Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Targowisko
> Inne > Propozycje i uwagi
MW-750
Mój poprzedni post zosta³ usuniêty mimo ¿e dotyczy³ tego konkretnie tematu i ¶ci¶le by³ z nim zwi±zany wiêc nie rozumiem dla czego zosta³ usuniêty. Nie dosta³em te¿ informacji o cenach poszczególnych rzeczy o które prosi³em - czy¿by producent wstydzi³ sie ich podawaæ? Nie mam zamiaru pytaæ ka¿dej osoby na tym forum po ile sprzedaje swoje rzeczy i nie mam na to czasu a odpowiedzi niektórych osób w stylu "150z³" bez podania czego dotycz±, tematem "odp:", z mailem który nic mi nie mówi i bez za³±czonej wcze¶niej korespondencji naprawdê doprowadzaj± do szewskiej pasji. Bardzo fajnie sie te¿ pyta w stylu "ile kosztuje to na 5 zdjêciu w 6 rzadku w dziale pikowañce a tak¿e to na 4 zdjêciu w 7 rzadku w tym samym dziale i to z drugiego zdjecia w pierwszym rz±dku i moze jeszcze to z 4 zdjêcia w 9 rz±dku i mo¿e jeszcze 3 zdjecie z 12 rz±dka itd" a we¼ tu sie nie pomyl pytaj±c a pó¼niej odpowied¼ powi±¿ z konkretn± rzecz± o któr± siê pyta³e¶. Odpowiadaj±cy te¿ musi otwieraæ poszczególne fotki, liczyæ, nie pomyliæ sie, odpisywaæ itp Czy to jest trudne do zrozumienia ¿e trzeba a¿ usuwaæ posty a ciê¿kie do wykonania aby to zrobiæ? Czas to te¿ pieni±dz.

Je¿eli ten post zostanie równie¿ usuniety to bêdê musia³ zapytaæ oficjalnie szanown± radê forum a nie moderatora czy nie warto zrobiæ zmiany w regulaminie forum w sprawie podawania cen.
Indar
Temat zosta³ usuniêty poniewa¿ nie dotyczy³ bezpo¶rednio og³oszenia a zawiera³ "zarzuty" co do umieszczania cen przez u¿ytkowników w tematach dzia³u "Targowisko".
Zgodnie z regulaminem, ¿eby zak³adaæ tematy w "targowisku" nale¿y posiadaæ odpowiednie uprawnienia, pisaæ w tematach oczywi¶cie mo¿na ale posty powinny byæ zwi±zane z tematem g³ównym.
To co pisa³e¶ nadaje siê do "Propozycji i Uwag" co do funkcjonowania forum.

Odpowiadaj±c na Twój postulat - targowisko ma dobry regulamin i nie widzê powodów ¿eby by³ zmieniony. Jedynym warunkiem zak³adania tematów handlowych jest posiadanie odpowiedniego tytu³u, co wi±¿e siê z drobn± op³at±. Dysponentem tematu jest autor który bierze odpowiedzialno¶æ za swoj± ofertê, administracja nie ma zamiaru narzucaæ nikomu konieczno¶ci podawania cen w temacie. Je¿eli rzemie¶lnik wybiera tak± formê reklamy i preferuje indywidualne ustalanie cen - jest to jego wola i prawo. Nie podoba siê praktyka sprzedawcy - nie kupujesz u niego.
pozdrawiam
Indar
Administrator forum.
Viator
Praktyka niepodawania cen jest ca³kiem dobra. Patrz±c w temat i tak nigdy by¶ nie wiedzia³ które ceny s± aktualne.

Niektóre w±tki prowadzone przez rzemie¶lników przez ca³y czas wystawiaj±cych nowe towary s± od lat wci±¿ aktywne, w starszych postach tych w±tków - sprzed miesi±ca, kwarta³u, roku, trzech lat - mo¿esz mieæ ten sam towar z ró¿nymi cenami, które ros³y. ¯eby tak nie by³o rzemie¶lnik musia³by aktualizowaæ przy ka¿dej zmianie cen wszystkie swoje poprzednie posty albo umieszczaæ cennik tylko w pierwszym po¶cie i stale go aktualizowaæ.

Jednak po pierwsze trudno zmusiæ rzemie¶lnika ¿eby - oprócz prowadzenia w³asnego rejestru zleceñ i korespondencji pocztowo-telefoniczno-mailowej z klientami i czasem aktualizowania ewentualnej w³asnej strony internetowej - dodatkowo aktualizowa³ posty na forach (a mo¿e przecie¿ sprzedawaæ i na Freha, i na Halli, i na Dagome i na stu czterdziestu innych forach rekonstrukcyjnych).

Po drugie, zrobi³by siê wtedy jeszcze wiêkszy ba³agan, bo wszystkie dyskusje o cenach jakie prowadzili ze sob± klienci w takim temacie sta³yby siê myl±ce (a w przytaczanych przez nich przy tej okazji cytatach i tak pozosta³yby stare ceny) - by³oby to zupe³nie bez sensu.

