Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: He³my na Rusi i Wschodzie
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
tomekjarl
Witam, przeszuka³em forum i nie znalaz³em wzmianki o he³mach i uzbrojeniu na rusi i wschodzie, wiêc czy mogliby¶cie mi poleciæ jak±¶ lekturê gdzie znajdê dok³adne opisy i ilustracjê jak wygl±da³o uzbrojenie rusina z okresu XIVw i XVw z szczególnym uwzglêdnieniem he³mów?
Brzydal92
przeszukaj to forum: cpa.phorum.pl
Pozdrawiam Brzydal
brat Bule
Co to jest i wschód?
Ania ¯uk
Gorzej, co to jest "wshód"?
tomekjarl
CYTAT(Ania ¯uk @ 12:07 18.10.2011) *
Gorzej, co to jest "wshód"?

to jest literówka powsta³a w wyniku niedopatrzenia, ale temat jest nie o tym.
natomiast mówi±c wschód mam na my¶li rusinów, mongo³ów i inne plemiona ¿yj±ce na azjatyckich stepach.
No i wielkie dziêki panu Brzydalowi za pomoc, mam nadzieje ¿e nie tylko mi pomóg³

Edit: Dobra, zlitujê siê nad t± literówk±, oraz nad ma³ymi literami w nazwie Rusi i Wschodu, proszê jednak szczególnie starannie pisaæ tytu³y tematów, jako ¿e nie mo¿ecie ich potem sami edytowaæ. Pozdrawiam, Viator.
brat Bule
Zacznij od przejrzenia Gorelika armia mongolsko-tatarska(bardzo du¿o materia³u kopiowanego z rycin, oraz wykopków - dziêki temu bêdziesz móg³ pój¶æ dalej w poszukiwaniach), w sieci jest multum informacji, szukaj g³ownie na stronach rosyjskojêzycznych, polecam tak¿e poszukaæ czego¶ na przyk³ad o D¿urd¿enach. I jak zwykle zapraszamy do naszych chomików, mo¿e co¶ ciekawego znajdziesz:
- http://chomikuj.pl/wujek_bulus
- http://chomikuj.pl/atakan
Ciekawe znaleziska i ryciny posiadaj± w swoich zbiorach miedzy innymi muzeum Topkapi, Ermita¿ itp (zdjêcia znajdziesz miedzy innymi w albumach to¿eforum).
tomekjarl
CYTAT(brat Bule @ 18:02 18.10.2011) *
Zacznij od przejrzenia Gorelika armia mongolsko-tatarska(bardzo du¿o materia³u kopiowanego z rycin, oraz wykopków - dziêki temu bêdziesz móg³ pój¶æ dalej w poszukiwaniach), w sieci jest multum informacji, szukaj g³ownie na stronach rosyjskojêzycznych, polecam tak¿e poszukaæ czego¶ na przyk³ad o D¿urd¿enach. I jak zwykle zapraszamy do naszych chomików, mo¿e co¶ ciekawego znajdziesz:
- http://chomikuj.pl/wujek_bulus
- http://chomikuj.pl/atakan
Ciekawe znaleziska i ryciny posiadaj± w swoich zbiorach miedzy innymi muzeum Topkapi, Ermita¿ itp (zdjêcia znajdziesz miedzy innymi w albumach to¿eforum).

wielkie dziêki bracie Bule za pomoc, materia³y bardzo przydatne, zamierzam ze znajomymi odtworzyæ konny odzia³ tatarów lub rusinów
dlatego za³o¿y³em temat
brat Bule
Tylko pamiêtaj ze u nas na chomikach to przede wszystkim XII-XIII wiek - ale bêdziesz mia³ rozeznanie od czego zacz±æ. Wiêkszym problemem bêdzie strój ni¿ uzbrojenie.
Borg
Temat ogólny to ja zapytam.
Fajne te maski d¿urd¿eñskie. Wiadomo do czego siê je mocowa³o? To bojowe do he³mów czy jakie¶ symboliczne? Bo ja tam mocowania nie widzê poza bocznymi dziurkami... jak maska karnawa³owa :/
Teyrnon
Moim zdaniem mia³y znaczenie sakralne, b±d¼ symboliczne- chodzi mi o widoczno¶æ jak± dawa³y te otwory na oczy- chyba ¿e chroni³y przed gradem strza³. Maski daj±ce podobn± widoczno¶æ by³y znalezione w bizancjum i wiem ¿e odtwórcy montuj± je na he³mach. Bu³a mia³ gdzie¶ zdjêcie kogo¶ kto lata³ i w takiej d¿urd¿eñskiej masce- kto wie! Dobry temat do zbadania ;)
tomekjarl
Witam, biorê siê za odtwarzanie rycerza z XIIIw z rusi , raczej z terenów granicznych ze stepami i mam du¿y dylemat

