Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Artyleria XVI - 1750
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Don Carlos
Czesc!!
Dla wszystkich zainteresowanych artyleria w okresie 1500 - 1750 polecam stronke:
http://www.mhs.ox.ac.uk/geometry/content.htm

Pozdrawiam
Don Carlos szef.gif

P.s. Chcialem wrzucic do linkowiska, ale nie moge. Bede wdzieczny jesli moderatorzy przekleja to do linkowiska!!
Horhe
Don Carlosie uk³ony
smile.gif
Stronka i¶cie zawodowa bigsmile2.gif
Rêkê bym u¶cisn±³ autorowi tej stronki,super wypa¶na,teraz to bêdê wiedzieæ jak ewentualnie wygl±daj± nieznane mi dotychczas przyrz±dy.

Ja ze swojej strony polecam co¶ z lat 60-tych XIX wieku,tj z wojny secesyjnej

http://www.civilwarartillery.com/main_flash.htm
Horhe
Ostatnio odwiedzaj±c s³owacki "Orawsky hrad" natrafi³em na artyleryjskie dziwad³o. Armata jest odlana z br±zu i w czê¶ci dennej ma dosyæ dziwne zamkniecie komory nabojowej. Brak czopów ¶wiadczy o mocowaniu lufy na ³o¿u klocowym.
Mo¿e to foglerz,ale z którego wieku?? Niestety opisu nie by³o, a przewodniczka na moje pytanie unios³a jedynie ramiona. dunno.gif
Marcin z Rawy
Witam. Jako ¿e mamy zamiar poma³u wzi±¶æ siê za budowê dzia³a (XVIIw) szukam wszelkich dobrych zdjêæ, a najlepiej planów dotycz±cych ich budowy. G³ównie chodzi mi o lewetê jej budowê i zamocowanie na niej dzia³a. a tak¿e budowê lawety do mo¿dzierza. Przybli¿ona d³ugo¶æ lufy dzia³ka ma mieæ 90-100cm, za¶ mo¼dzierz oko³o 55 cm.
Bêdê wdziêczny za pomoc. Je¶li kto¶ ma jakie¶ plany to proszê przes³aæ mi na maila
PS. znalaz³em jeszcze rycinkê tara¶nicy, mo¿e byæ te¿ jej plan, bo nie jeste¶my jeszcze zdecydowani:
SAMUEL77
Opis ³o¿a kartauny polskiej z po³owy 17 wieku wydobytej z dna Wis³y, z ksi±¿ki Zofii Stefañskiej "Katalog zbiorów. Wiek XVII":

"... Z drzewa debowego. Na nim ¶lady malowania farb± czerwon±. Okucie ¿elazne. (...)
Na kole 12 okuæ. Jedne w kszta³cioe litery V, drugie owalne, na zmiane. £o¿e z k±tem ochylenia 13 stopni. ¦ciany ³o¿a równoleg³e (...) Pol±czone sa trzema ryglami z piecioma poprzecznymi oraz pod³u¿nymi okuciami, znajduj±cymi sie na górnych kantach ¶cian ³o¿a. W czê¶ci czo³owej ³o¿a, ponad osi± kó³, pó³panwie do za³o¿enia czopów lufy. Z boku, przy czole ¶cian ³o¿a oraz na jego ogonie znajduj± siê haki do zak³adania orczyków do zaprzêgu. Na przedostatnich okuciach ¶cian ³o¿a s± ruchome kó³ka."

pozdrawiam
Rafa³ Jarosz
Tak siê sk³ada, ¿e na temat artylerii zachowa³y siê co najmniej dwa doskona³e polskie podrêczniki z pierwszej po³owy XVII wieku.
1. "Praxis rêczna dzia³a" Andrea dell Aqua
2. "Wielkiej sztuki artylerii czê¶æ pierwsza" Kazimierza Siemienowicza (tu za tytu³ g³owy nie dam, dawno to czyta³em)

Obie ksi±¿ki by³y wydane w Polsce po II Wojnie, z tym ¿e niestety dell Aqua tylko w 300 egzemplarzach. Mo¿na go na pewno dostaæ w bibliotece PAN w Warszawie, w Pa³acu Kultury i Nauki. Siemienowicz by³ wydany w wiêkszym nak³adzie, mo¿na go czasem spotkaæ w antykwariatach.
W obu znajduj± siê opisy budowy dzia³, u dell Aquy s± te¿ rysunki z podanymi wymiarami (w kalibrach lufy) poszczególnych elementów. My¶lê, ¿e bardziej Wam siê przyda dell Aqua, który sumiennie opisuje wszystkie typowe wagomiary od bodaj¿e dwufuntowych w górê.
No i polecam te¿ rozdzia³ teoretyczny, po¶wiêcony zagadnieniu ostrzeliwania z dzia³a innej planety smile.gif.
A tak¿e opis zastosowania przyrz±dów artyleryjskich do podgl±dania kobiet (z pogl±dowym rysunkiem). :D
pedro33
1. "Praxis rêczna dzia³a" Andrea dell Aqua az roi sie od b³edów .

