Hej,
chcia³abym zainteresowaæ nastolatak histori±.... Chcia³abym zrobic to poprzez powie¶ci historyczne. Oczywiscie takie 100% rzetelne, zeby oprócz walorów estetycznych, przekazywa³y te¿ rzeteln± wiedzê.
Czy mo¿ecie mi cos poleciæ?
"Mo¿e tajna historia mongo³ów"? w sumie napisana troche jak beletrystyka, du¿o krwi, przygodowa.
A no i na alledrogo za rozs±dn± cenê oczywi¶cie.
"Panowie z Pitchwork" ora "Baron i Lotr" Kamila Grucy
polecamy
Seria"Turnieje Bo¿e" autorstwa Barret Pierre i Gurgand Jean-Noel
T1. "Templariusz z Jeruzalem"
T2. "Grosz ubogich"
T3. "I my pójdziemy na koniec ¶wiata"
Czyta siê rewelacyjnie, realno¶æ stoi na wysokim poziomie.
Filary Ziemi i ¦wiat bez Koñca - obie Kena Folleta.
Indar Poleca!
Pie¶ni ³uków, Azincourt, autorstwa Bernard' a Cornwell' a.
Podobnie 4 tomy Krzy¿owców Jan' a Guillou. (Droga do Jerozolimy, Rycerz templariusz, Królestwo na koñcu drogi, Dziedzictwo rycerza Arn' a).
Hej
Popieram wybór Indara. Trylogiê czyta siê ¶wietnie i jest ona bardzo dobrze osadzona w realiach. Porusza te¿ kwestiê "idea³u rycerza" i jego zderzenie z rzeczywisto¶ci±.
pozdrawiam
Wszystko brzmi ¶wietnie
Teraz wypada mi szukaæ poleconych przez was tytu³ów
To sa w miare swie¿e ksi±¿ki, nowo¶ci? Nie bêdê miala k³opotu z dostaniem?
Niestety w przypadku wymienionej serii "Turnieje Bo¿e" mo¿e byæ problem. Seria wydana by³a dosyæ dawno i dostêpna jest jedynie na rynku wtórnym - na Allegro bywa jednak dosyæ czêsto.
Przed chwil± sprawdzi³em i jest do kupienia ca³a seria, za naprawdê niewielkie pieni±dze.
Ze swojej strony polecam cykl
Królowie przeklêci" Maurice'a Druona.
Rafa³
Ostatnio czyta³am "Ludzi honoru" Aleksandry Lapierre, dla nastolatka jak znalaz³.
Moje ulubione- Karol Bunsch- wszystko.
Do tego Kurta Davida- Czarny Wilk, Tengeri syn Czarnego Wilka.
No i nie¶miertelne Ogniste Wrota.
CYTAT(Indar @ 19:29 15.10.2011)
Niestety w przypadku wymienionej serii "Turnieje Bo¿e" mo¿e byæ problem. Seria wydana by³a dosyæ dawno i dostêpna jest jedynie na rynku wtórnym - na Allegro bywa jednak dosyæ czêsto.
Przed chwil± sprawdzi³em i jest do kupienia ca³a seria, za naprawdê niewielkie pieni±dze.
Swietnie, dzieki - zaraz zerknê
CYTAT(Szamanka @ 15:18 18.10.2011)
Ostatnio czyta³am "Ludzi honoru" Aleksandry Lapierre, dla nastolatka jak znalaz³.
A o czym to jest? Nie jest infantylne? Bo jak s³yszê, ze dla nastolatka, to od razu jakos tak mi sie kojarzy... Oczywiscie bez obrazy, ale takie wszystko wokó³ jest tandetne.... Taka dygresja...
Z innych epok XVII wieczne przygody Alatriste P.Rewerte (ca³a seria), O'Brian'a marynistyczny cykl o Aubreyu, western "Prwdziwe mêstwo", mo¿e spodoba siê G±siorowski (osobi¶cie nie lubiê) - napoleoñska Polska, Waltari - Egipcjanin Sinuhe
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Grenadier @ 10:32 28.10.2011)
O'Brian'a marynistyczny cykl o Aubreyu
Pe³na zgoda, to jest fantastyczna rzecz.
Dorzuci³bym jeszcze cykl o Falco (Rzym Flawiuszy), ale niestety dostêpny jest tylko po angielsku.
