po plecach. Chyba ¿e ta kobieta pragn±ca walczyæ jest miê¶niakiem-komandosem i si³owo oraz sprawno¶ciowo dorównuje swoim kolegom - wówczas raczej nie widzê problemu ¿eby w wiêkszo¶ci przypadków uzyska³a zgodê.

Tylko nie ma co szukaæ takich informacji w Google'ach, trzeba zasiêgn±æ informacji w konkretnym bractwie, do którego chcesz siê przy³±czyæ albo u organizatora imprezy czy projektu, w których chcesz braæ udzia³. bo spektrum jest bardzo szerokie: niektórzy lubi± gdy siê walczy a¿ do padniêcia (si³owego zmêczenia i obezw³adnienia), ew. poddania siê przeciwnika, inni wol± zasady do przewrócenia przeciwnika (w³±cznie z popychaniem tarcz±, kopaniem i wpadaniem z rozpêdu we trzech na jednego - albo nie dopuszczaj±c takich akcji), ale s± i takie projekty, w których walcz±c liczy siê punkty i walczy do jednego, dwóch czy trzech trafieñ, które nie powinny nawet specjalnie zaboleæ. Generalna tendencja jest taka, ¿e liczba tych ostatnich ro¶nie, poniewa¿ stawiaj±c sobie coraz wy¿sze wymagania co do poprawo¶ci historycznej coraz wiêcej ludzi wystêpuje w l¿ejszym opancerzeniu, do którego trzeba z kolei dopasowaæ regu³y aby walka by³a nadal bezpieczna. Nie powinna¶ wiêc mieæ du¿ych trudno¶ci w znalezieniu odpowiedniej grupy.
Indar
Dok³adnie, kwestia dopuszczania kobiet do walki zale¿y g³ównie od tego czy organizator na to pozwoli. To tak jak z pytaniem "czy wpuszcz± mnie w tym na imprezê". Na jednych imprezach bêdzie to OK, na innych ju¿ nie. Wybierasz takie imprezy na których nie bêd± mieli nic przeciwko.
K/
Trzaska
Nieukrywam, ¿e lubie nawalanki. Obecnie chodze do szko³y ochroniarzy bigsmile2.gif . Trenuje podstawy kickboxingu, judo... nie ¿eby to mia³o co¶ wspólnego z walk± broni± bia³±, ale do bólu, siniaków, otaræ, odrapañ przywyk³am. Kolejna kwestia... Pojawi³ siê temat o he³mie z zas³on±, trwa³y tam dyskusje co do historyczno¶ci owego he³mu. Moje pytanie brzmi, czy osprzêt wykonany samodzielnie ( kolczuga, czepiec kolczy czy he³m) wzrowane na tych wystêpuj±cych w danym przedziale dziejów, s± uwa¿ane za historyczne i czy organizatorzy dopuszczaj± takie uzbrojenie?
A wracaj±c do tematu dopuszczenia do turnieju. Nie jestem wysoka, raczej szczup³a. Ale sprawna kondycyjnie, fizycznie choæ ¿adna znowu kulturystka ze mnie nie jest. Zdajê sobie sprawê, ¿e przy 1.6m wielu bêdzie siê ¶mia³o i nie docenia³o. Inni za¶ z kolei baliby siê podej¶æ ¿eby nie "zabiæ" mnie przypadkiem. Jak dostane w ³eb trudno... czacha nie szklanka crazy.gif
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Trzaska @ 13:35 15.12.2011) *
Nieukrywam, ¿e lubie nawalanki. Obecnie chodze do szko³y ochroniarzy bigsmile2.gif . Trenuje podstawy kickboxingu, judo... nie ¿eby to mia³o co¶ wspólnego z walk± broni± bia³±, ale do bólu, siniaków, otaræ, odrapañ przywyk³am.

Wszystko zale¿y tak naprawdê od grupy na jak± trafisz. Du¿a czê¶æ nie wyros³a jeszcze z wieku piaskownicowego kiedy bawienie siê z dziewczynkami to jest oooooopciiaaaaaach, ale to siê powoli zmienia. Je¶li jeste¶ w pobli¿u wiêkszego miasta to powinna¶ znale¼æ grupê w której bêdziesz mog³a walczyæ.

