Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Powinno¶ci wojskowe kmieci, wójtów, so³tysów.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza > Inne uzbrojenie dojrza³ego ¶redniowiecza
Wojtass1818
Witam szanowne zgromadzenie FREHy.
Niedawno zarazi³em siê za spraw± przyjaciela przenoszeniem siê w czasie za pomoc± rekonstrukcji historycznej. Pragnê zrekonstruowaæ so³tysa, ewentualnie wójta,który by³by wojownikiem pieszym z rejonów Mazowsza. Takim lekkozbrojnym, w przeszywanicy i z kapkiem na g³owie. A jako ¿e studiujê historiê, pragnê sw± postaæ stworzyæ z pieczo³owito¶ci± od podstaw. St±d moje pytanie: proszê o podanie mi jakiej¶ literatury która poruszaæ bêdzie zagadnienie zawarte w temacie. Pozdrawiam i do zobaczenia na jakiej¶ imprezie, mam nadziejê.

Z powa¿aniem
Wojciech
Indar
Posz³a PW. Z chêci± pomo¿emy.
K.
Marek Hilgendorf
So³tys i wójt lekkozbrojni? Po przeliczeniu dochodów mieli oni dostêp do wiêkszej ilo¶ci ¶rodków ni¿ ¶redniorolny rycerzyk.
Napisz mo¿e jaki okres XIIIw Ciê interesuje. Wy¿ej wymienione funkcje pojawiaj± siê wraz z ius municipale magdeburgense, co do¶æ skutecznie wyklucza udzia³ wójtów, czy so³tysów w projekcie Polska Dzielnicowa (przynajmniej z historycznego punktu widzenia)
Mo¿esz te¿ zajrzeæ do mojego tematu http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...t=0&start=0 na kolejnych stronach jest nieco literatury, fakt, ¿e odnosz±cej siê do Wielkopolski.

Po konkrety wal na priv, je¶li interesuje Ciê moje zdanie na ten temat.
Wojtass1818
Witam, witam i o zdrowie pytam smile.gif Z tym so³tysem i wójtem faktycznie poszed³em za daleko. Pierwotnie my¶la³em o jakim¶ kmieciu ,spokojnie zajmuj±cym siê gospodarstwem w czasie pokoju. Z biegiem czasu zacz±³em siê wahaæ - ¿e kmieæ to za nisko nawet na lekkozbrojnego. Naprawiam wiêc i precyzujê swoj± deklaracjê :D Je¶li za¶ chodzi o dok³adny okres to interesuje mnie pierwsza po³owa XIII wieku zdecydowanie.
Tomal
Lekkozbrojnemu najbli¿ej do mieszczucha, który musi wykonywaæ powinno¶ci cechowe wzglêdem obrony miasta. Albo ¶rednio zamo¿nego najemnika który szuka szczê¶cia w kampaniach albo w za³ogach miast czy grodów. Ni¿ej trochê mojego tekstu dotycz±cego powinno¶ci wojskowych mieszczuchów:

...G³ównym obowi±zkiem milicji miejskich a pó¼niej najemników wynajmowanych w s³u¿bie miast by³o obrona murów a tak¿e funkcje policyjne wykonywane w obrêbie miasta jak i poza nim. W sk³ad obowi±zków milicji we Francji miêdzy innymi wchodzi³o: „gach”, „gag” albo „guet” – co oznacza³o ochronê, strze¿enie wa³ów obronnych, oraz „reyregach”, „estilgach” albo „arriene-guet” – co oznacza³o ochronê dróg, sprawowanie stra¿y na murach i konfiskowanie broni tym którzy zasnêli na warcie. Zarówno „gach” jaki i „reyregach” nale¿a³y do obowi±zków wype³nianych w nocy. Do obowi±zków milicji nale¿a³o równie¿ „garde” albo „garde des portes” – by³ to obowi±zek strze¿enia bram miejskich. Podczas s³u¿by w nocy by³y dwie warty ka¿da z nich by³a sygnalizowana d¼wiêkiem dzwonu albo tr±bki....

Je¶li chcia³ by¶ ca³o¶æ to daj znaæ na priv
Viator
Francja Francj±, ale u nas czy te obowi±zki nie dotycz± dopiero miast lokacyjnych?