CYTAT(Marina @ 14:07 27.10.2011)
A o czym to jest? Nie jest infantylne? Bo jak s³yszê, ze dla nastolatka, to od razu jakos tak mi sie kojarzy... Oczywiscie bez obrazy, ale takie wszystko wokó³ jest tandetne.... Taka dygresja...
To nie o wampirach, to powie¶æ historyczna :p Tu masz opis:
CYTAT
Rok 1839. Wojownicy imama Szamila próbuj± odeprzeæ atak potê¿nej armii cara Miko³aja I. Zmuszeni do negocjacji, przekazuj± w rêce Rosjan najstarszego syna imama, D¿amal al-Dina, jako gwaranta swych uczciwych zamiarów. Car postanawia wychowywaæ ch³opca na dworze. D¿amal al-Din zyskuje ¶wietne wykszta³cenie i rangê oficera, nie wyrzeka siê jednak swoich korzeni i pozostaje wierny islamowi. Do chwili , w której siê zakocha…
"Ludzie honoru" to opowie¶æ o zak³adniku dwóch kultur, skazanym na ci±g³e wybory. Epopeja ta rzuca ¶wiat³o na wojnê, jaka do dzi¶ toczy siê na Kaukazie. Alexandra Lapierre przez lata zg³êbia³a historiê konfliktu w moskiewskich i petersburskich bibliotekach. Odnajdywa³a archiwalne dokumenty w ma³ych miasteczkach w Rosji, a za swoim bohaterem pod±¿a³a do gruziñskich wiosek i w góry Kaukazu. Skomponowa³a znakomit±, wartk± i przejmuj±c± powie¶æ historyczn±, za któr± w roku 2009 zosta³a nagrodzona Prix des Romancières oraz Prix Vivre Plus.
A dla nastolatka, bo du¿o akcji i dobrze siê czyta.
Swietnie
Dziekuje za opis i wyjasnienie ;)
no to ja polecam ponownie "Panów z Pitchfork" i ich drug± cze¶æ "Baron i £otr" - bo jak dla nastolatka --- to mój osobisty uczeñ maj±c lat 14 pierwszy tom ³ykn±³ w dwa dni i jedna noc. bardzo du¿o siê dzieje, nie wieje muzeum tylko ¿yciem w wielu jego aspektach i lud¼mi w wielu ich odmianach i jest warto a z rozumem, z wiedza a nie z nud±.
Wedle mnie Gruca zdeklasowa³ "Pie¶ñ £uku" jak na mój gust oczywi¶cie. No i tez przesiedzia³ we Francji szmatek czasu i wertowa³ kroniki w Narodowej w Pary¿ewie zanim zacz±³ pisaæ (nie mówi±c o ponad 10 latach rycerzowania pod moim bokiem i okiem).
A¿ dziw, ¿e nikt jeszcze Go³ubiewa tu nie wymieni³
Od siebie dodam: Bernard Cornwell trylogia Arturiañska, czyli obalenie mitu o królu Arturze którym jeste¶my karmieni od dzieciñstwa i próba przedstawienia jakby to wygl±da³o naprawdê. Tego samego autora seria o Uthredzie czyli Wikingowie i Sasi w okolicach XI w. na Wyspach Brytyjskich. W³a¶nie skoñczy³em czytaæ te serie i polecam. Jan Guillou potwierdzam jest ¶wietny ^^ Jak sobie jeszcze co¶ przypomnê to dam znaæ.
Sven Hassel jest kapitalny, ale to 2ga W¦
Tak samo Stephen Ambrose i jego ksi±¿ka o 101 Diwizji Powietrznopancernej. Remarque "Na Zachodzie Bez Zmian" jest wyj±tkowym tytu³em. "Rozmowy z katem" K. Moczarskiego to te¿ niesamowita ksi±¿ka. ale to wszystko to 2ga wojna ¶wiatowa =)
Hiszpan
Proszê nie stawiaæ w jednym rzêdzie pp. Hassela i Ambrose'a.
O ile twórczo¶æ tego drugiego da siê opisaæ s³owem "rzetelna', o tyle ksi±¿ki tego pierwszego to w du¿ej mierze konfabulacje.
CYTAT(Purvis @ 13:53 27.11.2011)
Proszê nie stawiaæ w jednym rzêdzie pp. Hassela i Ambrose'a.
