Witam!
Znalaz³em niedawno materia³ i planujê u¿yæ go do cotte. Nie wiem jednak czy bêdzie on odpowiedni. Odtwarzam XIII w. i chcê aby moje ciuszki co nie co pos³u¿y³y.
http://www.rozyczka.pl/Surowka_Welniana_Niebiekska-295.htmlProszê o opiniê lub o wskazówkê co do tego.
Wszystko zale¿y od tego kogo chcesz odtwarzaæ i do czego ma s³u¿yæ to cotte. Jak pewnie zauwazy³e¶ w opisie, tkanina nadaje siê raczej do strojów roboczych. Jednak nie to jest najwa¿niejsze: tkanina ma dziwny sk³ad 50 % we³na, 40 % len i 10 % jakiej¶ domieszki. Nie s³ysza³am nic o ³±czeniu we³ny z lnem w XIII wieku. W XV - owszem jest barchan (bawe³na z lnem), ale w XIII?
Pozdrawiam, Notburga
Jakikolwiek materia³ (niekoniecznie ten) ostro¿nie zamawiaj u tej Pani, s± o niej ju¿ dwie niepochlebne opinie w dziale "Rejestr nieuczciwo¶ci i nierzetelno¶ci'.
Taka sobie ma³a przestroga. Lepiej zamówiæ u sprawdzonego rzemie¶lnika.
Joanna
Dziêkuje za opinie i uwa¿am temat za zamkniêty.
Moim zdaniem niebieski kolor nie jest najlepszym wyborem... Z tego co wiem, to jeden z najtrudniej uzyskiwanych, poza tym, przynajmniej jesli chodzi o ziemie polskie - jest wiele bardziej "popularnych" barw.
Sama jeszcze jakis czas temu nie zwraca³am na to uwagi - co widaæ na zdjêciu:) I teraz zmieniam ca³y strój....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.