CYTAT(Trzaska @ 13:35 15.12.2011) *
Kolejna kwestia... Pojawi³ siê temat o he³mie z zas³on±, trwa³y tam dyskusje co do historyczno¶ci owego he³mu. Moje pytanie brzmi, czy osprzêt wykonany samodzielnie ( kolczuga, czepiec kolczy czy he³m) wzrowane na tych wystêpuj±cych w danym przedziale dziejów, s± uwa¿ane za historyczne i czy organizatorzy dopuszczaj± takie uzbrojenie?

Imprezy generalnie dopuszczaj± sprzêt dobrze zrobiony, niezale¿nie od tego przez kogo jest zrobiony. Je¶li potrafisz sama, we w³asnym zakresie zrobiæ dobry sprzêt - ¶wietnie. Ale z tego co mówisz wynika (wybacz) ¿e raczej by³aby to nienajlepsza samoróbka... polecam rozejrzeæ siê jednak za dobrym rzemie¶lnikiem a we w³asnym zakresie zrobiæ co najwy¿ej sprzêt czysto treningowy. Najlepiej te¿ w ogóle z tym wszystkim poczekaæ a¿ zahaczysz siê o jak±¶ grupê i zobaczysz jakie ma owa grupa wymagania i o ile mo¿e Ci w ekwipowaniu pomóc.

Armand
Trzaska, szyæ czy wyszywaæ mo¿esz nie chcieæ/lubiæ/umieæ. W ruchu rekonstrukcyjnym piêkne jest to, ¿e ka¿dy dla w³asnej rado¶ci eksploatuje posiadane talenta. Niejeden "rycerz" poszed³ po zabawie w "bractwa" na studia historyczne, niektórzy s± historykami, doktorami archeo, specami od bronioznawstwa. Niektórzy zaczêli od spawania dziur w resorze od malucha, a teraz kuj± miecze w ramach swej firmy etc. Jednak w inscenizacjach i ¿yciu obozowym ka¿dy ma jakie¶ zadanie, nie ma wojowników trzymanych jak sokó³ pod kapturem, i nie robi±cych nic poza tym "bo im siê nie chce". Nie ¶wiêci r±bi± drwa, sprz±taj±, przynosz± wody do kot³a etc. Je¶li wyjdziesz z nastawieniem "ja wam nie popilnujê kaszy, bo jest równouprawnienie, a ja jestem wojem" to siê tylko o¶mieszysz, i nikt Ciê lubi³ nie bêdzie. Piszê to na wszelki wypadek, nie znam Ciê, nie pouczam.

Druga sprawa- fajnie ¿e lubisz sporty kontaktowe, ale co innego porzucaæ siê na macie, pokopaæ po goleniach czy oberwaæ w kask bokserski 10 uncjow± rêkawic±, a co innego oberwaæ brech± po stalowym he³mie, czy niestety rêkach. Wlicz w cenê biletu obciêcie paznokci (lubi± pêkaæ, schodziæ), nie pchaj siê tam gdzie mo¿na mieæ po³amane palce lub blizny na twarzy.. Wbrew geniuszom od totalnego równouprawnienia, kobiety to nie zdobi- to TYLKO hobby. Ryzykujesz te¿ wielokrotne zderzenia z osobnikami o dwukrotno¶ci Twojej wagi. No chyba ¿e podobne ryzyko masz te¿ w normalnym, zawodowym ¿yciu. Sprzêt ochronny w ró¿nych epokach potrafi powa¿yæ sporo. Oceñ co uniesiesz po treningu kondycyjnym. Moja rada- popatrz jak walcz± ludzie na imprezach historycznych, jaka jest kontuzjogenno¶æ pojedynków, gdzie inne dziewczyny "siê bij±", a gdzie ich nie widaæ. Wiesz, te szlaki ju¿ przecierano, warto siê popytaæ. Jed¼ w sezonie letnim na imprezy, pytaj, ogl±daj sprzêt. Na tym forum te¿ mo¿na mnóstwo informacji uzytecznych odnale¼æ. Pozdrawiam £ukasz.
Rafa³ Pr±dzyñski
Podejrzewam troling. Tej samej osoby co zwykle.
Armand
Rzadko siê tu ostatnio udzielam- wykwit³y znów jakie¶ notoryczne trolle? :D Je¶li nie chcesz w temacie, podziel siê na prv. Czy¿by mia³aby to byæ pani od smoków, dzielenia dziewiczych amazonek przez partenogenezê etc? smile.gif
Rafa³ Pr±dzyñski
Nie - inn± osobê podejrzewam - ale zanzaczam - tylko podejrzewam. By³o ju¿ kilka podobnych wkrêtów -a to ryczerz buddysta, a to ... szkoda wymieniaæ.
Grandgousier
CYTAT(Rafa³ Pr±dzyñski @ 15:40 15.12.2011) *
Podejrzewam troling. Tej samej osoby co zwykle.

