Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: BYCZYNA 2012 r.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia
efendi
Witam!
Chcê uprzejmie poinformowaæ, ¿e rezygnujemy z organizacji Turnieju w Byczynie wg formu³y z 13-14.09.2008 r. Wg mnie, organizacja takiej imprezy mia³a podnie¶æ "rycersko¶æ" turniejów w naszym kraju. "...Przypominam, to bêdzie turniej rycerski , z zachowaniem ceremonia³u itd.
Ustalimy w Byczynie minima uzbrojenia, HISTORYCZNEGO UZBROJENIA!!!. Z tym, ¿e nie bêdzie ¿adnych dodatkowych punktów za uzbrojenie..."
- to jest mój wpis z roku 2008 z dnia 07.04.2008 r
Sta³o sie jednak inaczej. Czê¶æ rycerstwa posz³a w stronê sportow± tego hobby, chwa³a im za to, bo s± dobrzy, doszed³em jednak do wniosku, ¿e tak naprawdê nie do tego d±¿y³em.
Tak wiêc wracamy do organizacji Turniejów ju¿ nie podporz±dkowanych g³ównie rywalizacji sportowej, a opieraj±cych siê na rywalizacji historycznej w pe³nym tego s³owa znaczeniu(fanfary ,heroldowie,itd...) która zreszt± nie ca³kowicie ró¿ni siê od tej pierwszej.
My¶lê, ¿e Byczyna mia³a spory wk³ad w rozwój tego sportu w Polsce i da³a wielu Wam mo¿liwo¶æ skonfrontowania swoich umiejêtno¶ci i porównania z najlepszymi w Europie.
Teraz wracamy tak jakby do korzeni , czyli do "uhistoryczniania "(dziwne s³owo, ale tak mi pasuje )turnieju rycerskiego. Jak zauwa¿y³em, du¿o fajnych ludzi zajê³o siê ju¿ sportow± stron± rycerstwa, tak ¿e mo¿e co¶ z tego wyniknie z po¿ytkiem dla ka¿dego, kto tylko tego bêdzie chcia³.
Serdecznie pozdrawiam
efendi
Rafa³ Pr±dzyñski
Jestem jednym z ludzii, który sporo na ten temat z Efendim rozmawia³. Nie zawsze siê zgadzamy. Czêsto dopiero przy drugiej flaszce. Ale ogólnie widzimy to tak samo. Pewne formy rywalizacji nam sie nie podobaj± bo brak im ...formy.
Ergo - idziemy t± drog± o jakiej wy¿ej.
My¶lê, ¿e pójdziemy razem.
Pozdrawiam wszystkich.
Gregor z Krakowa
a ja my¶lê, ¿e d³uga droga przed wami- równie¿ mam na my¶li organizowane imprezy w Byczynie, które nie zawsze tylko mrocz± zawodnikami,ale tez sam± obsad±, osad±, zasadami i smakiem ca³ej otoczki...
Ja w ka¿dym razie, swoj± osoba, jak zwa³ tak zwa³, w pewnych krêgach jestem wyzywany od ultrasów, w Byczynie mimo dobrej zabawy, i wysokiego poziomu niestety spotka³em sie z wieloma przyk³adami ze historyczno¶æ to nie drugi, nie trzeci ale i dalszy plan organizatorów wg imprezy- o szkoda, bo potencja³ jest du¿y i mo¿na by to dobrze i historycznie spo¿ytkowaæ.

w ka¿dym razie, ¿ycze powodzenia, szczerze pisz±c ta deklaracja bardzo mnie cieszy, choæ nie do koñca wierze w jej powodzenie i realizacje. jak co¶, ze swojej strony ofiaruje pomoc, ró¿n±, w ró¿nych aspektach i kryteriach...wiecie jak mnie znale¼æ.
Zanim posypi± sie gromy, preferuje dyskusje na priv, wg w³asnej osoby, wiec chêtnych zapraszam w³a¶nie tak, temat niech pozostanie BYCZYÑSKi
efendi
Witam!
Dziêki za cenne uwagi, a czy to wszystko uda siê zrealizowaæ ? czas poka¿e smile.gif Jako usprawiedliwienie mogê tylko dodaæ, ¿e trudno o to ¿eby wszystko by³o w porz±dku , jak na imprezie jest zawsze nie mniej ni¿ ok 400-500 ludzi. Dlatego te¿, ograniczymy ilo¶æ zapraszanych go¶ci, co powinno wp³yn±æ dodatnio na poziom, ale do miana ultrasów nie pretendujemy.
Pozdrawiam
efendi
Rafa³ Pr±dzyñski
Bo te¿ chyba i nie ultra¶no¶æ nam biega po g³owie.Chodzi o to....no jak w tym ¿arcie..."aby nie wpa¶æ w b³oto" bigsmile2.gif