Jaki mam kupiæ he³m bo

Z ¼róde³ wynika ¿e rycerze z zachodnich dzielnic rusi byli uzbrojeni prawie tak jak europejskie rycerstwo czyli kolczuga + he³m garnczkowy a ci ze wschodu bardziej na mod³ê koczowników. I w tym problem poniewa¿ w moim uzbrojeniu posiadam stalow± lamelkê i teraz mam zamiar zakupiæ he³m tylko ¿e ze ¼róde³ wynika ¿e wschodni nosili g³ównie he³my otwarte (chodzi mi o wszelkiego rodzaju szyszaki, sz³omy itp.), a te he³my s³abo chroni± twarz a ja potrzebuje czego¶ do ostrych staræ. Wiêc pytam was i proszê o pomoc

Czy do lamelki móg³bym u¿yæ he³mu garnczkowego lub jaki¶ wcze¶niejszych pó³garnczków ?

A je¶li nie to jaki he³m pasowa³ by do lamelki na okres XIII w i zas³ania³ twarz?

I czy to prawda ¿e he³m ¿ebrowy z mask± lub frygijka z mask± mog³y by byæ alternatyw± dla mnie?

Proszê nie pisaæ ¿e taki np. he³m z kijowa czy norman z odpowiednim wyt³umieniem i czepcem kolczym chroni dobrze i jest w miarê bezpieczny bo ja o tym wiem tylko organizatorzy uwa¿aj±c ten he³m za otwarty do staræ ciê¿kozbrojnych po prostu mnie nie dopuszcz±.

Ratujcie!!!!
Teyrnon
Nie jestem w stanie wyobraziæ sobie jakiegokolwiek turnieju XIII w którym organizator uwa¿a TAKI he³m za otwarty.. Wska¿ mi taki turniej bo nie uwierzê smile.gif Chcesz rekonstruowaæ uzbrojenie rycerza Rusi, a masz zamiar wygl±daæ jak garncarz z zachodu- moim zdaniem nie têdy droga, bo wygl±da na to ¿e tak na prawdê chcesz dobieraæ uzbrojenie pod lamelkê któr± ju¿ posiadasz..
Indar
CYTAT(tomekjarl @ 11:18 22.01.2012) *
Z ¼róde³ wynika ¿e rycerze z zachodnich dzielnic rusi byli uzbrojeni prawie tak jak europejskie rycerstwo czyli kolczuga + he³m garnczkowy a ci ze wschodu bardziej na mod³ê koczowników. I w tym problem poniewa¿ w moim uzbrojeniu posiadam stalow± lamelkê i teraz mam zamiar zakupiæ he³m tylko ¿e ze ¼róde³ wynika ¿e wschodni nosili g³ównie he³my otwarte (chodzi mi o wszelkiego rodzaju szyszaki, sz³omy itp.), a te he³my s³abo chroni± twarz a ja potrzebuje czego¶ do ostrych staræ. Wiêc pytam was i proszê o pomoc

Mo¿esz pokazaæ te ¿ród³a? Chyba trochê pokrêci³e¶ z tym he³mem i rusi±, mo¿e co¶ ¿le zinterpretowa³e¶ - st±d moje pytanie.
Ró¿nic miêdzy nimi by³o wiêcej ni¿ podobieñstw.

CYTAT(tomekjarl @ 11:18 22.01.2012) *
Proszê nie pisaæ ¿e taki np. he³m z kijowa czy norman z odpowiednim wyt³umieniem i czepcem kolczym chroni dobrze i jest w miarê bezpieczny bo ja o tym wiem tylko organizatorzy uwa¿aj±c ten he³m za otwarty do staræ ciê¿kozbrojnych po prostu mnie nie dopuszcz±.

