Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Petryhorcy a diszak (tasak)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Ptaszek
Witam!
Akurat tak siê sk³ada , ¿e to mój pierwszy post na forum : )
I akurat zadam nurtuj±ce mnie pytanie , czy petryhorcy/kozacy u¿ywali diszaków/tasaków lub broni z tego pokroju? Przeszuka³em spory kawa³ internetu i nie znalaz³em o tym ani s³owa. Jedne ¼ród³a pisz± , ¿e tasaków zaprzestano u¿ywaæ w XVw. a inne , ¿e zaczêto w XVIIIw. Wiêc , jak to z tymi tasakami by³o?
Pozdrawiam.

PS

Chodzi mi o broñ tego typu.
1. ,,Krótki pa³asz lub szabla; nazwa u¿ywana w Polsce w XVIII i XIX wieku jako okre¶lenie krótkich szabel piechoty. Tasaki o jednosiecznej g³owni z mosiê¿n± otwarta rekoje¶ci± pojawi³y siê w XVIII wieku jako broñ janczarów. W regimentach pieszych u¿ywano tasaków saskich, w okresie napoleoñskim - tasaków francuskich, pruskich i austriackich o niewielkich róznicach w kszta³cie rêkoje¶ci, g³owni i pochwy.''
Jedno ze ¼róde³. (wikipedia)
2. Falchion (ang.), falcjon, tasak (³ac. falx - sierp) - sztucznie spolszczona anglojêzyczna nazwa tasaka. Rodzaj jednorêcznej broni bia³ej z jednosieczn± g³owni±, czêsto rozszerzaj±c± siê ku sztychowi. Pierwsze tasaki pojawi³y siê oko³o XI w. i przyjmuj±c ró¿ne formy u¿ywane by³y do wieku XVI. Broñ ta by³a do¶æ popularna na prze³omie XIV-XV wieku równie¿ w¶ród rycerstwa.
Odró¿nia³ siê od korda rêkoje¶ci±. Kord mia³ bowiem rêkoje¶æ drewnian±, nitowan±, falchion za¶ w formie zbli¿onej do mieczowej.
Te¿ z wikipedi.
Adam von Loslau
Nic mi nie wiadomo o stosowaniu tasaków jako takich. Z wynalazków podobnych warto zwróciæ uwagê na:
- Storty (jednak jest to broñ XVI wieczna)
- Szable w³oskie. Przyk³ad szabla 110 ze starego Zab³ockiego. Ca³o¶æ ma 722 mm- nie jest pora¿aj±co d³uga.
- Krótkie szable wschodnie datowane na po³owê XVII wieku, przystosowane jednak do walki pieszej. W wy¿ej wymienionym Zab³ockim numery od 54 do 59.

Pytanie dotyczy jazdy kozackiej. Zastanawiam siê nad celowo¶ci± u¿ywania takiej broni w kawalerii przy powszechnym wystêpowaniu szabli i pa³asza. Nie spotka³em siê nigdy z czym¶ takim.
pozdrawiam
Adam
Ptaszek
Dziêkuje za odpowied¼. Chodzi mi o u¿ywanie tasaków przez piechotê.
Nie znalaz³em ¿adnych dowodów na u¿ywanie pa³aszy przez kozaków , dlatego pomy¶la³em o tasaku. Z pa³aszy widzia³em tylko szwedzkie i szkockie , ¿adnych wschodnich. A co do tego do czego mi tasak , po prostu bardzo podoba mi siê ten typ broni : )
Pozdrawiam.

PS.
Je¶li chodzi o krótkie szable przystosowane do ciêæ tasakowych , to o to mi chodzi³o ^^
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
CYTAT(Ptaszek @ 16:16 09.10.2011) *
Nie znalaz³em ¿adnych dowodów na u¿ywanie pa³aszy przez kozaków

Szukajcie a znajdziecie:

Uploaded with ImageShack.us

Pierwszy od prawej - pa³asz husarski wykopany na pobojowisku pod Beresteczkiem, g³ownia d³ugo¶ci 94 cm, szeroko¶ci 3 cm.

Podczas tych wykopek tasaków nie odnaleziono, ale za to mamy po¶ród nich jedn± szablê wêgiersko-polsk± (IIIa wg Zab³ockiego) o g³owni d³ugo¶ci 71,5 cm, szeroko¶ci u nasady 35 mm, krzywizna 65 mm. Przekrój to jedna szeroka bruzda, do tego pióro o przy-grzbietowym sztychu, z m³otkiem.
Zatem w miarê odpowiada parametrom tasaka.
Ptaszek
Dziêkujê za info : )
Choæ pod Beresteczkiem , husarz móg³ zgubiæ swój pa³asz xd
Mi najbardziej jednak pasuj± te krótkie szabelki od Zab³ockiego. Czyli era tasaków ju¿ dawno minê³a w XVIIw?
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Wiêkszo¶æ wykopalisk spod Beresteczka to znaleziska z mogi³ kozackich oraz ze szlaku odwrotu (ucieczki) armii kozackiej, g³ównie z przeprawy przez Pleszówkê.

Czy era tasaków minê³a? Zale¿y kogo zamierzasz odtwarzaæ. Je¿eli polskiego szlachcica to tasak raczej odpada.
Lestek
Mo¿na by za³o¿yæ ¿e skoro sporo szlacheckich dzieci wy³o wysy³ane na nauki do w³och to mog³y wróciæ z w³osk± stort± alb± inn± tasakow± broni± popularn±na po³udniu na prze³omie XVI i XVII w.

Natomiast pod koniec XVII w by³y ju¿ popularne karabele o tasakowatej g³owni, pierwsza wzmianka któr± kojarze to opisanie Janczarów Sobieskiego. Kordy/kordziki z karabelow± opraw± do stroju Polskiego to ju¿ chyba niestety XVIII wiek ;(
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.