Nie chcemy wielkich spêdów z których mo¿na wykrzesaæ tylko 10 ludzi z energi± i nie chcemy aby imprezy nasze przeradza³y siê w formê restlingu w zbrojach --- dziêkujemy --- nie ta bajka----stawiamy inne wymagania.

od tego do ultra¶no¶ci jeszcze droga daleka - a a jak widzicie nie w tym kierunku idziemy --- po prostu zdecydowanie wysiadamy z pewnego tramwaju na pewnym przystanku. clera? Efendi - dobrze gadam??
Wojciech W¶ciek³y
Jestem jak najbardziej za bigsmile2.gif !
By³oby mi³o popracowaæ przy takim przedsiêwziêciu. Moze efekt bêdzie zacny? A HUK roboty Efendi -HUK! przed Tob± smile.gif . I tak samo jak przedmówca nie zawsze siê zgadzamy , ale chocia¿ spróbowaæ mo¿na co¶ zrobiæ, a nie tylko komentowaæ . Jestem za tak samo jak reszta ekipy. smile.gif smile.gif
stephan z yam
jestem ca³kowicie za zwiêkszeniem charakteru rekonstrukcyjnego wszelkich imprez [no mo¿e poza tymi w moim ogródku] a tym samym i byczynie nic z³ego siê nie stanie jak troszkê poprzeczka poszybuje w górê ;)

a ciekaw jestem opinii forumowiczów bêd±cych za tym podnoszeniem poprzeczki, jak zosta³o by przyjête wprowadzenie ultra¶no¶ci w turnieju ³uczniczym?
czyli: zero cedru, zero dacronu, zero shield, zero field, tylko drewno ¶ciêgna odkuwki szycia piór... ilu ³uczników siê zg³osi 5? [ z czego z yam`u 3 smile.gif]
Rafa³ Pr±dzyñski
Proszê nie trolowaæ - ile razy mam siê powtarzaæ ¿e nie chodzi o ultra¶no¶æ a ju¿ tym bardziej o g³upotê.
efendi
Hegemonie, wewe kusema ukweli ( tak mówi± w suahili) i ja tak mówiê! smile.gif
Pozdrawiam
Robert Szatecki
Koncepcja nie jest z³a, ja mam tylko pytanie czy ta Byczyna te¿ bêdzie w terminie majowym? Nie za dobrze jest kiedy tak du¿e imprezy jak BN i Byczyna odbywaj± siê w tym samym czasie, tym bardziej, ¿e BN w tym roku te¿ bêdzie w Polsce.
efendi
CYTAT(Robert Szatecki @ 22:35 17.11.2011) *
Koncepcja nie jest z³a, ja mam tylko pytanie czy ta Byczyna te¿ bêdzie w terminie majowym? Nie za dobrze jest kiedy tak du¿e imprezy jak BN i Byczyna odbywaj± siê w tym samym czasie, tym bardziej, ¿e BN w tym roku te¿ bêdzie w Polsce.

Witaj!
Byczyna odbêdzie sie w dniach 4-6.05. Zajrzyj na kalendarium 2012 rok, to bêd± trzy turnieje :-). No i Byczyna od 8 lat odbywa siê zawsze w pierwszym tygodniu maja.
Pozdrawiam
efendi
Rafa³ Pr±dzyñski
A po za tym to ja nie wiem czy to nie za dobrze - ja tam uwarzam, ¿e w³asnie wrêcz bardzo dobrze. To sie lubi co siê ma czy to siê ma co siê lubi???
Bu³a88
Witam serdecznie,

A mo¿e byliby¶cie zainteresowani pokazem fireshow na takim turnieju.
Jak co¶ wydajê mi siê ¿e ¶redniowiecze, ogieñ i kuglarstwo bardzo do siebie pasuj± i bêd± interesuj±cym dodatkiem do waszych klimatów i wyczynów
Pozdrawiam
efendi
Jeste¶my, reszta na priv
efi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.