Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Meble i meblarstwo.
> Przedmoty codziennego u¿ytku > Meble i wyposa¿enie pomieszczeñ
TurpisAlucinator
Witajcie!

Od pewnego czasu poszukuje materia³ów, ksi±¿ek czy publikacji o pó¼no ¶redniowiecznych meblach. I muszê przyznaæ, ¿e jest ciê¿ko znale¼æ co¶ sensownego. Dokopa³em siê do kilku tytu³ów (z "Illustrated History of Furniture" F. Litchfield'a na czele). Aczkolwiek, muszê przyznaæ, ¿e czytanie tego typu ksi±¿ki po angielsku bêdzie dla mnie nie lada wyzwaniem i zastanawiam siê czy nie s³yszeli¶cie o podobnych tytu³ach w naszej ojczystej mowie? (Litchfield nie by³ t³umaczony na polski z tego co mi wiadomo.)

No i sprawa najwa¿niejsza - czy w dziele Litchfield'a znajde interesuj±ce mnie informacje? Czy jest to swego rodzaju odpowiednik "Stylów w Architekturze" Kocha, tyle ¿e dotycz±cy meblarstwa?

Bêdê wdziêczny za wszelkie sugestie i porady.

Pozdrawiam,
TurpisAlucinator
Adek Kronikarz
Jaki¶ czas temu na festynie historycznym pod Wiedniem przegl±da³em ksi±¿kê, któr± móg³bym ¶mia³o nazwaæ kompendium na temat skrzyñ gotyckich. Ksi±¿ka by³a swego rodzaju dokumentacj± zbiorów z jakiego¶ klasztoru w Niemczech, by³ ca³y rozdzia³ o wykonawstwie, z opisanymi metodami historycznej obróbki drewna w³±cznie i ca³a masa zdjêæ orygina³ów oraz rysunki obrazuj±ce konstrukcjê mebla. Chcia³em zakupiæ, jednak kosztowa³a przesz³o 40 euro i zdecydowa³em siê na inn±. Spróbujê namierzyæ tytu³.
TurpisAlucinator
Hmm... Brzmi ciekawie smile.gif Bêdê niezmiernie rad je¶li Ci siê powiedzie! ;

Pozdrawiam,
TurpisAlucinator
Adek Kronikarz
Namierzona smile.gif
Karl H. von Stülpnagel : "Die gotischen Truhen der Lüneburger Heideklöster: Entstehung, Konstruktion, Gestaltung"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.