Jeszcze jedno; zwrócono mi ju¿ kiedy¶ uwagê, wiêc Ci j± powtórzê, ¿e "kapek", jak go zgrabnie nazwa³e¶, nie jest ¼ród³owo potwierdzony na Mazowszu w okresie dojrza³ego ¶redniowiecza.
Wojtass1818
Dziêkujê wszystkim za udzia³ w dyskusji, spo¿ytkujê j± na pewno poszerzaj±c swoj± wiedzê. Dyskusja odbieg³a jednak (co oczywi¶cie zawsze siê dzieje :D ) od pro¶by jak± wystosowa³em na pocz±tku tematu a dotycz±cej w literatury na temat w temacie wymienionych panów :P Co do kapalina, wiem ¿e nie jest potwierdzony ¼ród³owo na Mazowszu smile.gif Jako¶ jego brak przebolejê. Nie moje widzimisiê jest dla mnie priorytetem smile.gif A mieszczuch odpada totalnie smile.gif Mazowsze w XIII wieku, zw³aszcza na pocz±tku, silnie zurbanizowane nie by³o wszak....
Marek Hilgendorf
W temacie o spo³eczeñstwie, który Ci poleci³em S³awek z Tarnowa pisa³ co nieco o stró¿y grodowej wraz z podaniem literatury, sam parê s³ów ze swego podwórka wtr±ci³em- mo¿esz pój¶æ tym tropem, czyli zaczepienie siê o organizacjê grodowo-kasztelañsk±, tylko bêdziesz musia³ znale¼æ jaki¶ gród i kasztelana, który by Tob± dowodzi³.
Innym wyj¶ciem jest podpiêcie siê pod "poczet" jakiego¶ rycerza, co w Twoim przypadku oznacza niemal wy³±cznie Krzy¶ka z £om¿yñca- Indara.
Raczej nie uda Ci siê byæ "wolnym najmit±" je¶li chcesz faktycznie bawiæ siê w rekonstrukcjê, bo osoby o niskiej konduicie finansowej samodzielne co do dzia³alno¶ci militarnej w tym czasie nie by³y na naszych ziemiach.
Wojtass1818
Pozostaje mi wiêc nadzieja, ¿e Krzy¶ko z £om¿yñca przyjmie do pocztu piechura :D Dziêkujê za zainteresowanie moimi pytaniami. To bardzo mi³e ze strony starych wyjadaczy z reko ;) Dla mnie tym milsze, ¿e dziêki waszej pomocy sam zasilê wasze szeregi. Dla mnie to prawdziwy wehiku³ czasu, o którym w dzieciñstwie marzy³em bigsmile2.gif
Viator
Przyjmie, przyjmie smile.gif Wobec generalnego nadmiaru rycerzy w ruchu rekonstrukcyjnym lekkozbrojni piechurzy s± u nas w³a¶nie najmilej widziani. Je¶li tylko bêdziesz gotów ustawiæ sobie docelow± poprzeczkê wymagañ na poziomie za³o¿eñ Projektu 1196-1235, który jest w tej chwili sztandarow± inicjatyw± Pocztu Krzy¶ka z £om¿yñca - zapraszam do zapoznania siê z zasadami w ogólnodostêpnej czê¶ci publicznej forum Projektu na http://forum.grod.org/index.php.
Wojtass1818
Drogi Marku, temat o spo³eczeñstwie zaczyna³ siê bardzo obiecuj±co i ciekawie, ale dalsza czê¶æ nieco mnie, muszê to przyznaæ, zniesmaczy³a. To nie pierwsze forum w jakim uczestniczê i wiem jak mog± toczyæ siê dyskusje, mimo to nale¿y umieæ zapanowaæ nad dyskusj± smile.gif Mniejsza o to. Nie jest tak, ¿e kompletnie nic nie wzi±³em z tego poleconego mi tematu smile.gif Poczytam ksi±¿ki Samsonowicza i zobaczymy ile mi dziêki temu wiedzy przybêdzie. Jak ju¿ mówi³em, zaczynam budowanie swojej postaci rekonstrukcyjnej od strony cywilnej i postaram siê o wysoki poziom, historia to moja prawdziwa pasja smile.gif

Pozdrawiam wszystkich
Purvis
CYTAT
Jak ju¿ mówi³em, zaczynam budowanie swojej postaci rekonstrukcyjnej od strony cywilnej i postaram siê o wysoki poziom(...)

