Witam serdecznie znalaz³em na jednej stronie takie buty, ale niestety ich wytwórca nie by³ w stanie nic wiêcej mi o nich powiedzieæ oprócz tego, ¿e wzór by³ na ¿yczenie klienta. Czy który¶ z Was Szanowni Frehowicze je rozpoznaje i mo¿e co¶ wiêcej o nich powiedzieæ - datacje, miejsce odnalezienia? Czy jest to jedynie jaka¶ analogia i stylizacja do innych. Je¿eli gdzie¶ ju¿ one by³y wa³kowane to przepraszam, ale nic nie znalaz³em na ich temat.
Pozdrawiam,
R±czka
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
W za³±czniku but znaleziony w Londynie, datowany na koñcówkê XIVw.
Jakby¶ potrzebowa³ pomocy w doborze butów na konkretne datowanie i miejsce, to siê polecam
Ja w³a¶nie przesiadam siê z wczesnego na pe³ne ¶redniowiecze. Jaki¶ czas temu przyku³y moj± uwagê powy¿sze buty jakie zamie¶ci³em i st±d moje pytanie czy kto¶ je kojarzy bo ja jedynie zauwa¿y³em analogie miêdzy nimi a dublami jakie sprzedaje Rokita. Bo duble pojawiaj± siê ju¿ ko³o 1200 r.
Boran: Jakie wysokie buty móg³by¶ poleciæ na prze³om XII/XIII wieku?
Wysokie na XII/XIII to chyba najlepiej bêd± pasowaæ buty sznurowane dooko³a cholewki.
tu znowu przyk³ad z Londynu, ale buty wystêpuj± powszechnie w ca³ej Europie
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
A jakie¶ inne? bo szczerze te buty znam ;) przez 10 lat zabawy we wczesne ¶redniowiecze sporo ju¿ siê naogl±da³em ;)
Z wysokich to chyba tylko te... reszta najwy¿ej za kostkê.
Na koniec XIII ju¿ by³oby ³atwiej co¶ innego znale¼æ, ale tak ¿eby zahaczyæ o XII mo¿e byæ ciê¿ko...
Dam znaæ, gdyby mi co¶ jeszcze przysz³o do g³owy.
Ewentualnie mo¿e byæ do do koñca po³owy XIII wieku.
A same buty pomóg³ zidentyfikowaæ S³awek Rokita
CYTAT
Londyn 1375-1400, Konstancja oko³o 1400, Norymberga 1400-1450. Wykroj najbardziej przypomina te londyñskie
CYTAT
Wykroj najbardziej przypomina te londyñskie
dlatego te¿ tego londyñskiego wrzucilem
Podobne buty s± rekonstruowane w publikacji pt. "Obuwie Warszawskie z XIV-XVIII wieku" Karoliny Blusiewicz datowane na XIV - XV wiek.
ps. wybaczcie za jako¶æ za³±czników
ps. 2 wiem, ¿e s± tylko podobne nie dok³adnie takie same
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
Witajcie!
Mam pytanie, otó¿ chcia³bym siê dowiedzieæ czy te buty ³api± siê na II po³. XVw?
http://www.aukcjoner.pl/gallery/001364455-4.html#I4 Chodzi mi tu szczególnie o okres wojny
13-letniej (1454r-1466r) a jeszcze bardziej o okres bitwy pod ¦wiecinem (1462r)
Z góry dziêki za pomoc.
Pozdrawiam
Z tego co wiem ta Pani szyje i na potrzeby reko, ale to co pokaza³e¶ nadaje siê raczej na festyn albo bal maskowy.
Z aukcji:
CYTAT
PODESZWY BUTÓW WYKONANE Z LEKKIEJ MIKROGUMY.
Guma na podeszwie nie jest raczej akceptowana na imprezach.
NIE NIE NIE NIE i tak z tym NIE st±d do tamt±d i wokó³ Ksiê¿yca.
Nic co tam widaæ u góry w¶ród wyrobów nie nadaje siê na rekonstrukcjê, osobliwie bitwê pod ¦wiecinem.
Tiberivs Petronivs Thvrinvs
To w takim razie mo¿ecie zaproponowaæ jaki¶ konkretny wzór buta na ten okres?
By³bym baaardzo wdziêczny
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.