Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Rapier gdzie kupiæ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
dellos
Szukam Rapiera do æwiczenia szermierki niestety prócz szko³y z warszawy F3 Akademia Broni nie znalaz³em innej oferty na rapiery. Niestety z F3 te¿ nie podali mi ceny za rapier'a i chc± bym jecha³ do Wawy, a tego te¿ nie zrobiê bo szoda mi czasu na wyjazd... gdzie w PL mo¿na znale¼æ kogo¶ kto robi dobre modele rapierów koszowych na u¿yteczno¶æ szermerki.
Gregor z Krakowa
Grzesiek Surdel robi³ swego czasu ¶wietne rapiery, jak do niego napiszesz na pewno dostaniesz rzetelna odpowied¼
dellos
O dziêki a gdzie mo¿na jakie¶ namiary na nego znale¼æ ?
Rafa³ Jarosz
Proponujê zajrzeæ na stronê www.goods.pl, a konkretnie do zak³adki "miecze, szable, rapiery".
Ca³kiem dobry sprzêt (u¿ywam na treningach od kilku lat i nie narzekam), no i mo¿na go dostaæ w ci±gu kilku dni od zamówienia.

Aczkolwiek nie jest to broñ "robiona w PL".
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
Je¶li to ma byæ tylko do æwiczenia i nie na pokaz, Hanwei mo¿e byæ w sam raz. Sprzedawany w ca³ej Europie pod ró¿nymi markami. Wklep po prostu hanwei w gógla.
dellos
Dziêki za info, pewno zajrzê do good's równe¿ i zobaczê te hanwei te¿. Generalnie szukam modelu pod fechtunek ale zgodnego historyczne odno¶nie wykoñczenia i wywa¿enia. Czy te z good'sa i hanwei s± zgodne historycznie a jednocze¶nie bezpieczne do sparingów ??
CYTAT(dellos @ 12:51 31.10.2011) *
Dziêki za info, pewno zajrzê do good's równe¿ i zobaczê te hanwei te¿. Generalnie szukam modelu pod fechtunek ale zgodnego historyczne odno¶nie wykoñczenia i wywa¿enia. Czy te z good'sa i hanwei s± zgodne historycznie a jednocze¶nie bezpieczne do sparingów ??

To nie jest najlepsza broñ na ¶wiecie, czuæ po niej jaka jest tania. Ale masy ma generalnie ok. Szukaj po prostu w sklepach 1.1 - 1.2kg (o ile przez "rapier" rozumiesz kolny, a nie sieczno-kolny). Je¶li dopiero zaczynasz to broñ l¿ejsza ni¿ historyczna mo¿e mieæ dla Ciebie wiêkszy sens. Wówczas warto siê rozejrzeæ za jednym z modeli z podwójn± (podwójnej szeroko¶ci) kling± sportow±. Maj± oko³o 0.7 i pozwalaj± ³atwiej nauczyæ siê techniki.
dellos
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 11:57 31.10.2011) *
CYTAT(dellos @ 12:51 31.10.2011) *

To nie jest najlepsza broñ na ¶wiecie, czuæ po niej jaka jest tania. Ale masy ma generalnie ok. Szukaj po prostu w sklepach 1.1 - 1.2kg (o ile przez "rapier" rozumiesz kolny, a nie sieczno-kolny). Je¶li dopiero zaczynasz to broñ l¿ejsza ni¿ historyczna mo¿e mieæ dla Ciebie wiêkszy sens. Wówczas warto siê rozejrzeæ za jednym z modeli z podwójn± (podwójnej szeroko¶ci) kling± sportow±. Maj± oko³o 0.7 i pozwalaj± ³atwiej nauczyæ siê techniki.

My¶la³em w³a¶nie o sieczno-kolnym a rozumiem, ¿e tego nie polecasz ??
CYTAT(dellos @ 13:06 31.10.2011) *

Ani polecam ani nie polecam. To jest wy³±cznie kwestia tego w co chcesz siê bawiæ. Ja ich nie lubiê, kocham lekkie rapiery za to ¿e mo¿na nimi i¶æ na pe³ny kontakt bez ¿adnego powstrzymywania siê i nauki nietrafiania przeciwnika. Ale to kwestia indywidualnych preferencji. Je¶li chcesz ciê¿sz± sieczno-koln± broñ to Hanwei mog± nie byæ dla Ciebie. Ale zobacz, mo¿e i takie modele robi±.
dellos
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 12:13 31.10.2011) *
CYTAT(dellos @ 13:06 31.10.2011) *

Ani polecam ani nie polecam. To jest wy³±cznie kwestia tego w co chcesz siê bawiæ. Ja ich nie lubiê, kocham lekkie rapiery za to ¿e mo¿na nimi i¶æ na pe³ny kontakt bez ¿adnego powstrzymywania siê i nauki nietrafiania przeciwnika. Ale to kwestia indywidualnych preferencji. Je¶li chcesz ciê¿sz± sieczno-koln± broñ to Hanwei mog± nie byæ dla Ciebie. Ale zobacz, mo¿e i takie modele robi±.

