Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [rogownictwo] czernienie rogu
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Vlasta
Czy kto¶ wie, czym siê czerni rze¼bienie na rogowych przedmiotach? Bo mi z no¿a zesz³o t³o plecionki i nie wiem, jak to poprawiæ.
Pozdrawiam!
Vlasta
Owen
Witam
Musisz zabarwic wosk np. wêglem lub pogotowaæ trochê to ¶ciemnieje sam po czym zalaæ róg takim woskiem rzeby wype³ni³ wydr±¿one kanaliki, usun±æ nadmiar i finito.
Metoda sprawdzona i historyczna
Pozdrawiam
Robert £aziñski
Raczej barwiono sadz± nie wêglem. Z zalewaniem gor±cym woskiem te¿ bym uwa¿a³, poro¿e potrafi przedziwnie reagowaæ - kiedy¶ próbowa³em impregnowac je w gor±cym (roztopionym wosku), co prawda trzyma³em kilka/kilkanascie minut, i cholerstwo sie zauwa¿alnie skurczy³o. Osobi¶cie proponujê mieszankê oleju lnianego (zale¿nie od podej¶cia do historyczno¶ci mo¿e byæ pokost, trochê szybciej schnie) z sadz± je¶li ma byc czarne albo z mielon± (im drobniej tym lepiej) such± kor± - zale¿nie od gatunku uzytej kory dostajemy ró¿ne odcienie br±zu do prawie czarnego. Ta mieszanka to w³a¶ciwie prawie farba olejna :-)
Owen
Witam
No dobrze zgadzam siê ¿e dodaæ sadzê a nie wêgiel, choæ mi wystarczy³o same zbr±zowienie wosku przez jego gotowanie. £adnie wygl±da bzowe zdobienia z ¿ótym rogiem. Robercie skoro w³a¶ciwie gotowa³e¶ róg w wosku to nic dziwnego ¿e ci siê rozpu¶ci³ smile.gif . Natomiast mi chodzi o zalanie rogu woskiem który wype³nia zag³êbienia i momentalnie siê studzi nie ma prawa siê nic staæ. A róg zyskuje jednolit± powirzchnie zag³êbienia znikaj±.
Pozdrawiam
Robert £aziñski
Nie pisa³em ¿e siê rozpusci³ tylko ¿e siê skurczy³, co moim zdaniem oznacza mniej wiêcej tyle co "zmniejszy³ swoje wymiary". Ja nikomu nie zabraniam stosowania wosku, osobi¶cie nie przepadam w lecie za rêkoma ci±gle upapranymi woskiem, ale to tylko takie moje zboczenie.
Vlasta
Dziêkujê bardzo, bêdê próbowaæ!
Pozdrawiam!
Vlasta
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.