Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: kompletowanie stroju
> Ubiór i dodatki > Ubiory renesansowe i barokowe > Mêskie ubiory renesansowe i barokowe
askardi
Tematyka szlachecka zawsze mnie interesowa³a, od kilku lat je¿d¿ê konno , na ostatnie Swiêta Bo¿ego Narodzenia dosta³em w prezencie kontusz :-) teraz muszê skompletowaæ dalej, poni¿ej zdjecia kontusza z Hubertusa w tym roku, wiem ze te bia³e bryczesy to jaka¶ masakra do kontusza ale "nie od razu Kraków zbudowano" zastanawiam siê nad kolorem ¿upana i hajdawerów, zastanawiam siê równie¿ czy futro z lisa na czpkê jest ok i jakzrobic do niej trzêsienie

B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Jako, ¿e kontusz masz czarny to nale¿a³oby poszukaæ na portretach jakie kolory szat zestawiano z czerni±. Nie by³ to kolor zbyt popularny po¶ród szlachty, ale co¶ uda³o mi siê znale¼æ.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

S± to portrety Sebastiana Lubomirskiego (1546-1613) i Stanis³awa Lubomirskiego (1583-1649).

Tylko, ¿e okres z którego pochodz± te portrety nijak ma siê do kontusza z wy³ogami.
Szlachcianka z sascianka
Jak dobrze pamietam (chyba Kitowic) zupan ma byc jasniejszy od kontusza i pasowac do wylotow.
Piekne koni i jezdzcy.
Przepraszam za pisownie. Pozdrowienia z Ukrainy.
askardi
kompletowanie stroju ci±ga dalszy, kilka fotek z otwarcia Chutoru Kozackiego

Szlachcianka z sascianka
Sloboda kozacka "Mamajowa sloboda" w Kijowie oraz szlachta polska. Moj syn i maz.
Szlachcianka z sascianka
Moj syn.
Szlachcianka z sascianka
Maz. Te ktory na koniu smile.gif
askardi
jestem pod wra¿eniem strojów i koni :-) brawo
Szlachcianka z sascianka
Dziekuje. Szczerze mowiac koni pozyczone (jeden to Pana Bohdana Stupki), ale stroje wlasne. Wszystko szyje sama wlasnorecznie.
Szlachcianka z sascianka
I to jest ja z coreczka.
Parufka
Rozumiem, ¿e te stroje szyjecie sobie do uprzyjemnienia przeja¿d¿ek konnych i innych imprez, a nie w celach rekonstrukcyjnych?
Szlachcianka z sascianka
CYTAT(Parufka @ 16:33 22.11.2011) *
Rozumiem, ¿e te stroje szyjecie sobie do uprzyjemnienia przeja¿d¿ek konnych i innych imprez, a nie w celach rekonstrukcyjnych?

Przepraszam, jezeli pytanie bylo do mnie, to szyje wedlug Gutkowskie i Drazkowskiej z maksymalnie pasujacych tkanin (welna, bawelna, jedwab prawdziwe futro..) wylacznie recznie (nici lniane). Guziki oras inne aksesoarija - mosiadz, srebro.. piora bierzemy w kijowskim zoo. Ubrania na zdjeciach raczej paradowe - mza uroczysta w Katedrze kijowskiej.
Pozdrowienia z Kijowa.
askardi
je¶li chodzi o mnie to jest pocz±tek drogi , czasy Rzeczypospolitej szlacheckiej zawsze mnie fascynowa³y, kontusz dosta³em w prezencie i bli¿szy jest strojom teatralnym ni¿ wiernej rekonstrukcji, przeja¿d¿ka konna by³a przy okazji otwarcia Chutoru Kozackiego w £ukowem, jakkolwiek zamierzam i¶æ coraz bli¿sz± wierno¶ci orygina³om tzn, materia³y sposób szycia itp
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.