Ciekaw jestem Waszego zdania na temat ksi±¿ek Andrzeja Micha³ka z serii Wyprawy Krzy¿owe. Czy kto¶ to czyta³? Czy mo¿e wiecie kim jest Andrzej Micha³ek ?
Pozdrawiam czytaj±cych
Vidar
Hehehe
Ja Tobie dokladnie nie powiem kim jest ten ow Michalek jednak z tego co pisza o nim inni "frehowicze" wniackuje ze historykiem nie jest najlepszym. Uzyj moze takiej opcji jak "szukaj" przejrzyj posty w ktorych wystepuje to nazwisko
Pozdrawiam
Pan Michalek; powiem tak: nie czyta³am nie u¿ywa³am, ale z jednego powodu-po pobie¿nym przejrzeiu ksi±¿ki, nie tylko tej, stwierdzi³am w niej brak: przypisów, rzeczowej bibliografii oraz zdjêæ oryginalnych obiektów, eksponatów itd; mo¿e jestem zmanierowanym malkontentem, mo¿e studia na historii skrzywi³y mi umys³, mo¿e... ale nic nie poradzê, ¿e ksi±¿ka wykazuj±ca brak powy¿szych elementów nie stanowi dla mnie warto¶ci i nie jest po¿ytecznym materia³em do analizy. Wiêkszo¶æ z nas ma wiêcej ni¿ 15 lat i poszukuje ¼róde³ b±d¼ opracowañ z rzeczowymi odno¶nikami; ¿adne szanuj±cy siê fanatyk re-enactmentu czy jak to zwaæ, nie dotknie siê rzeczy niewiarygodnej; materia³ który nie wykazuje ¶ladowej obecno¶ci aparatu krytycznego jest... czosnek wart; tyle.
nie wiem czy nie powiem rzeczy oczywistej ale je¿eli idzie o wyprawy krzy¿owe du¿± s³aw± cieszy siê Runciman Steven . Dzieje wypraw krzy¿owych Warszawa 1997.
Runciman to podstawa choæ s± nowsze opracowania jednak ca³y czas odwo³uj±ce sie do "Dziejów"
pozdrawiam
"WYPRAWY KRZY¯OWE. HUSYCI" - taki tutu³ nosi to wydawnictwo.
czy któs juz mia³ okazjê widzieæ, czytaæ?
uwagi, krytyka etc...
Ten z rysunkami dziabniêtymi ¿ywcem z "Traht, wehr und waffen"? To nie by³o Micha³ka.
Bardzo pociszne.
Ale nie szkoda czasu?
Nie, Micha³ek wyda³ w³asn±.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Wiecie, tresc a obrazki to dwie rozne sprawy. NTa ksiazka to nie osprey, obrazkiu nie sa w niej najwazniejsze. Napiszcie lepiej, czy tresc jest rzetelna pod wzgledem merytorycznym.
Zakupi³em t± pozycjê. Nie ¿a³ujê, bo oprócz dziwnych rysunków s± rycinki ze ¼róde³ i ró¿ne ciekawe szkice. Co do tre¶ci to jeszcze nie wiem - dopiero zacznê j± czytaæ.
Pa
Je¶li kto¶ twierdzi, ze to co pisze Micha³ek jets "super" to znczy, ¿e nie czyta³ nic powa¿nego z dziedziny. No i tu jest k³opot.
Arab z "goryksem", ³uki z rogów kozicy, he³my , zebrowe typu "wikiñskiego", chyba inspirowane przedwikiñskim "Vendel" i Warhammerem, zrewersowane ³uki wciskane do sadomasochistycznego ³ubia, Hudnowie w strzemionach, orkowe okucia na ³ukach.
Za³±czam "he³m ¿ebrowy typu wikiñskiego z IX-Xw (...) Rzecz znamienna, ¿e najpiêkniejsze okazy tego typu he³mów odnajdywane nieraz w Skandynawii czy Anglii s± produktem bizantyjskich p³atnerzy".
Tyle pisze o tej karykaturze he³mu wenselskiego Micha³ek.
Nie wiem sk±d on bierze te idiotyzmy i troche szkoda czasu na t³umaczenie kazdej blagi któr± napisa³.
K³opot w tym, zê miesza wa³sne zmyslenia z ksiazkami powa¿nych autorów. Poczatkuj±cy mo¿e byc w k³opocie. Na szczêscie karykaturalne rysunki od razu zdradzaj± nisk± powagê dzie³a.
CYTAT(Wotawa)
Je¶li kto¶ twierdzi, ze to co pisze Micha³ek jets "super" to znczy, ¿e nie czyta³ nic powa¿nego z dziedziny. No i tu jest k³opot.
Przeczyta³em z tej dziedziny Runcimana i Potkowskiego.
O ile jeszcze w dziedzinie samych ilustracji i ich opisów mo¿na dyskutowaæ o tyle tekst g³. jest w 100% prawdziwy
Dzia³o siê tak jak on napisa³ choæby dlatego ¿e inaczej zdarzyæ siê w tamtych realiach nie mog³o
Pomijaj±c ju¿ to ¿e Steven i Edek potwierdzaj± Micha³ka
CYTAT(Wotawa)
Za³±czam "he³m ¿ebrowy typu wikiñskiego z IX-Xw (...) Rzecz znamienna, ¿e najpiêkniejsze okazy tego typu he³mów odnajdywane nieraz w Skandynawii czy Anglii s± produktem bizantyjskich p³atnerzy".
