Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Herb na stroju cywilnym
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Robert Szatecki
Hej,
mam pytanie czy w okresie oko³o grunwaldzkim zdarza³o siê przyozdabianie strojów cywilnych(g³ównie interesuje mnie robe i p³aszcze) harbami nosz±cego go rycerza?
pozdrawiam
Adek Kronikarz
By³o to raczej charakterystyczne dla przedstawicieli milicji miejskich/ceklarzy/stra¿y grodowej, którzy nosili tarczki z herbem miasta b±d¼ pryncypa³a na ubraniu. Nie wiem jednak, czy rycerze "po cywilu" tak¿e korzystali z takiego patentu.
Toporczyk
Je¿eli chodzi o okres "oko³o grunwaldzki" to nie wiem czy rozwi±zanie które przedstawie by³o jeszcze stosowane gdy¿ nie mam przy sobie laptopa ze swoimi zasobami, lecz wydaje mi siê ¿e tak. (niektórzy je obecnie stosuj±, choæ wiem ¿e nie jest to wyk³adnia jego historyczno¶ci)

Chodzi mianowicie o zastosowanie zapiêcia do p³aszcza z elementami herbowymi, jak ma to miejsce na nagrobku Kazimierza Wielkiego:
http://www.katedra-wawelska.pl/images/Image/19a_3.jpg

Jak pojdê do akademika to sprawdzê jeszcze dok³adniej, ale wydaje mi siê ¿e mam jakie¶ przedstawienia tego rozwi±zania z pó¼niejszego okresu i z widocznym herbem.

P.S. Jak co to z chêci± podejmê siê wykonania takiego elementu aniol.gif (my¶lê tu o zastosowaniu mosi±dzu i skóry)
Twardostoj
Na szybko dwa obrazki z przedstawieniami raczej dworsko-oficjalnymi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.