W
"Current Archaeology" on-line. Istnieje kilkana¶cie artyku³ów - klonów tego samego tekstu, którego pierwotnym autorem jest
The Medieval Combat Society, ale akurat to ¼ród³o wydaje siê najpowa¿niejsze, choæ popularno-naukowe, no i oczywi¶cie jest to ¼ród³o wtórne. Autor niestety nie poda³ na jakich ¼ród³ach pierwotnych (z epoki) siê opiera³. Ze sposobu pisania wynika ¿e opiera³ siê na bardziej szczegó³owych ¼ród³ach lub opracowaniach, co jeszcze nie przes±dza o s³uszno¶ci tezy, ale ja mam raczej zaufanie do MCS i SCA w dziedzinie badañ ¼róde³ (jakkolwiek nie mam za grosz zaufania do poziomu samej "rekonstrukcji" któr± prezentuj±).
Inna
encyklopedia on-line podaje w ha¶le buhurt, ¿e pierwotnie - w XII-XIII wieku - buhurty by³y form± uto¿samian± z turniejami, natomiast w XIV w zosta³y rozdzielone, i poodczas gdy huczne turnieje odbywa³y siê w formule walk konnych w pe³nym uzbrojeniu i z ca³ym splendorem, buhurty sta³y siê form± pieszo-konn± æwiczeñ dla m³odzie¿y rycerskiej oraz mniej zobowi±zuj±c± i tañsz± w porównaniu do turniejów form± pojedynków sportowych dla rycerzy, w których wystêpowano w l¿ejszym uzbrojeniu ochronnym i z broni± têp± (zatêpione kopie, miecze fiszbinowe).
W ksi±¿ce Bagrita "Turnieje - sport dla szlachetnych" autor przytacza odnotowany pierwszy przypadek ¶mierci uczestnika takiego pojedynku na fiszbinowe miecze - nie mam pod rêk± ksi±¿ki, chyba by³a to 2 po³owa XIII w - sprawdzê w domu.
Wspomniana encyklopedia on-line podaje, ¿e taki turniej, w którym wziêli udzia³ rycerze mimo ¿e pierwotnie by³a to formu³a dla m³odych lub biednych, zorganizowa³ Edward III z okazji swojego ¶lubu z Filip± z Hainault w 1328 r. W artykule na stronie Bagritonu jest nieco inaczej sformu³owana informacja, z której wynika³aby nawet wcze¶niejsza data: "W 1278 roku w Windsorze król Edward zorganizowa³ turniej, w którym wykorzystywano zbroje zwane cuir bouli. Sk³ada³y siê one ze skórzanych p³atów, które wygotowywano tak d³ugo, a¿ nabra³y odpowiedniej twardo¶ci. U¿ywano równie¿ drewnianych tarcz i mieczy z wielorybich fiszbinów."
Jest jeden ciekawy artyku³, którego jeszcze nie przeczyta³em, który napisa³ Ben Kerr z University of Glasgow, o historii turniejów, oparty o ¼ród³a, g³ównie o rêkopis MS E.1939.65.1144, Le Livre des Tournois króla Rene of Anjou, z którego orygina³em autor "mia³ szczê¶cie siê zapoznaæ" jak pisze. Manuskrypt jest jednym z pierwszych dzie³ króla Rene (1409-1480) i jednym z najstarszych zdaje siê ¼róde³ dedykowanych turniejom w³a¶nie. Mo¿e tam co¶ bêdzie na ten temat. Tu jest
link.