nie by³bym pewien - dot±d nie by³o o anio³ach, ¶wiadkach jehowych i innych allahach. to sta³y element tego schorzenia.
Trzaska
Nie, jestem tu nowa. Forum znalaz³am w internecie przypadkowo czytaj±c o jakiej¶ zbroi chyba smile.gif .
Co do paznokci, nie maluje ich ani nie choduje tongue.gif . Potrafie szyæ, uwa¿am to za istotn± i przydatn± umiejêtno¶æ. Z gotowaniem gorzej crazy.gif, nie jestem feministk±. Osoby w moim otoczeniu traktuje jak druhów nie rywali czy wrogów, jak to maj± w zwyczaju feministki. Przyk³adow± kaszê mogê popilnowaæ nie uw³acza to mojej dumie. Jestem prosta dziewczyna. Szczerze ³±twiej znajduje kontakt z kolegami ni¿ kole¿ankami. Oczywi¶cie potrafie mierzyæ si³y na zamiary...
Co do obrywania, tak jak mówie walka broni± bia³± nie ma wiele wspólnego z judo i boxem... Ból, pot i krew nie s± mi jednak obce
Waszych uwag nie biore jako pouczenia itp. S± to dla mnie cenne uwagi, do¶wiadczenia ludzi którzy w tym siedz±. Chcê Wam podzêkowaæ za t± ¿yczliwo¶æ.
Sk±d podejrzenie o trolling je¶li mogê spytaæ? Zapewniam i¿ jestem now± osob± na tym forum. Wkrêcam siê w tematykê i je¶li gadam co¶ bez sensu to mówcie nie obra¿ê siê bum.gif
Lady Draconia
CYTAT
Sk±d podejrzenie o trolling je¶li mogê spytaæ?

Trzaska, tu kiedy¶ zawita³a taka kobieta która pyta³a o podobne tematy jak Ty - zbroje, walka etc... Mia³a nawet podobne "parametry" , o ile pamiêæ mnie nie zawodzi. I chyba potem wysz³o, i¿ jest to troll:)