Super a kto¶ u¿ywa³ tych od F3 ??
Fishdick
CYTAT(dellos @ 11:53 31.10.2011) *
Super a kto¶ u¿ywa³ tych od F3 ??

Na zdjêciach maja rapiery Hanwei.
_RK_
Dellos- najlepiej przejd¼ siê do jakiej¶ grupy czy kogo¶ kto æwiczy i popróbuj jak Ci le¿y jego sprzêt- wtedy bêdziesz przynajmniej mia³ jakie¶ tam pojêcie czego chcesz czego nie chcesz. Z pierwszego rapiera tak czy tak "wyro¶niesz" (no chyba ¿e jeste¶ tak bogaty ¿e z miejsca pojedziesz po górnej pó³ce) tak¿e IMO Hanwei od Goods to dobra opcja.
Czy kto¶ ma jakie¶ opinie o treningowych Del Tinach?

I czy to siê w ogóle da dostaæ w Europie? Widzia³em w Amerykañskich sklepach, ale w ¿adnym europejskim nie znalaz³em. Szukam jakiej¶ alternatywy dla Hanweia (nie lubiê chybotliwo¶ci ich d³ugiej klingi i tego jak potworne wibracje id± w krótkiej).
Barbatus
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 15:57 20.03.2013) *
Czy kto¶ ma jakie¶ opinie o treningowych Del Tinach?

I czy to siê w ogóle da dostaæ w Europie? Widzia³em w Amerykañskich sklepach, ale w ¿adnym europejskim nie znalaz³em. Szukam jakiej¶ alternatywy dla Hanweia (nie lubiê chybotliwo¶ci ich d³ugiej klingi i tego jak potworne wibracje id± w krótkiej).

Sam jaki¶ czas temu zada³em podobne pytanie na kilku forach zachodnich. Zgodnie z tym co otrzyma³em w odpowiedziach na tê chwilê najlepsze rapiery do walki robi Darkwood Armory (http://www.darkwoodarmory.com/).

Ceny niestety powalaj±, nawet za pokraki w wersji economy hilt. Ale podobno warto - szczególnie ze wzglêdu na g³ownie, które maj± byæ nadprzeciêtnie wytrzyma³e i giêtkie w sam raz, ¿eby nie pozabijaæ siê w sparringu ale jednocze¶nie da³o siê nimi wykonywaæ historyczne techniki.

Swoj± drog± gdyby kto¶ chcia³ zamawiaæ z darkwooda proszê o kontakt, mo¿na by zaoszczêdziæ parê groszy na wysy³ce.
Ig³a
ja mam od Marcina Wêgliñskiego, w mojej ocenie bardzo dobra g³ownia.
S³ysza³em du¿o dobrego o Darkwood ale sprowadzanie ze Stanów bardzo drogiego sprzêtu mi siê nie u¶miecha. Dochodzi podatek na ciociê Uniê smile.gif

Jest co¶ w Europie?

O Wêgliñskim wiem i pyta³em przez kolegê o ceny, ale bez odpowiedzi i podobno nie ma z Wêglem w tej chwili ¿adnego kontaktu. Kto¶ s³ysza³ mo¿e o tych ludziach?

http://www.alcheminc.com/fencing.html
Barbatus
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 13:00 21.03.2013) *
S³ysza³em du¿o dobrego o Darkwood ale sprowadzanie ze Stanów bardzo drogiego sprzêtu mi siê nie u¶miecha. Dochodzi podatek na ciociê Uniê smile.gif

Jest co¶ w Europie?

O Wêgliñskim wiem i pyta³em przez kolegê o ceny, ale bez odpowiedzi i podobno nie ma z Wêglem w tej chwili ¿adnego kontaktu. Kto¶ s³ysza³ mo¿e o tych ludziach?

http://www.alcheminc.com/fencing.html

Alchem i np. http://www.zenwarriorarmory.com/ to druga liga. Tzn. "mog± byæ ale lepiej kupiæ darkwooda" smile.gif.

CYTAT(Barbatus @ 14:13 21.03.2013) *
Alchem i np. http://www.zenwarriorarmory.com/ to druga liga. Tzn. "mog± byæ ale lepiej kupiæ darkwooda" smile.gif.

Dobra, tyle ¿e za cenê jednego darkwooda dostanê od nich rapier i miecz z rezerwowymi klingami. Druga liga wzglêdem Darkwooda - ok. A jak siê maj± do Hanwei?
Krzysztof
a ten Darkwood to 1 klasa pod wzglêdem czego? wytrzyma³o¶ci?
bo wygl±dem to dla mnie do¶æ ubo¿uchno i tandetnie ;)
Ja mo¿e zadam to pytanie inaczej.