O ile twórczo¶æ tego drugiego da siê opisaæ s³owem "rzetelna', o tyle ksi±¿ki tego drugiego to w du¿ej mierze konfabulacje.
Nie chcê siê k³óciæ i na pewno to nie jest moim celem, bo nie jestem ani historykiem ani znawc± literatury. Trzeba zacz±æ od tego ¿e na pewno dla mnie Ci dwaj panowie nie mog± i nie powinni byæ os±dzani tymi samymi kryteriami, bo to by³aby herezja. Ambrose to historyk i to jeden z wiêkszych autorytetów w swojej dziedzinie i jego ksi±¿ki to s± ksi±¿ki historyczne przede wszystkim. S. Hassel to "powie¶ci" oparte na wspomnieniach; czêsto bez dat, nazwisk, oparte na subiektywnych do¶wiadczeniach a nie badaniach i studiach którym po¶wiêci³o siê ca³e ¿ycie; napisane bodaj ponad 10 lat po wojnie i w do¶æ niewdziêcznym okresie dla Niemiec je¿eli chodzi o publikacje tego typu dzie³. Mimo wszystko opisuje wojnê z perspektywy ¿o³nierza Wermachtu i jak to siê im ¿y³o, co jest ciekawe, ale co nale¿y traktowaæ z lekkim przymru¿eniem oka. Wiêc jak napisa³em, to s± dwie ró¿ne kategorie, ale obydwie warto przeczytaæ.
Nie wiem na ile rzeteln± ksi±¿k± jest "W³ad Palownik" autorstwa C.C. Humphreys-a, ale z tego co widzia³em w programach dokumentalnych i co zdarzy³o mi siê wyczytaæ w ksi±¿kach historycznych oraz internecie, to nie jest najgorzej.
Polecam Bernarda Cornwella, jak dla mnie najlepszy autor powie¶ci historycznych, wcze¶niej ju¿ pada³y tytu³y tego autora, i siê mocno zdziwi³em ¿e nikt nie napisa³ o cyklu: Kampanie Richarda Sharpea- przygody brytyjskiego ¿o³nierza w czasie wojen napoleoñskich. Ostatnio cykl zosta³ wznowiony. Pozdrawiam
"W³ada Palownika" czyta³am jaki¶ czas temu i by³am pod du¿ym wra¿eniem. Wydaje siê byæ dobrze osadzona w realiach historycznych, ale nie jestem w stanie powiedzieæ na ile bo po prostu nie znam zbytnio historii Woloszczyzny i samego W³ada. Dla mnie bezgranicznie makabryczna - zw³aszcza opisy technik nabijania na pal i innych wymyslnych tortur... ¦wietny portret psychologiczny W³ada. Kiedy pyta³am brata który czyta³ ksi±¿kê wcze¶niej jaki obraz Palownika pokaza³ Humphreys, a on stwierdzi³, ¿e pozytywny - nie mog³am uwierzyæ. Co pozytywnego mo¿e byæ w cz³owieku zaliczanym do najwiêkszych zbrodniarzy wszechczasów? I to jest chyba najciekawsze w tej ksi±¿ce - W³ada sie lubi
Ale i tak nie wiem czy powinno siê takie ksi±¿ki wydawaæ - wszak szaleñców nie brakuje...
Kurcze to nie mia³a byæ recenzja - wybaczcie, nie potrafie po prostu napisaæ "polecam ksia¿kê"
Ja wiem ¿e jestem nudny bo ca³y czas tr±biê o cyklu "Turnieje Bo¿e", ale uwa¿am ¿e warto. Po pierwsze - jest to w/g mnie obowi±zkowa pozycja dla zafascynowanych XII/XIII w, a dwa ¿e teraz jest szczególna okazja! Po 25 latach wydawnictwo literackie wydaje na nowo ca³y cykl!
Na razie I tom, na koniec czerwca przewidziany jest II - "Grosz Ubogich". Trzeci pewnie w sierpniu.
Jest to absolutne "must have" dla "trzynastkowców", w szczególno¶ci odtwarzaj±cych templariuszy!
Do ksiêgarni marsz!
http://www.dobre-ksiazki.com.pl/produkt-p277402.html
Ja z kolei wszystkim polecam pozycje w³oskiego autora Valerio Massimo Manfredi...wciska w fotel lub kanape ;)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.