A.
Viator
Sk±d podejrzenia?

Bo na Freha kilkakrotnie pojawia³y siê takie pytania i za ka¿dym razem odpowiedzi brzmia³y podobnie, a ¿e wychodzimy z za³o¿enia ¿e - zgodnie z regulaminem - najpierw siê szuka tego co juz kiedy¶ by³o na ten temat napisane i kontynuuje siê w tamtym temacie/w±tku, a dopiero jak siê nic nie znajdzie, to siê zak³ada nowy temat/w±tek. A mamy te¿ tu takich kilka osób, a zw³aszcza jedn±, która jest na lekach a jak jej siê pogarsza, lubi wsadzaæ kij w mrowisko podszywaj±c siê za ka¿dym razem pod kogo¶ innego i takie w³a¶nie tematy odgrzewa. Ale Twój adres IP i sposób pisania nie ma zwi±zku z t± osob±.
Trzaska
U¿ywa³am opcji szukaj wielokrotnie, nie otrzyma³am satysfakcjonuj±cych mnie odpowiedzi. Jednak je¶li tematy s± i by³y przepraszam za zak³adanie nowego. Widocznie nieumiejêtnie szuka³am szczerba.gif
Szymek z K-g
Powiedz mo¿e jaki jest Twój zakres dzia³ania, ¿e tak to ujmê. Jest tu du¿o osób, które poleci lub przestrze¿e przed jakimi¶ grupami, które dzia³aj± tam gdzie mieszkasz.
Trzaska
Okolice Wroc³awia. W sumie interesuje siê bardzo wiekami ¶rednimi. A " zabawa " w rycerza to nie tylko machanie mieczem. To poznawanie historii, dokopywanie siê do ró¿nych ciekawostek etc. Jak napisa³ kto¶ wy¿ej potem rozwija siê to dalej. U mnie to pocz±tki. Z tego co zd±¿y³am zauwa¿yæ to droga pasja i nie wiem czy by³oby mnie na to staæ gdybym chcia³a do³±czyæ do jakiej¶ grupy. By³am ciekawa czy gdybym siê zdecydowa³a spe³ni³a bym siê w tym spo³eczeñstwie czy tylko mêczy³a. Dziêki Waszym odpowiedziom wiem, ¿e raczej mog³oby byæ fajnie. bigsmile2.gif
Szymek z K-g
Koszta pocz±tkowe, szczególnie je¿eli potrafi³a by¶ sobie uszyæ podstawowe ³achy, nie przekrocz± kosztów dzisiejszych ciuchów z pó³ek dobrych sklepów. Je¿eli siê nie spodoba alledrogo.pl powinno wessaæ oddaj±c koszty.
Gorzej je¿eli mówimy tu o sprzêcie do walki- na ten cz³owiek sobie flaki wypruwa i to ju¿ chcieæ czy nie chcieæ idzie w tysi±c(e).
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Z tym zastrze¿eniem ¿e istniej± grupy rekonstruuj±ce sam± walkê, bez ciuchów czy obyczajowo¶ci i u¿ywaj±ce sprzêtu sportowego. Ta zabawa jest mocno tañsza.
Viator
W³a¶nie, Nurglitch ma racjê. Skoro na razie jak widaæ nie masz konkretnych preferencji co do datowania, wiêc chyba ma to dla Ciebie znaczenie drugorzêdne. Nie nastawi³a¶ siê te¿ na konkretny rodzaj broni (ró¿ne miecze i ró¿nie datowane tarcze te¿ bardzo siê ró¿ni± miêdzy sob±). Zacznij wiêc od zapisania siê gdzie¶ na trening - do tego wystarczy obojêtnie jak datowany he³m, przeszywka i rêkawice i wszelkie mo¿liwe wspó³czesne ochraniacze, a to Ciê wyniesie znacznie taniej ni¿ jakikolwiek spójny czasowo komplet - i najpierw pomachaj sobie ró¿nymi rodzajami broni bia³ej, którymi dysponuje grupa, i zobacz do czego poczujesz bluesa i czy w ogóle "to jest to".

