Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Muzyka dawna - podk³ad muzyczny do Grunwaldzkiego TMD - Grunwald - 2012
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
Józef
Witam.

Organizuj±c po raz drugi "Turniej Miecza D³ugiego" na Grunwaldzie , chcia³em by sk³ada³ siê z kilku elementów rekonstrukcyjnych - po³±czonych ze sob± w jedn± logiczn± ca³o¶æ.

1.Pojedynki
2.Lo¿a Dam
3.Wystêpy bardów
4.Markietanki
5.Podk³ad muzyczny - towarzysz±cy walcz±cym w pojedynkach

(W przysz³ym roku zamierzam dodatkowo wprowadziæ "stra¿ miejsk±" dla zachowania porz±dku podczas turnieju)

W ten sposób chcia³bym przywo³aæ "klimat " tamtych czasów.

wracaj±c jednak do tematu -

Wiem , ¿e najpoprawniejszym rozwi±zaniem by³o by poprzestanie na obecno¶ci i udziale samych bardów - którzy to , w przerwach miêdzy pojedynkami ¶piewali by swoje pie¶ni.

Ale - wydaje mi siê ¿e wprowadzenie podk³adu muzycznego podczas walk , wzbogaci³o by ca³o¶æ przedsiêwziêcia.

Dla tego my¶lê o przygotowaniu odpowiedniego materia³u "na dwóch p³ytach"

Jedna zawiera³a by muzykê ¿yw± , agresywn± - by zmobilizowaæ walcz±cych do wysi³ku podczas walki.
Druga zawiera³a by spokojne utwory - u¿yta by³a by w przerwach miedzy walkami.

Wiem , ¿e wykorzystanie muzyki liturgicznej... do tego celu nie jest najtrafniejszym pomys³em.
My¶lê jednak , ¿e by³a ona jednak nieod³±cznym elementem ¶redniowiecza i jako taka pozwoli³a by nam stworzyæ klimat tamtych czasów.

Czego oczekujê zak³adaj±c ten temat ?

Rady , pomocy.
Proszê zatem o powa¿ne wypowiedzi i propozycje.

pozdrawiam smile.gif
Grandgousier
CYTAT
W ten sposób chcia³bym przywo³aæ "klimat " tamtych czasów.
no to masz problem.
CYTAT
3.Wystêpy bardów
W czasach "grunwaldzkich" nie by³o bardów
CYTAT
Wiem , ¿e najpoprawniejszym rozwi±zaniem by³o by poprzestanie na obecno¶ci i udziale samych bardów - którzy to , w przerwach miêdzy pojedynkami ¶piewali by swoje pie¶ni.
pomijaj±c, ¿e bardów wtedy nie by³o, to w jakim ¼ródle wyczyta³e¶ mechanizm walka - przerywnik muzyczny - walka, etc.? nie negujê, pytam.
CYTAT
Ale - wydaje mi siê ¿e wprowadzenie podk³adu muzycznego podczas walk , wzbogaci³o by ca³o¶æ przedsiêwziêcia
¼ród³a dotycz±ce muzyki towarzysz±cej walce przedstawia³em na tym forum - gdyby¶ poszuka³, mia³by¶ niez³y materia³.
CYTAT
Jedna zawiera³a by muzykê ¿yw± , agresywn± - by zmobilizowaæ walcz±cych do wysi³ku podczas walki.
Druga zawiera³a by spokojne utwory - u¿yta by³a by w przerwach miedzy walkami.
ponownie by³bym wdziêczny za podstawê ¼ród³ow±.
CYTAT
My¶lê jednak , ¿e by³a ona [muzyka liturgiczna - przyp. Grdgs] jednak nieod³±cznym elementem ¶redniowiecza i jako taka pozwoli³a by nam stworzyæ klimat tamtych czasów.
b³êdne za³o¿enie. tak samo by³a nieod³±cznym elementem czasów nowo¿ytnych i generalnie przed Vat. II. powielasz do¶æ g³upie stereotypy.

mam wra¿enie, ¿e ca³a koncepcja jest odej¶ciem od "rekonstrukcji" na rzecz festynu.

PS. proszê od razu krecika_77, by nie ¶mieci³ tematu, a siedzia³ tam, gdzie ludzki kret winien siê znajdowaæ.
Viator
Józefie, w tym co pisze Grandgoussier jest bardzo du¿o racji. Tak, jak piszesz, to opierasz siê raczej na swojej wizji i tym, co Ci siê wydaje "klimatem", ni¿ na ¼ród³ach (a to co nam siê wydaje "klimatycznie" pasowaæ, to najczê¶ciej jest odleg³e wspomnienie z jakich¶ filmów czy przedstawieñ ogl±danych w dalekiej m³odo¶ci - tak dzia³a psychologia).

W zasadzie nie chodzi o to, co konkretnie zrobisz - bo jako organizator i tak zrobisz to co Ci bêdzie pasowaæ do koncepcji - ale chodzi o to aby¶ nie usi³owa³ koniecznie udowadniaæ ¿e jest to rekonstrukcj± muzyki turniejowej, bo wtedy bêdzie w tym temacie kaszana i ja pierwszy bêdê siê z Toba k³óci³.

Wiêc bardzo proszê, nie nazywaj tego rekonstrukcj±, nie wmawiaj nam ¿e kapela przygrywa³a podczas turnieju, a je¶li nawet, to ¿e grywa³a co¶ podobnego do tañców ludowych (to co nazywasz "¿yw± muzyk±" - bo "agresywnej" to raczej w ogóle nie znajdziesz przed epok± rocka) i muzyki liturgicznej, po prostu wrzuæ na p³ytê to co Ci siê z muzyki dawnej i stylizowanej na dawn± ze ¶redniowiecznym turniejem kojarzy i nie t³umacz siê z tego, bo w³a¶nie to t³umaczenie wypada najbardziej nieprzekonuj±co i zmusza do sprostowañ, a nie sam Twój zamiar.

Wówczas nie w±tpiê, ¿e w ten sposób przygotowany podk³ad muzyczny wzbogaci walki Twego turnieju miecza d³ugiego, tak jak wzbogaca setki innych imprez, bez ¿adnej potrzeby udowadniania i uzasadniania jego historycznej poprawno¶ci. A wtedy ani ja, ani Grandgoussier czy Ajcek nie bêdziemy mieli powodu ¿eby siê czepiaæ.

Pozdrawiam i powodzenia!
Viator
A prosi³em...

Jeden i drugi z Was ma swoje racje, ale znaj±c Was trochê mogê z góry powiedzieæ ¿e nikt nikogo nie przekona. Józef ma racjê w tym, ¿e CO¦ chce pu¶ciæ w tle i ¿e woli ¿eby to co¶ siê kojarzy³o ze ¶redniowieczem - Grangoussier ma racjê ¿e to nie bêdzie wobec tego rekonstrukcja. Panowie, nie chcê tutaj k³ótni, doceniam Wasz± pow¶ci±gliwo¶æ i opanowanie, ale ju¿ padaj± grube s³owa - zamykam ten temat (na kilka dni do powrotu Ani) dla och³oniêcia. Józefie, je¶li czujesz ¿e to nie fair, bo nie da³em Ci mo¿liwo¶ci riposty, napisz do mnie na PW.
Ania ¯uk
Viator ma racjê, jedyne co mo¿na zrobiæ to zamkn±æ temat. I proszê nie tworzyæ klonów!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.