Polecam historie artylerii polskiej Kazimerza Górskiego.
Ogólnie opis lawet opisanej przez Samuela to laweta Litewska , Polskie lawety by³y czarne smo³owane czesci drewniane , i na czerwono malowane czêsci metalowe ( czyms w rodzaju minii ).

http://www.arkeliet.net/cannons/artillerigods.htm
stronka pogl±dowa o dzia³ach
Rafa³ Jarosz
CYTAT(pedro33 @ 18:30 14.05.2007) [snapback]189157[/snapback]
1. "Praxis rêczna dzia³a" Andrea dell Aqua az roi sie od b³edów .

O! A móg³by¶ co¶ bli¿ej napisaæ o tych b³êdach? Chodzi o b³êdne rysunki, wymiarowanie, opisy?
Sk±d o tych b³êdach wiadomo?

pedro33
W³asnie Kazimierz Górski w swojej ksi±zce prostuje b³edy del Aquy . Ok napisze tylko musze odzyskac ksiazke smile.gif bo z g³owy juz nie pamietam dok³adnie .

Z tego co pamietam by³y b³edy w wagomiarach oraz porcjowaniu ³adunków ,technologi wytwarzania , co do rysunków to sie nie wypowiem bo ciezko teraz dojsc prawdy (jest to temat na przewód doktorski o dzia³ach :)Ale jak znajde chwile postaram sie przytoczyc przynajmniej kilka b³edów które pope³ni³ del Aqua pozdrawiam

aha jako wiarygodne zód³o o artylerii polecam http://www.arkeliet.net/galleri/thumbnails.php?album=18
s± tam skany orginalnych rycin z kilku epok wraz z rysunkami ( tylko trzeba przliczyc cale i linie na miary wspó³czesne) smile.gif
Tomasz Rejf
Pó¼niejsi badacze stwierdzaj± ¿e to Konstanty (nie Kazimierz) ¼le oceni³ pracê dell Aqua. Znajdê te artyku³y i podam. Nie wiem czy nie jest to napisane we wstepie do ostatniego wydania "Praxis...".
Tomasz Rejf
Mo¿e kto¶ z Was dotar³ do komend artyleryjskich w XVII wieku, oczywi¶cie je¶li by³y.
SAMUEL77
CYTAT(Tomasz Rejf @ 10:10 17.05.2007) [snapback]189440[/snapback]
Mo¿e kto¶ z Was dotar³ do komend artyleryjskich w XVII wieku, oczywi¶cie je¶li by³y.

hej
komend nie znam, ale w ksi±¿ce: "historyczny rodowód polskiego ceremonia³u wojskowego"
jest tekst przysiegi puszkarskiej z czasów Zygmunta Augusta, wzmianka o przysiêdze puszkarskiej z czasów W³adzia 4 i troszkê informacji o puszkarskich zwyczajach.
(w ksi±¿ce tej sporo jest propagandy z minionej epoki)

pozdrawiam
pedro33
Po polsku jeszcze nie dotar³em , mam po niemiecku z 1754 r. ( nie pamieta mod kogo ale chyba Horhe gdzie¶ wygrzeba³ ,mysle ze niewiele sie rózni³y (wkoñcu wiekszowsc specjalistów artylerii by³o z krajów niemieckojezycznych).
Die Lunte - lont
Das Riemen - pas skórzany
Cartousches Tornister - torba na ³adunki
Herangetreten - to chyba komenda na stanowiska?
Mit Commando geladen - ³aduj na komendê
Wischt aus - przetrzeæ wyciorem
Die Cartousche - nabój / ³adunek
Segt an - przybij
Schlagröhre - przebij ³adunek
Gericht't - to chyba gotowo¶æ przed strza³em?
Feuer - ognia
Avancirt - naprzód
Marsch - marsz
Mit Cartätschen geladen - ³aduj kartaczami
Der Schwamm – wycior

Die Spirale – grajcar
Das Rohr – lufa
Wendung – obrót

Das Pulverhorn – prochownica
Die Pulverkammer – komora prochowa
Der Pfropf - przybitka
Die Kugel – kula
Der Ladestock – stempel
Die Ladeschaufell – szufla
Die Laffetenwand – ³o¿e dzia³a
Der Luntenstock – lontownica
Marcin z Rawy
Dziêkujê za namiary na stronki, trochê mi pomog³y.
Mam jeszcze pytannie, czy tego typu mo¼dzierze, by³y u¿ywane oko³o po³owy XVII wieku?:

pedro33
By³y by³y wzór mozdzieza nie zmieni³ sie od pierwszych egzemplarzy do koñca epoki czarnego prochu
jedynie co to wprowadzono mozdzieze polowe które sie rozni³y czopami z boku pozdrawiam
SAMUEL77
hej
zdjecia polskich moździerzy (z opisami, wymiarami) z przełomu 17 i 18 wieku, jeśli cię Marcinie takie interesują, znajdziesz w katalogu z wystawy zbiorów Ryszarda Janiaka, wystawy którą mozna teraz ogladac na Zamku Królewskim w Wa-wie, a wnet bedzie ona przeniesiona do Kielc

wśród powyższych są egzemlarze z kwadratowymi i prostokątnymi podstawami
ciekawie tez wyglądają panewki tych luf

pozdrawiam
Krzysztof
zdjêcia z katalogu
Marcin z Rawy
Dziêkujê za linki, i za podpowiedzi. Najbardziej interesuj± mnie mo¼dzierze po³owy XVIIw. Niestety na wystawê nie mogê siê wybraæ, ale dziêkujê za zdjêcia.
pedro33
Hmm zjecia z katalogu to tkzw mozdzie¿e wiwatowe , nie bojowe s³uzy³y do wystrzeliwania na rozne uroczysto¶ci (koledzy z SAD maja orgina³ to maleñstwo jest ).
My dorobilismy 7 funtowego polowego mosera pruskiego
http://pedro3300.wrzuta.p...zA0n/betoniarka
http://stryju68.wrzuta.pl/film/jMiNaxB5nP/hpim6507
pedro33
No zrobi³em 5 sztuk 2 funtowych mozdzie¿y z epoki

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2fc680f62d854cb.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d7cceae47e93ac35.html

waga 18 kg , d³ugosæ 285 mm , kaliber 2 funty na kule kamienn± toj est 86 mm , otwór zap³ówy fi 30

pedro33
No odla³em 10 sztuki i chcia³em podziekowac koledze Sharfowi za podanie wymiarów tego ustrojsta
strzela pieknie icon_mrgreen.gif , ma t± zaletê ¿e mie¶ci sie do baga¿nika samochodu ( mamy du¿e pe³nowymiarowe dzia³a ale czasami jest problem z ich transportem .A mozdzie¿yk jest epokowy
1675 -1844 tak spe³nia³ sw± funkcje przez 200 lat tongue.gif

EDIT: nie mo¿esz zalogowaæ siê na targowisku- przeczytaj regulamin!!!!
A. ¯uk
arkebuz1
Co to za pociski?
pedro33
to jest kartacz smile.gif
w muzem w Karskolonie jest podobny http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/085d6cddf09a6354.html
Harald
Witam, mam pytanie:
Czy ktokolwiek w Polsce strzala z artylerii 'bojowo', znaczy siê pociskami. Chodzi mi o przedzia³ czasowy podany w temacie.
Pozdrawiam!
Ryan
Witam
Czy kto¶ dysponuje ksi±¿k±, ksero, b±d¼ najlepiej skanami "Wielkiej sztuki artylerii czê¶æ pierwsza" Kazimierza Siemienowicza. Zale¿y mi szczególnie na fragmentach dotycz±cych opisu wag (piszê o tym magisterkê). Z góry dziêki za pomoc.
snajpher
Podczepiam siê do pytania Ryan'a. Chodzi mi o dzie³a o artylerii i fortyfikacjach XVI-XVIIIw w formie elektronicznej.
Gdyby kto¶ z was posiada³ linki do takowych, by³bym wdziêczny. Pozdrawiam
pedro33
kolejny twór bigsmile2.gif bed±c w Karskolonie w muzeum zobaczy³em mosdzierz 1 funtowy szwedzki no i postanowi³em go zrobiæ i zrobi³em devil.gif
pedro33
wykona³em szlangê (wê¿ownicê) kaliber 6 funtow d³ugo¶æ 3 metry

Tomasz Rejf
jak pisa³em na innym forum piêkne cacko smile.gif
kunsztBM
A¿ mi siê zamlaska³o ! Gratulujê ! Piêkna "rura"
Jasseji
CYTAT(kunsztBM @ 19:50 07.10.2009) *

Pedro, napisz cos o bezpieczenstwie bo mnie nosi jak widze pomysly co niektorych "artylerzystow"...
pedro33
CYTAT(Jasseji @ 12:48 29.07.2011) *
CYTAT(kunsztBM @ 19:50 07.10.2009) *

Pedro, napisz cos o bezpieczenstwie bo mnie nosi jak widze pomysly co niektorych "artylerzystow"...

http://www.oldartillery.pl/strona/bhp-dla-artylerzystow
Leszczu
Trafi³em na ciekawy egzemplarz armaty drewnianej. Wg opisu który znalaz³em: kaliber 90 mm, ¿elazny wsad i pier¶cienie wzmacniaj±ce drewnian± lufê. Miejsce przechowywania: Germanisches Nationalmuseum Nürnberg, numer inwentarzowy: W 622. Najprawdopodobniej XVI-XVII wiek.

Druga zabawka to wielolufowe dziwad³o datowane na okres wojny trzydziestoletniej.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.