Ecce homo!
Wojtass1818
Powzi±³em tak± decyzjê nie od razu. Gdy tylko zacz±³em my¶leæ o rekonstrukcji, te¿ my¶la³em g³ównie o jakim¶ bli¿ej nieokre¶lonym wojowniku. Ale jako, ¿e jestem historykiem, sam siê tego zawstydzi³em :P Zastanowi³em siê jaka warstwa spo³eczna bêdzie najbli¿sza memu sercu (i portfelowi :P ) i jakie da mi ona mo¿liwo¶ci odtwórstwa realiów historycznych od strony cywilnej i militarnej. Powzi±³em decyzjê o odtwarzaniu ¶rednio zamo¿nego kmiecia z terenów Mazowsza. Jako, ¿e - jak ju¿ zd±¿y³em zauwa¿yæ - Mazowsze równie¿ pod tym wzglêdem jest specyficzne, muszê jeszcze poczytaæ o s³u¿bie wojskowej na tym terenie. Uda³o mi siê znale¼æ w literaturze któr± samodzielnie znalaz³em has³o "system kasztelañski" lub co¶ podobnego. Kto¶ rozja¶ni mroki mojej niewiedzy? smile.gif
Marek Hilgendorf
CYTAT(Wojtass1818 @ 15:31 14.10.2011) *
Drogi Marku, temat o spo³eczeñstwie zaczyna³ siê bardzo obiecuj±co i ciekawie, ale dalsza czê¶æ nieco mnie, muszê to przyznaæ, zniesmaczy³a. (...) mimo to nale¿y umieæ zapanowaæ nad dyskusj± smile.gif
Pozdrawiam wszystkich

Ekskjuzmi!? Czy Ty mnie w³a¶nie opieprzy³e¶ za to w jakim kierunku rozwinê³a siê dyskusja w temacie, który za³o¿y³em? No to¶ sobie wybra³ osobê do zaczepiania... gratulacje...

A tak z "beczki merytorycznej", akurat Samsonowicza bym sobie darowa³, bo on pisze bardzo przekrojowo. Zwróæ uwagê raczej na te pozycje, które pojawiaj± siê w tekstach innych osób, a nie w moich przypisach. Interesuje Ciê Mazowsze, a moje przypisy odno¶nie konkretów dotycz± raczej literatury traktuj±cej o Wielkopolsce- jak rozumiem zaczynasz dopiero studia historyczne, wiêc najlepiej udaæ siê do lokalnego profesora (Uniwersytet Warszawski?) i poprosiæ o wskazówki bibliograficzne.... oni uwielbiaj± takich zapaleñców, przynajmniej na UAM....
Wojtass1818
Nikogo nie opieprzam drogi Marku. Jestem tu nowy i nie przypisujê sobie takowego prawa smile.gif Zwyczajnie zauwa¿y³em ¿e momentami temat trochê "pop³yn±³", nabieraj±c momentami wyj±tkowo "spontanicznej formy". Nie zamierza³em Ciê obraziæ, wiêc je¶li siê tak poczu³e¶ to przepraszam.
Co do drugiej czê¶ci wypowiedzi, to muszê Ciê zmartwiæ, ale jestem ju¿ na 4 roku :P Moje pytanie o literaturê bierze siê st±d, ¿e "naukowo" zajmujê siê inn± epok± i tematyk±. Na szczê¶cie znalaz³em ¶wietnego chomika zawieraj±cego wiêkszo¶æ powa¿anych autorów badaj±cych ¶redniowiecze.
Kemot
Witam, mo¿e i ja siê wtr±cê...

Powinno¶ci wojskowe wójtów i so³tysów to raczej do¶æ pó¼na druga po³owa XIII wieku i konna s³u¿ba.
Ch³opi byli zobowi±zani do s³u¿by wojskowej na podstawie prawa zwyczajowego oraz prawa niemieckiego (ok. 20% wsi by³o lokowanych). Gdzie¶ na prze³omie XIII i XIV wieku zanik³y wsie s³u¿ebne, s³u¿ebno¶æ których polega³a na s³u¿bie wojskowej, a nie produkcji na potrzeby wojska czy dworu. Czê¶æ tej ludno¶ci dosta³a siê pó¼niej do stanu wy¿szego, czê¶æ zosta³a zdegradowana, a co ciekawe czê¶æ zosta³a zawieszona miêdzy stanami jak tak zwani w XVII wieku "mieszczanie ze wsi Kamieniec". Byli to potomkowie Jakuba, Alberta i Andrzeja którym Boles³aw Pobo¿ny w 1271 roku nada³ wie¶ Kamieniec.
Na uzbrojenie jednego piechura prawdopodobnie sk³ada³o siê kilka zagród. Ch³opi byli stanem bardzo zró¿nicowanym je¿eli chodzi o mo¿liwo¶ci finansowe.

