Mam pewien problem bo nie wiem kiedy zaczêto u¿ywaæ jakichkolwiek form zbroi p³ytowej we wczesnym ¶redniowieczu. Na pewno na pocz±tku by³y to kraje zachodnie (me thinks) ale jakie i kiedy dok³adnie tego nie wiem . No i jeszcze jeden problem król Artur to postaæ na po³y mitologiczna na po³y historyczna. ¯y³ chyba oko³o x w. n.e.. wtedy z tego co kojarzê nie by³o p³ytówek wiêc ca³e to wyobra¿enie o rycerzach w l¶ni±cej zbroi mia³oby byæ fantazj± re¿yserów i pisarzy? Pomó¿cie!!!
tu by³ mój post do Amaela - przyznajê zbyt pochopny Amael sorry
natomiast podtrzymujê ¿e lepiej najpierw poczytaæ a potem pytaæ
tak jak pisze poni¿ej Wotawa zbroi p³ytowej we wczesnym ¶redniowieczu nie by³o
Czy ja wiem czy na zachodzie?????w staro¿ytno¶ci istnia³o cos co przypomina³o zacz±tki p³ytówki tylko zrobione by³o z metalowych pasów podobnie jak zbroja rzymska która ju¿ by³a trochê do p³yty podobna.A król artur mia³ advanced power armour z fallouta 2 i podwójny miecz ¶wietlny nie daj siê zwie¶æ innym podszeptom:)
U ¯ygulskiego w "Broni staro¿ytnej" s± ciekawe zdjêcia napier¶ników torsowych, VI i V w. p.n.e.
V p.n.e. to NIE jest wczesne ¶redniowiecze.
I w dodatku zupe³nie inny kr±g kulturowy.
tak prtzy okazji ,to nie jest tak ,ze od starozytnosci przez sredniowiezxe do nowozytnosci to plynny rozwioj sztuki wojennej , sredniowiecze to jest wielki regres (czytaj prymitywizm germanbow i reszty cho³oty) , technologie, taktyka i sztuka wojanna zostala zapomniana lub zmodyfikowana (uproszczonma) do potrzeb barbarzynxców ..tak wie fakt ze rzymianie chasali w loricach nie znaczy ze owe loriki segmentaty byly uzywanre jescze w V czy VIII w ;) .....ale o tym pjsza chyba podreczniki historii do liceum ?
Na uparciucha segmntowe zbroje mo¿na znale¼æ w po³owie drugiego tysi±clecia p.n.e. (s³ynna zbroja z Dendry).
We wczesnym ¶redniowieczu czego¶ takiego nie by³o. ¯adnej formy zbroi p³ytowej.
Na pewno nie w Europie czy w okolicach.
Kolega niech siê odhaczy, ¿e przyj±³ do wiadomo¶ci i kasujemy ten temat. OK? :-)
Aiuto!
Wiem, ¿e wredna jestem i pyskata baba, ale skoro potêpiamy barbarzyñski prymitywizm, to uszanujmy fakt, ¿e "ho³ota" i "hasaæ" pisze siê przez samo h.
CYTAT(Hildr)
V p.n.e. to NIE jest wczesne ¶redniowiecze.
I w dodatku zupe³nie inny kr±g kulturowy.
Wiem
, mój post by³ nawi±zaniem do postu powy¿ej:
CYTAT
w staro¿ytno¶ci istnia³o cos co przypomina³o zacz±tki p³ytówki
Pozdrawiam!
Vlasta
tak istnialo ale mój historyk mówi³ ¿ê by³y one odlewane z br±zu
Witam.
W Bizancjum kultywowano tradycje Rzymskie - i znane s± przedstawienia cesarzy w kirysach torsowych (znanych z Rzymu) - wykonanych z br±zu - przedstawiaj±cych umie¶niony tors si³acza)
By³y to raczej kirysy paradne (bogato zdobione i baaaaardzo drogie)
Teoretycznie to element zbroii p³ytowej (bardzo naginaj±c)
Nie zapominajcie o np. pelnych plytowych oslonach lydek znanych z terytorium Chazarii
8-9 wiek n.e.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.