Witam!
Przeprowadzenia eliminacji w ten sposów nauczy³em sie w Austrii,Niemczech ,Chorwacji i na Bia³orusi. Jako¶ im to wychodzi i pozwala,przy du¿ej ilosci chetnych, na wyeliminowanie tych nie najlepszych od razu.Strzelano nawet w 30 do 1(JEDNEJ) tarczy. Byc moze za ma³o znasz ³uczników,bo Ci co strzelali(z kilku krajów), nie narzekali, a wrêcz przeciwnie. Jezeli nawet najlepszemu ³ucznikowi,jak piszesz, strza³a uskoczy!!!???,zniesie!!!??? to ten ³ucznik wg mnie jest d.... nie ³ucznik i niestety odpada. W tym momencie to juz jest turniej, a nie strzelanie na ulicy z kolegami. Czy wyobra¿asz sobie np w bojówce takie zachowanie: ...ten cios co dosta³em siê nie liczy , bo w³a¶nie nogi mi sie popl±ta³y wiêc zacznijmy to jeszcze raz....
Konkurencji fina³owych nie zmniejszymy, bo strzelamy nie po to ¿eby uczyæ strzelaæ, na to jest czas w czasie treningów, a po to ¿eby wy³onic najlepszego i najwszechstronniejszego. Ci co strzelali w finale pokazali co ³ucznik potrafi(nawet wielokrotne trafienie w zawieszony sznurek!!!dziêki czemu straci³em dodatkowo kilkaset z³otych:-)).
I jeszcze jedna sprawa, wprowadzasz ludzi w b³±d!!! eliminacje polega³y na:
-strzelamy z jednej rubie¿y 1 strza³±, do tarcz i najgorsza odpada..
-zmieniamy rubie¿, nastêpny strza³ i najgorsza odpada... itd...
w ten sposób to niektórzy strzelali nie po 1 a po 5 strza³. Tylko pierwszy mia³ pecha:-(
Dalej nie wyja¶ni³e¶ mi gdzie to oszukiwano!!!!!????
Pozdrawiam
efendi
CYTAT(Faroth @ 21:36 07.03.2012)
Witam,
Ka¿y ³ucznik, jakiego znam przyzna, ¿e eliminacje polegaj±ce na oddaniu 1 strza³u, to nieporozumienie. Zw³aszcza, gdy strzelamy raptem do 2 tarcz w jakie¶ 20 osób. Wiadomo, ¿e przy takiej ilo¶ci osoby strzelaj±ce ze skrajnych stron maj± du¿o trudniejszy cel do trafienia.
W ka¿dym b±d¼ razie JEDNA strza³a, to za ma³o. Nawet najlepszemu ³ucznikowi mo¿e siê zdarzyæ, ¿e strza³a uskoczy/zniesie/etc.
Je¿eli ju¿ zas³aniamy siê czasowymi ograniczeniami, to po prostu usuñmy 2 konkurencje z fina³u na rzecz eliminacji.
Uwa¿am (i nie jest to tylko moje zdanie), ¿e zdecydowanym minimum na eliminacjach powinny byæ 3 strza³y, ¿eby nie by³o nieporozumieñ.
Moja propozycja, to 4 tarcze --> jednocze¶nie strzela 12 osób, po 3 do tarczy --> oddaj± po 3 strza³y -->szybkie zliczenie punktów --> nastêpna kolejka, itd.
Nie s±dzê, ¿eby by³y to d³ugie eliminacje, a zdecydowanie klarowniejsze, ni¿ "jednostrza³ówka".
Pozdrawiam.