Z literatury poleciæ mogê na wstêp Zarys historii wojskowo¶ci Polskiej,
Je¿eli chodzi o mieszczan Wojciech Szczygielski
O ch³opach i so³tysach pisa³ Stanis³aw Marian Zaj±czkowski
Je¿eli chodzi o s³u¿ebno¶ci Karol Buczek
o s³u¿ebno¶ciach wojskowych pisa³ Marek Barañski
CYTAT
akurat Samsonowicza bym sobie darowa³, bo on pisze bardzo przekrojowo

jak najbardziej zgodzê siê z Markiem

CYTAT
Co do drugiej czê¶ci wypowiedzi, to muszê Ciê zmartwiæ, ale jestem ju¿ na 4 roku :P Moje pytanie o literaturê bierze siê st±d, ¿e "naukowo" zajmujê siê inn± epok± i tematyk±.

Zgodzê siê, jak siê cz³owiek zajmuje jedn± epok± to na temat innej ma raczej ogólne pojêcie i dostêp do podstawowej literatury, a to o co kolega pyta jest raczej do¶æ szczegó³owe i niezbyt popularne w tej chwili.
Z chêci± zapozna³ bym siê z tym chomikiem, wiêc jak mo¿esz to pode¶lij linka.

pozdrawiam
Wojtass1818
CYTAT(Kemot @ 22:41 15.10.2011) *
Witam, mo¿e i ja siê wtr±cê...

Powinno¶ci wojskowe wójtów i so³tysów to raczej do¶æ pó¼na druga po³owa XIII wieku i konna s³u¿ba.
Ch³opi byli zobowi±zani do s³u¿by wojskowej na podstawie prawa zwyczajowego oraz prawa niemieckiego (ok. 20% wsi by³o lokowanych). Gdzie¶ na prze³omie XIII i XIV wieku zanik³y wsie s³u¿ebne, s³u¿ebno¶æ których polega³a na s³u¿bie wojskowej, a nie produkcji na potrzeby wojska czy dworu. Czê¶æ tej ludno¶ci dosta³a siê pó¼niej do stanu wy¿szego, czê¶æ zosta³a zdegradowana, a co ciekawe czê¶æ zosta³a zawieszona miêdzy stanami jak tak zwani w XVII wieku "mieszczanie ze wsi Kamieniec". Byli to potomkowie Jakuba, Alberta i Andrzeja którym Boles³aw Pobo¿ny w 1271 roku nada³ wie¶ Kamieniec.
Na uzbrojenie jednego piechura prawdopodobnie sk³ada³o siê kilka zagród. Ch³opi byli stanem bardzo zró¿nicowanym je¿eli chodzi o mo¿liwo¶ci finansowe.

Z literatury poleciæ mogê na wstêp Zarys historii wojskowo¶ci Polskiej,
Je¿eli chodzi o mieszczan Wojciech Szczygielski
O ch³opach i so³tysach pisa³ Stanis³aw Marian Zaj±czkowski
Je¿eli chodzi o s³u¿ebno¶ci Karol Buczek
o s³u¿ebno¶ciach wojskowych pisa³ Marek Barañski
CYTAT
akurat Samsonowicza bym sobie darowa³, bo on pisze bardzo przekrojowo

jak najbardziej zgodzê siê z Markiem

CYTAT
Co do drugiej czê¶ci wypowiedzi, to muszê Ciê zmartwiæ, ale jestem ju¿ na 4 roku :P Moje pytanie o literaturê bierze siê st±d, ¿e "naukowo" zajmujê siê inn± epok± i tematyk±.

Zgodzê siê, jak siê cz³owiek zajmuje jedn± epok± to na temat innej ma raczej ogólne pojêcie i dostêp do podstawowej literatury, a to o co kolega pyta jest raczej do¶æ szczegó³owe i niezbyt popularne w tej chwili.
Z chêci± zapozna³ bym siê z tym chomikiem, wiêc jak mo¿esz to pode¶lij linka.

pozdrawiam

Tego mi by³o trzeba! Dziêkujê za wskazówki. Jestem bardzo szczê¶liwy za to jak wszyscy staracie siê pocz±tkuj±cemu rekonstruktorowi pomóc. Fajne z was ludzie :D
Je¶li kto¶ ma jeszcze jakie¶ wskazówki, to oczywi¶cie zapraszam do dalszej dyskusji.