A docelowo powiem Ci ¿e pewnie masz racjê wybieraj±c drogê kariery wojskowej, bo jednak w "najfajniejszych" imprezach (zw³aszcza w tych zamkniêtych dla publiczno¶ci, na które siê je¼dzi dla w³asnej frajdy a nie dla zarobku) scenariusze dla cywilów s± nudne i ma³o anga¿uj±ce, wiêc sporo dziewcz±t planuje z³apaæ siê za jak±¶ broñ, przynajmniej za ³uk, ¿eby braæ udzia³ w odprawach, wartach, tropieniu, po¶cigach, zasadzkach i bitwach, bo osoby siedz±ce w obozie najczê¶ciej dopiero po powrocie dowiaduj± siê z Freha w jakiej to wspania³ej imprezie bra³y udzia³ i jak siê potoczy³a akcja.
Trzaska
Mnie najbardziej interesuj± czasy wypraw krzy¿owych. Jest to mój ulubiony przedzia³ wydarzeñ ¶redniowiecza. Wiele czytam o Zakonie Templariuszy, kompletuje wiedze na ten w³a¶nie temat. Nie bêdê ukrywaæ... Jestem ¶wie¿ak. Wiem jak nazwaæ podstawowe bronie, zbroje itp. Etos rycerski, kodeks teraz w to siê zag³êbiam. By³ to nawet mój temat na mturze cool.gif . Moim problemem jest to,¿e nie mam sta³ej pracy a co za tym idzie - brak funduszy. Nie porywam siê z motyk± na s³oñce. Postanowi³am, ¿e zanim cokolwiek to chcê dowiedzieæ siê wiêcej na temat ¶redniowiecza, obyczajów etc. Dlatego jestem tutaj.
Skoro jeste¶my przy etosie, czy Wasza pasja przek³ada siê niejako na ¿ycie codzienne?
Patrzy³am na zakony\bractwa niedalego Wroc³awia i niestety nie mogê znale¶æ nic konkretnego. Gdyby kto¶ móg³ pomóc mi w odnalezieniu jakiego¶, by³abym wdziêczna. smile.gif
M¶ciwoj z Chropacza
Podstawa to wybraæ siê do grupy na rozmowê/trening bo my sobie mo¿emy pisaæ ale bêdziesz musia³a wszystko ustaliæ ju¿ na miejscu. Grupa mo¿e siê wydawaæ pikna i wspania³a ale najwa¿niejsi bêd± ludzie, to czy ty ich polubisz i czy oni ciebie zaakceptuj±. To trochê jak wybieranie rodziny zastêpczej na wiele lat. Co do kobiet walcz±cych to w bitwach wczesnych spotka³em siê z dwoma czy trzema i tylko przy jednej wiedzia³em, ¿e to kobita. Kolczuga skutecznie maskuje kobiece kr±g³o¶ci. W naszej dru¿ynie dziewczyny mia³y zajawkê na walkê, poæwiczy³y, poobija³y siê trochê i zrezygnowa³y. Co do imprez zamkniêtych to my zgadzamy siê na kobiety walcz±ce, ³uczniczki czy zwiad - ale w mêskich ciuchach. Nie ma buntów, po pierwszej próbie przedzierania siê przez kolczaste krzaki, rzekê czy inne le¶ne wertepy Panie szybko szyj± mêskie gacie:)
Chyba wiêkszo¶æ grup trenuje w dresach itd tylko z pe³nym/czê¶ciowym wyposa¿eniem z reko a nikt na pocz±tek nie pu¶ci ciê do walki. Wiêc na pocz±tek to bêdzie zaprawa kondycyjna i pierwsze zabawy z pa³k±/kijem itd dokupisz podstawowe ochraniacze (najlepiej te co pó¼niej bêd± w u¿yciu, ale mog± zostaæ treningowymi ju¿ na lata). 2 razy przemy¶l wybór grupy i 3 razy sprzêtu.

Powodzenia.

PS: Czy braæ zakonna sprawdza co tam kto ma pod "kieck±" bigsmile2.gif ?
Trzaska
Co do szycia, moim zdaniem dobry wojak te¿ powinien potrafiæ zszyæ szybko swoje gacie tongue.gif nie zawsze pod rêk± jest kobieta, z ig³± i nici± bum.gif .
Monika ksf
CYTAT(krecik_77 @ 12:21 15.12.2011) *
Oprócz kwestii walk turniejowych, o których napisa³ przedmówca, niezmierne wa¿ne jest podej¶cie do walcz±cych kobiet w grupie do której chcia³aby¶ siê dostaæ i w jej ramach rozwijaæ swój kunszt walki. S± grupy szowinistyczne (turbowikingoskini),sa takie które podchodz± w sposób tradycyjnie patriarchalny do roli kobiety w odtwórstwie (turborekorymcerze), s± te¿ takie, w których koedukacja na polu treningu walki jest rzecz± naturaln±. Tak wiêc szukaj grupy u siebie w terenie, dla której nie bêdzie Twoja obecno¶æ jako wojowniczki problemem.
Zgadzam siê z Krecikiem, ale... te "patriarchalne" grupy te¿ s± do "ugryzienia", musisz po prostu trenowaæ, a nie siê "opier...dalaæ". Musisz im udowodniæ, ¿e jeste¶ w kwestii "walki" i regularnych treningów wiêkszym fanatykiem ni¿ oni ;). To jest normalne, ¿e panowie boj± siê nas skrzywdziæ, zupe³nie zdrowy objaw. Dla nich to jest problem, musz± siê bardziej kontrolowaæ ni¿ w czasie trening/walki z drugim osobnikiem p³ci mêskiej, ale wiêkszo¶æ z nich jak ju¿ walczy, robi to w inny sposób, mniej agresywny. W czasie walki z kobiet± nie dzia³a zasada "jestem silniejszym samcem ni¿ ty" ;), ale za to mo¿e siê pojawiæ "przegram z ni± i kumple bêd± siê ze mnie ¶miaæ". Cytat z ust "szowinistycznego" a¿ sympatycznego osobnika: "wygraæ z kobieta, nie chwa³a, przegraæ, wstyd".