Tyle pisze o tej karykaturze he³mu wenselskiego Micha³ek.
Nie wiem sk±d on bierze te idiotyzmy i troche szkoda czasu na t³umaczenie kazdej blagi któr± napisa³.
Akurat mogli sobie wzi±æ te he³my z Bizancjum skoro je naje¿d¿ali i Angliê w³a¶ciwie oni te¿ stworzyli
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Atehixie miarkuj co piszesz, bo zaraz zostaniesz okrzykniety kolejnym "micha³kiem".
Zdanie ze: wikingowie skandynawscy z 9-10 wieku " mogli sobie wzi±æ te he³my z Bizancjum skoro je naje¿d¿ali i Angliê w³a¶ciwie oni te¿ stworzyli" jest mocno wygiete
.... chyba ze masz jakas wiedze ktorej ja i wielu historykow nie posiada.
podziel sie z nami ....
a wracajac do michalka, bo juz tyle tematow o nim powstalo ... co myslicie o tym zeby zalozyc specjalne forum gdzie bedzie mozna zglaszac "micha³ki" u micha³ka ... ?
na pewno przysporzy to zabawy i radochy wielu osobom a innym znowu przysporzy wiedzy o tym co u michalka prawdziwe a co nie ... tak czy siak wyjdzie wszystkim na dobre i unikniemy kolejnych pytan mlodych ludzi w kolejnych latach w stylu " a dlaczego nie lubiecie michalka ... przeciez jego ksiazkii sa super .."
watcher
CYTAT(Watcher)
Atehixie miarkuj co piszesz, bo zaraz zostaniesz okrzykniety kolejnym "micha³kiem".
Zdanie ze: wikingowie skandynawscy z 9-10 wieku " mogli sobie wzi±æ te he³my z Bizancjum skoro je naje¿d¿ali i Angliê w³a¶ciwie oni te¿ stworzyli" jest mocno wygiete :bum: .... chyba ze masz jakas wiedze ktorej ja i wielu historykow nie posiada.
podziel sie z nami ....
witam pana
no wiec poniewaz wojsko bizancjum mialo nienajlepsze i tylu cieniasow typu ruscy ich pokonywalo (zreszta z duza pomoca waregow) to musieli sie zaciekawic tymi helmami, wziac je etc. to hipoteza nie wiem czy tak bylo
CYTAT(Watcher)
a wracajac do michalka, bo juz tyle tematow o nim powstalo ... co myslicie o tym zeby zalozyc specjalne forum gdzie bedzie mozna zglaszac "micha³ki" u micha³ka ... ?
na pewno przysporzy to zabawy i radochy wielu osobom a innym znowu przysporzy wiedzy o tym co u michalka prawdziwe a co nie ... tak czy siak wyjdzie wszystkim na dobre i unikniemy kolejnych pytan mlodych ludzi w kolejnych latach w stylu " a dlaczego nie lubiecie michalka ... przeciez jego ksiazkii sa super .."
watcher
popieram
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
CYTAT
no wiec poniewaz wojsko bizancjum mialo nienajlepsze..
CYTAT
... i tylu cieniasow typu ruscy ich pokonywalo (zreszta z duza pomoca waregow) ...
prosze nie stawiac takich daleko idacych tez - ogolnikow, bo nie daje rady juz ....
CYTAT
... to musieli sie zaciekawic tymi helmami ...
jasne
wspaniala hipoteza ... nigdy bym na to nie wpadl ze jesli moje wojsko przegrywa to moze trzeba sprowadzic dla niego helmy z drugiego konca europy ... najlepiej takie do przebijania wroga w galopie od razu
..
w ramach kontynuacji hipotezy .. dodam jeszcze od siebie ze ci bizantyjscy krolowie z pewnoscia wyslali zaraz szpiegow do skandynawii zeby sprawdzili w czym lezy sekret wikinskich zwyciestw na morzach ... okazalo sie ze caly sekret to magiczne helmy ktorych uzywaja .. wobec tego bizantyjscy krolowie sprowadzili te helmy do siebie ale nie umieli ich uruchomic i dlatego padl Konstantynopol ... brzmi logicznie co nie ? :> nie jestem pewien czy tak bylo, ale przeciez moglo ...
zakonczmy te dywagacje w tym miejscu lepiej ..
watcher
Pomijaj±c ilustracje ksi±¿ek Micha³ka bêd±cych ich czê¶ci± trzeba powiedzieæ ¿e tekst g³. jest super
Naprawdê osobi¶cie przecie¿ sprawdzi³em jego prawdziwo¶æ
:D
Ten he³m opisany przez Micha³ka jako wikiñsko-bizantyjski z IX-Xw, by³ wzorowany (ma³o udatnie) na skandynawskich he³mach z okresu wendelskiego.
tak ok VIIw. Zdecydowanie przedwikiñskie. Micha³ek nawet tego nie kojarzy, a to s± podstawowe informacje.
Je¶li komu¶ to nie przeszkadza...
Statystyka jest tu mordercza. Po prostu kto¶ taki kto zachowuje obojêtno¶æ wobec faktów, musi byc w ka¿dym wiêkszym skupisku ludzi.
CYTAT(AtheiX)
Pomijaj±c ilustracje ksi±¿ek Micha³ka bêd±cych ich czê¶ci± trzeba powiedzieæ ¿e tekst g³. jest super
Naprawdê osobi¶cie przecie¿ sprawdzi³em jego prawdziwo¶æ
:D
jak?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.