Masz dwa wyj¶cia, albo wybierzesz inne imprezy albo zmienisz odtwarzan± postaæ tak by nie by³o w jej przypadku w±tpliwo¶ci co do opancerzenia.
Jest jeszcze trzecia, trochê abstrakcyjna - chêdo¿ historyczno¶æ i zrób rusina w lamelce i garze na g³owie, do tego "bizanty" itd - opancerzenie git. Ale pewnie znajd± siê imprezy gdzie Ciê takiego wpuszcz±.
Mnie wpuszczali. ;)
Indar
Po³±czy³em wcze¶niejszy temat o he³mach na Rusi z tym nowo za³o¿onym. Nie widzê potrzeby zak³adania nowego kiedy poprzedni jest o tym samym. Sam go zreszt± zak³ada³e¶.
K.
Patrikios
Ja bym polemizowa³, rusini z przedstawieñ wygl±daj± jak bizantyjczycy - maj± klibaniony, kremesmaty, kabadiony, pterugesy etc. Ale ja nie o tym ; ) Je¶li wyznaczy³e¶ sobie reko rusina z terenów granicz±cych ze stepem to wszystkie he³my z pó³mask± i orlim nosem s± jak najbardziej odpowiednie, i równie¿ w±tpie ¿e kto¶ je zakwalifikuje dla lekkozbrojnego... tak¿e powinny byæ dla Ciebie najlepszym rozwi±zaniem.
http://imageshack.us/photo/my-images/19/ky...garhelmets.jpg/
Lepiej zrobiæ raz a porz±dnie, bo faktycznie z takim po³±czeniem (zachodni +rus) mo¿esz mieæ problem z zakwalifikowaniem siê na przoduj±ce imprezy XIII.
Yogesh
Czo³em,

ma kto¶ mo¿e jakie¶ przedstawienie he³mu z Nikolskoye?
Z tego co uda³o mi siê wyszukaæ te¿ by siê kwalifikowa³ na XIII-stkê, a jest to chyba najlepiej chroni±cy twarz he³m, pochodz±cy z terenów wschodnich i opisywany jako ruski...
Za³±czam grafikê przedstawiaj±c± Rusina maj±cego go na g³owie.

Pozdrawiam

P.S. Na grafice Patrikiosa jest on oznaczony numerem 4.
Teyrnon
CYTAT(Yogesh @ 12:28 22.01.2012) *
Czo³em,

ma kto¶ mo¿e jakie¶ przedstawienie he³mu z Nikolskoye?
Z tego co uda³o mi siê wyszukaæ te¿ by siê kwalifikowa³ na XIII-stkê, a jest to chyba najlepiej chroni±cy twarz he³m, pochodz±cy z terenów wschodnich i opisywany jako ruski...
Za³±czam grafikê przedstawiaj±c± Rusina maj±cego go na g³owie.

Pozdrawiam

P.S. Na grafice Patrikiosa jest on oznaczony numerem 4.

Po co przedstawienia jak jest orygina³ w muzeum smile.gif
Nikoliskoye
tomekjarl
Oczywi¶cie ¿e gara nie mia³em zamiar nosiæ chocia¿ te pó³garki kusi³y.

W takim razie mam pytanie czy w np. he³mie z kijowa bêdê liczony jako ciê¿kozbrojny i czy organizatorzy nie bêd± siê mnie czepiali ¿e to niebezpieczne?

Oczywi¶cie historyczno¶æ ponad wszystko ale nie chcia³bym byæ jednym z tych panów co tylko ³adnie wygl±daj± i robi± sobie zdjêcia z lud¼mi, chcia³bym braæ udzia³ w tych ostrzejszych walkach a ¿e nie wiem jak organizatorzy taki he³m potraktuj± na imprezach z XIII wieku bo na nich nie mia³em okazji byæ (ale to siê zmieni) to na imprezach XIV-XV taki he³m regulaminowo wypada z kategori ciê¿kozbrojnych, 2 razy siê o tym przekona³em.
S³awomir z Che³ma
Ja u¿ywam he³mu z Kijowa i nie mam problemu ze startem w turniejach ciê¿kozbrojnych.
tomekjarl
W takim razie super bo he³mik jest fajny , historyczny i jeszcze do powa¿nej walki mnie dopuszcz±, wielkie dziêki za rozwianie mojego wahania
krecik_77
S³awek , a ile Ty petard poziomych przyj±³e¶ na ten swój he³m ? :>
Teyrnon
¿adnej.. wszystkie rozdawa³ ;)
krecik_77
Pytanko by³o retoryczne, widzia³em walki z Czerska. :P
S³awek wiêc mo¿e wyskoczyæ w pikowañcu i kolczudze na uchu a kto¶, kto gorzej majcherem operuje bêdzie zbiera³ kuksañce a¿ gwiazdki zobaczy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.