Musisz siê jednak liczyæ z tym, ¿e nie ka¿dy ma w czasie walki z kobiet± skrupu³y, cytuj±c mojego znajomego "licz siê z tym, ¿e wchodz±c w szranki mo¿esz nie trafisz na "d¿enta".
Mo¿esz za to trafiæ na 90-100 kg dobrze walcz±cego pana, który nie bêdzie mieæ ¿adnych skrupu³ów ¿eby Tob±, ok 60 kg drobink± rzucaæ w szrankach, jak szamcian± laleczk±- na turniejach nie ma zakazu taranowania kobiet tarcz±. A gdy trafisz na kogo¶, kto od niedawna walczy, na 99% potrakuje ciê zupe³nie powa¿nie i bêdzie wykorzystywaæ swoj± przewagê fizyczn±: si³y i masy, z obawy, ¿e mo¿esz z tob± przegraæ. Wtedy nie ma "miêtkiej" gry, taki ch³opak dostaje instrukcje od starszych do¶wiadczonych kolegów, ¿e ma na ciebie ci±gle "napieraæ", w praktyce oznacza to, ¿e bêdzie ciê chcia³ wbiæ w szranki, bardzo mocno bij±c mieczem, przy s³abo wyt³umionym he³mie z 1,5 mm blachy mo¿e siê to zakoñczyæ nokautem. Aha po "glebowaniu" w blachach siê ciê¿ej podnie¶æ ni¿ w t-shircie, trzy takie "glebki" w ci±gu minuty to jest prze¿ycie : ). Przygotuj siê na walkê w min 20 kg sprzêcie (przeszywa, blachy plus tarcza, miecz) i zamkniêtym he³mie-ma³o w tym widaæ, s³abo siê oddycha, ca³y z matercowaniem i nitowank± wa¿y minimum 3,5 kg. Ca³kiem spora suma jest potrzebna na lekkie "kobiece" blachy, te mnie kobiece, tañsze, mog± wa¿yæ pod 30 kg. Po³owa Twojej wagi?
Uwa¿aj te¿ na "lekkozbrojne" zabawy, otwarte he³my, s³abe rêkawice=ryzyko oszpecenia twarzy, wybitych zêbów, po³amanych paliczków, piszesz, ¿e jeste¶ szczup³a, cienkie kosteczki ³atwiej po³amaæ.
Nie radzê te¿ walczyæ w ciê¿kozbrojnej XIII-ce- ciê¿sze tarcze, bardziej "taranuj±cy" styl walki, s³abe os³ony nóg, taka kolczuga-nawet nitowana troszkê wa¿y.

Dobrze, ¿e szyjesz, pomo¿e Ci to ograniczyæ koszty. Znam facetów, którzy robi± sobie sami ubranko, sprzêt: od gaci, butów do kirysu.
Koszty: dobry he³m z ko³nierzem z nitowanki ok 1200 pln (gdy sama zrobisz materacowanie, je¶li nie, dolicz 200 pln ), to najwiêkszy i niezbêdny wydatek.
lekkie narêczaki z tani± "bu³±" ok 1100 pln, "nogi" ok 1100 (mog± byæ i takie za 2200-2600pln), p³aty ok 400pln, dolicz przeszywkê, pikowane nogawice, pikowana rêkawice pod tarczê-mo¿esz uszyæ, ale dochodzi koszt materia³ów. Miecz 400-500 pln, tarcza 150-300 pln (mo¿na samemu zrobiæ).