Z powa¿aniem

Wojciech z Ostrowa, kmieæ.
Marek Hilgendorf
W³a¶nie, w³a¶nie... podaj proszê link do tego chomika, moje zasoby s± du¿e, co nie znaczy, ¿e kompletne- z chêci± uzupe³niê literaturê.
BTW ma kto¶ tê pracê Zaj±czkowskiego? Nie chce mi siê szukaæ- mogê siê zrewan¿owaæ inn± literatur±, b±d¼ ¼ród³ami... handele, handele!!!!

A co do obra¿ania- ja siê nie obra¿am ³atwo, ale ³atwo irytujê. I absolutnie mnie nie martwi to, na którym roku studiujesz. Ponawiam zatem moj± sugestiê (któr± bêdzie Ci ³atwiej zrealizowaæ w tym kontek¶cie)- wybadaj, który z pracowników naukowych na Wydziale zajmuje siê interesuj±cymi Ciê kwestiami i po prostu pozawracaj mu gitarê na dy¿urze. My¶lê, ¿e tylko skoñczony idiota wygna³by studenta, który PRYWATNIE a nie z obowi±zku wypyta go o jego specjalno¶æ...
Wojtass1818
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:55 16.10.2011) *
W³a¶nie, w³a¶nie... podaj proszê link do tego chomika, moje zasoby s± du¿e, co nie znaczy, ¿e kompletne- z chêci± uzupe³niê literaturê.
BTW ma kto¶ tê pracê Zaj±czkowskiego? Nie chce mi siê szukaæ- mogê siê zrewan¿owaæ inn± literatur±, b±d¼ ¼ród³ami... handele, handele!!!!

A co do obra¿ania- ja siê nie obra¿am ³atwo, ale ³atwo irytujê. I absolutnie mnie nie martwi to, na którym roku studiujesz. Ponawiam zatem moj± sugestiê (któr± bêdzie Ci ³atwiej zrealizowaæ w tym kontek¶cie)- wybadaj, który z pracowników naukowych na Wydziale zajmuje siê interesuj±cymi Ciê kwestiami i po prostu pozawracaj mu gitarê na dy¿urze. My¶lê, ¿e tylko skoñczony idiota wygna³by studenta, który PRYWATNIE a nie z obowi±zku wypyta go o jego specjalno¶æ...

Tako¿ w³a¶nie zamierzam zrobiæ :D Czekam tylko na dzieñ kiedy bêdzie na uczelni. A co do chomika, jak ju¿ wspomnia³em zainteresowanym osobom: niestety z niewiadomych powodów tego samego dnia którego wy¿ej wspomnianego chomika znalaz³em, jego w³a¶ciciel usun±³ go. Nie mniej zd±¿y³em na dysk zapisaæ sporo Le Goff'a Zientarê i Jeszcze co¶ tam. Ewentualnie mo¿na pomy¶leæ jak udostêpniæ, je¶li kto¶ zainteresowany.

Pozdrawiam serdecznie.
Kemot
Nie powiem ¿e mam wszystkie prace Zaj±czkowskiego, bo na pewno nie...
ale co¶ bym znalaz³, a o któr± chodzi konkretnie?
je¶li chodzi o okres wcze¶niejszy to sporo na ten temat pisa³ Modzelewski, Buczek i Barañski.
Wojtass1818
Mam pytanie. Czy to tylko ja jestem takim ritardem, czy naprawdê nie ma nigdzie zdigitalizowanej wersji Zaj±czkowskiego o s³u¿bie wojskowej ch³opów?
Marek Hilgendorf
Nie ma....Najprêdzej znajdziesz to w bibliotece w Studiach i Materia³ach do Historii Wojskowo¶ci (czy jako¶ tak).
Wojtass1818
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 20:44 19.10.2011) *
Nie ma....Najprêdzej znajdziesz to w bibliotece w Studiach i Materia³ach do Historii Wojskowo¶ci (czy jako¶ tak).

Dziêki. Czujê, ¿e czeka mnie du¿o czasu spêdzonego w czytelni... ;/ Trudno, czego nie robi siê dla wy¿szych celów ;)

Pozdrawiam serdecznie
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.