Potrzebujê rapiera treningowego. Wygl±d jest dla mnie kwesti± drugorzêdn±, ale wytrzyma³o¶æ nie (czyli odra¿aj±ce spawy s± nein nie z powodu tego ¿e s± odra¿aj±ce, tylko dlatego ¿e s± s³abe)
masa do 1.2kg

• Kolny. Zdolno¶ci sieczne niepotrzebne.
  • Ob³êkowy, albo ob³êkowy z tarczk±/tarczkami pappenheimerowymi (preferencja)
  • Klinga oko³o 100cm, ale nie jestem fundamentalist± w ¿adn± stronê
  • Wywa¿enie mocno w kierunku rêkoje¶ci, nie ma ci±¿yæ na klingê
  • 1-1.2kg, preferowane 1.1kg
  • Sztych zawiniêty albo rozklepany w m³otek, absolutnie ¿adnego "na³o¿y se pan u-kszta³tkê"
  • Klinga zginaj±ca siê przy trafieniu, nie od samego ruchu. Mam po dziurki w nosie 41" pejcza Hanwei
  • Trzpieñ z gwintem, nie rozklepany. Chcia³bym mo¿liwo¶ci wymiany klingi je¶li siê z³amie.

Czy kto¶ zna wytwórcê/broñ która spe³nia przynajmniej du¿± czê¶æ tych kryteriów?

szamot
CYTAT(Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs) @ 15:10 22.03.2013) *
Ja mo¿e zadam to pytanie inaczej.

Potrzebujê rapiera treningowego. Wygl±d jest dla mnie kwesti± drugorzêdn±, ale wytrzyma³o¶æ nie (czyli odra¿aj±ce spawy s± nein nie z powodu tego ¿e s± odra¿aj±ce, tylko dlatego ¿e s± s³abe)
masa do 1.2kg

• Kolny. Zdolno¶ci sieczne niepotrzebne.
  • Ob³êkowy, albo ob³êkowy z tarczk±/tarczkami pappenheimerowymi (preferencja)
  • Klinga oko³o 100cm, ale nie jestem fundamentalist± w ¿adn± stronê
  • Wywa¿enie mocno w kierunku rêkoje¶ci, nie ma ci±¿yæ na klingê
  • 1-1.2kg, preferowane 1.1kg
  • Sztych zawiniêty albo rozklepany w m³otek, absolutnie ¿adnego "na³o¿y se pan u-kszta³tkê"
  • Klinga zginaj±ca siê przy trafieniu, nie od samego ruchu. Mam po dziurki w nosie 41" pejcza Hanwei
  • Trzpieñ z gwintem, nie rozklepany. Chcia³bym mo¿liwo¶ci wymiany klingi je¶li siê z³amie.

Czy kto¶ zna wytwórcê/broñ która spe³nia przynajmniej du¿± czê¶æ tych kryteriów?

Spytaj S³awka Ciszewskiego czy jest w stanie, albo zadzwoñ do niego.
Barbatus
CYTAT
Spytaj S³awka Ciszewskiego czy jest w stanie, albo zadzwoñ do niego.

Te¿ my¶la³em o Ciszewskim. W galerii na jego stronie jest piêkny pappenheimer - za zrobienie podobnego do walki chcia³ 1800pln.
W mojej grupie jest kilka husarek jego roboty - bardzo ³adnie zrobione, chociaz niestety przyciê¿kawe, ale te¿ zupe³nie nieudana ormianka do testów ciêæ.
Dlatego sam wstrzyma³em siê z wydaniem u niego takiej sumy, tym bardziej, ¿e rapier mia³ byæ dla mnie mocno "przy okazji" innych broni.

Darkwood ma na amerykañskich forach opiniê najlepszego narzêdzia do porz±dnej m³ócki (wytrzyma³o¶æ, trwa³o¶æ, wywa¿enie i pozosta³e charakterystyki), st±d tyle o nim piszê. Sam nie trzyma³em tego nigdy w rêku.
Widzia³em stronê i widzia³em tego Pappenheimera. Wygl±da ³adnie, ale ma w³a¶ciwie mieczow± klingê. Strasznie masywna, bardzo ma³e zwê¿enie. Mi chodzi raczej o klingê jako¶ z okolic trzech ¶rodkowych rapierów tutaj:

Pinior
Ten Pappenheimer s³awkowej roboty nale¿y do mnie. Faktycznie jest zbyt masywny, choæ da³em S³awkowi bardzo dok³adne wymiary, które zdj±³em samodzielnie z orygina³u z Muzeum Narodowego w Kielcach. Jest ³adny, ale niestety ciut za ciê¿ki do dobrej walki. Oczywiscie da siê, ale rêka pada do¶æ szybko. Mam jeszcze szpadê waloñsk± od S³awka (te¿ jest na stronie), robiona równolegle z rapierem, tez ciut za masywna. S³awek ma niestety manierê robienia broni nieco zbyt ciê¿kiej...
semen
Mo¿e porozmawiaj z Kacprem (jest na freha). Widzia³em na fotkach rapier jego roboty i jestem pod wra¿eniem. Kacper dla mnie zrobi³ szablê wzorowan± na typie IIIb w/g Pana Zab³ockiego, z której jestem bardzo zadowolony. Lekka i doskonale wywa¿ona. Zrobiona dok³adnie pod moj± d³oñ. Nie mówi±c o estetyce i wykoñczeniu. I co niemniej wa¿ne - dotrzyma³ terminu.
Niektóre wyroby Kacpra mo¿na obejrzeæ na stronie regimentu w zak³adce rzemie¶lnicy
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.