Witam, mo¿e i ja siê wtr±cê...
Powinno¶ci wojskowe wójtów i so³tysów to raczej do¶æ pó¼na druga po³owa XIII wieku i konna s³u¿ba.
Ch³opi byli zobowi±zani do s³u¿by wojskowej na podstawie prawa zwyczajowego oraz prawa niemieckiego (ok. 20% wsi by³o lokowanych). Gdzie¶ na prze³omie XIII i XIV wieku zanik³y wsie s³u¿ebne, s³u¿ebno¶æ których polega³a na s³u¿bie wojskowej, a nie produkcji na potrzeby wojska czy dworu. Czê¶æ tej ludno¶ci dosta³a siê pó¼niej do stanu wy¿szego, czê¶æ zosta³a zdegradowana, a co ciekawe czê¶æ zosta³a zawieszona miêdzy stanami jak tak zwani w XVII wieku "mieszczanie ze wsi Kamieniec". Byli to potomkowie Jakuba, Alberta i Andrzeja którym Boles³aw Pobo¿ny w 1271 roku nada³ wie¶ Kamieniec.
Na uzbrojenie jednego piechura prawdopodobnie sk³ada³o siê kilka zagród. Ch³opi byli stanem bardzo zró¿nicowanym je¿eli chodzi o mo¿liwo¶ci finansowe.
Z literatury poleciæ mogê na wstêp Zarys historii wojskowo¶ci Polskiej,
Je¿eli chodzi o mieszczan Wojciech Szczygielski
O ch³opach i so³tysach pisa³ Stanis³aw Marian Zaj±czkowski
Je¿eli chodzi o s³u¿ebno¶ci Karol Buczek
o s³u¿ebno¶ciach wojskowych pisa³ Marek Barañski
CYTAT
akurat Samsonowicza bym sobie darowa³, bo on pisze bardzo przekrojowo
jak najbardziej zgodzê siê z Markiem
CYTAT
Co do drugiej czê¶ci wypowiedzi, to muszê Ciê zmartwiæ, ale jestem ju¿ na 4 roku :P Moje pytanie o literaturê bierze siê st±d, ¿e "naukowo" zajmujê siê inn± epok± i tematyk±.
Zgodzê siê, jak siê cz³owiek zajmuje jedn± epok± to na temat innej ma raczej ogólne pojêcie i dostêp do podstawowej literatury, a to o co kolega pyta jest raczej do¶æ szczegó³owe i niezbyt popularne w tej chwili.
Z chêci± zapozna³ bym siê z tym chomikiem, wiêc jak mo¿esz to pode¶lij linka.
pozdrawiam