I to wcale nie jest drogie hobby, ile trzeba wydaæ na markowy sprzêt narciarski czy r.ower? ;)
Robert Szatecki
CYTAT(Monika ksf @ 20:52 17.12.2011) *
Koszty: dobry he³m z ko³nierzem z nitowanki ok 1200 pln (gdy sama zrobisz materacowanie, je¶li nie, dolicz 200 pln ), to najwiêkszy i niezbêdny wydatek.
lekkie narêczaki z tani± "bu³±" ok 1100 pln, "nogi" ok 1100 (mog± byæ i takie za 2200-2600pln), p³aty ok 400pln, dolicz przeszywkê, pikowane nogawice, pikowana rêkawice pod tarczê-mo¿esz uszyæ, ale dochodzi koszt materia³ów. Miecz 400-500 pln, tarcza 150-300 pln (mo¿na samemu zrobiæ).

I to wcale nie jest drogie hobby, ile trzeba wydaæ na markowy sprzêt narciarski czy r.ower? ;)

Czujê, ¿e j± przerazisz tymi kosztami. Na pocz±tek na treningi z ertalonami spokojnie z pomoc± allegro i w³asnych r±k przy przerabianiu pikowañ mo¿na siê wyposa¿yæ za mniej ni¿ 1000 z³.
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 22:38 17.12.2011) *
CYTAT(Monika ksf @ 20:52 17.12.2011) *

Czujê, ¿e j± przerazisz tymi kosztami. Na pocz±tek na treningi z ertalonami spokojnie z pomoc± allegro i w³asnych r±k przy przerabianiu pikowañ mo¿na siê wyposa¿yæ za mniej ni¿ 1000 z³.

Mo¿e te¿ pomóc grupa, gdzie jest trochê sprzêtu, ja np dysponuje prawie ca³ym lekkim "stalowym" kompletem z wyj±tkiem he³mu (tymczasowo wystarczy "dozbrojona" maska szermiercza) i tarcze wypada³oby mieæ w³asn±, bo tarcze siê sypi±. Tylko zdecydowanej na ciê¿kie regularne treningi dziewczyny brak : (, we wcale nie tak ma³ym mie¶cie jakim jest Kraków. Jak do tej poryp spotka³am siê z paniami ze s³omianym zapa³em. Mo¿e w bractwie, w którym trenujê atmosfera "partiarchalnej" grupy zniechêca? Ale jest jeszcze KSF gdzie s± bardziej komfortowe warunki dla dziewczyn, mniej zakutych w blachy facetów, którzy chc± siê tylko "praæ ";), a i tak dziewczyny wol± ARMÊ : )) .
Monika ksf
Co¶ mi mówi, ze to by³ kolejny temat typu zrobiæ "zadymê" na freha, nie uda³o siê i za³o¿ycielka straci³a zainteresowanie. Nawet nie zapyta³a, jak poszukaæ grupy we Wroc³awiu, czy zrobiæ tarczê, gdzie kupiæ formatkê, ertalon itp.
Trzaska
Przepraszam, ¿e mnie tak d³ugo nie by³o. Jestem, jestem. Przedewszystkim chcê podzêkowaæ Wam za konkretne i profesjonalne podej¶cie do sprawy. Dziêkujê Ci Monika za kosztorys, daje mi to ju¿ jaki¶ pogl±d na sprawê. Macie racje, pierwsze co to znale¶æ grupe i spróbowaæ. Nurtowa³o mnie tylko jak to w³a¶nie jest z dziewczynami je¶li chodzi o walke. Teraz wiem wszystko czego dowiedzieæ siê chcia³am. bigsmile2.gif . Jeszcze raz WIELKIE dziêki.
Purvis
CYTAT
czacha nie szklanka

Zdecydowanie nie. Szklanki sprzedaje siê w kompletach, a je¶li która¶ roztrzaska siê w drobny mak, wo³a siê "Na szczê¶cie!" i siêga po nastêpn±.
Do¶wiadczenie mówi mi, ¿e z czachami jest "ciut " inaczej.
Trzaska
CYTAT
Zdecydowanie nie. Szklanki sprzedaje siê w kompletach, a je¶li która¶ roztrzaska siê w drobny mak, wo³a siê "Na szczê¶cie!" i siêga po nastêpn±.
Do¶wiadczenie mówi mi, ¿e z czachami jest "ciut " inaczej.

Zaiste racja bigsmile2.gif Nie moge siê nie zgodziæ
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.