A tak masz nie tylko na pewno aktualn± odpowied¼ ile to kosztuje ale i przy okazji mo¿esz siê umówiæ albo dopytaæ o inne szczegó³y, lub dowiedzieæ ¿e "dwie sztuki tobym zd±¿y³, ale sze¶ciu to ci nie zrobiê za ¿adn± kwotê bo zaraz wyje¿d¿am" albo "no, tobie po znajomo¶ci to zrobiê za pó³ ceny, bo mi siê twój avatar spodoba³" ( icon_wink.gif ).
MW-750
Nie jest problemem maj±c du¿y sklep mieæ wszystkie zdjecia wyrobów pogrupowane na Picassie lub innym zbiorze fotek i podawaæ do niego link zamiast na ka¿dym "ze 140 forów" zamieszczaæ osobno zdjêcia. Aktualizuje siê tylko jeden zbiór zdjêæ a przez ten link ktory jest ca³y czas ten sam wszystkie "140 for" aktualizuj± sie same. Na forach mo¿na zaznaczyæ ¿e ceny s± np. orientacyjne i zale¿± od zastosowanego materia³u, wykoñczenia itp Nie jest to trudne, pracoch³onne i jest stosowane z powodzeniem przez wielu ludzi. Nie trzeba ka¿dego zdjêcia choæby najprostszym Paintem dostêpnym w ka¿dym komputerze robiæ napisu na ka¿dym zdjêciu osobno. Wystarczy wrzuciæ np.100 zdjêæ na Picassê a nastepnie pod ka¿dym zrobiæ komentarz co zajmuje sekundy na zdjêcie ale zaoszczêdzi mnóstwo czasu sprzedaj±cemu który nie musi odpowiadaæ w ko³ko ka¿demu "Sto piêædziesi±t panie", "sto piêædziesi±t panie", "sto piêædziesi±t ......" itd a ka¿demu kupuj±cemu zaoszczêdzi czas na zadawanie pytañ, pisanie maili, czekanie na odpowiedzi itd

Je¿eli lubicie "tajne ceny" to ciekawe czy np. szukaj±c sobie jakiej¶ rzeczy w gazetce Anonse czy innej z og³oszeniami nie wkurzy³o was nigdy zapis "Cena: do uzgodnienia" lub "Cena: nr telefonu sprzedawcy". I telefonujecie do niego p³ac±c za po³±czenie aby siê dowiedzieæ ¿e nic z tej transakcji nie wyjdzie bo za du¿o sobie ¿yczy za przedmiot. Macie stracony czas i pieni±dze na po³±czenie. Natomiast widz±c zasygnalizowan± cenê przynajmniej wiem czy ten przedmiot jest w moim zasiêgu cenowym, czy mnie dalej interesuje i dopiero gdy na te pytania odpowiem sobie twierdz±co to piszê czy telefonujê do sprzedawcy.

Przyk³ad:
Przyk³adowo chcê kupiæ Ford Fiesta i mam na to 5000z³. W gazetce og³oszeniowej jest 1500 og³oszeñ z takim samochodem a ceny s± w granicach miedzy 1000 a 80 000z³ z czego 150 tylko w zasiêgu cenowym który mnie interesuje lub inaczej - na który mnie staæ. Je¿eli ka¿dy sprzedawca napisze "cena do uzgodnienia" to zamiast wykonaæ 150 telefonów i wybraæ w³a¶ciwy egzemplarz to bêdê musia³ wykonaæ 1500 telefonów przez co zmarnujê 10 razy wiecej czasu, pieniedzy i nerwów. Sprzedawca te¿ nie chcia³ by 1000 razy o ró¿nych porach dnia a czasami i nocy odbieraæ telefonów i w kó³ko powtarzaæ ceny i wkurzaæ sie ¿e nikt nie chce kupiæ jego pojazdu - wola³ by jeden konkretny telefon w stylu "dobra - biorê".

Mój problem powsta³ na bazie zmiany okresu odtwarzania i muszê kupiæ prawie wszystko inne ni¿ mia³em do tej pory czyli komplet ubranka, komplet przeszywek, komplet kolczych, komplet pancerzy, he³m, buty, tarczê, broñ itd prawie jak nowy który zaczyna od zera. Gdybym mia³ np.5-10 tys.z³ i sklep w którym jest wszystko co potrzebujê to bym poszed³ i kupi³ za jednym razem wszystko. Ale nie mam takiej kasy wiêc muszê wszystko kupowaæ po okazyjnych cenach i u ka¿dego z osobna. Zapyta³em wiêc grzecznie jednego ze sprzedajacych majacego sklep z wiêksza ilo¶cia towaru o to czy nie szkoda mu czasu na odpowiadanie ka¿demu z osobna ile dana rzecz kosztuje a przy okazji doda³em zdanie ¿e warto by wprowadziæ w dziale Targowisko regulaminowy przymus podawania cen gdyz dobrowolnie takie co¶ to ka¿dy sprzedawca oleje bo mu sie nie chce i szkoda mu na to czasu. Znam fora gdzie to obowi±zuje i sie sprawdza. Nie jest to problemem dla sprzedaj±cych (przyk³ady napisa³em wy¿ej) a u³atwia podjecie decyzji kupujacym. Nie chcê wprowadzaæ zamieszania ani robiæ z tego rewolucji. Wystarczy np. na miesi±c zrobiæ ankietê do g³osowania z 3 pytaniami:
-czy jeste¶ za wprowadzeniem obowi±zku podawania cen przez sprzedajacych w dziale Targowisko
-czy jeste¶ przeciwny wprowadzeniu takiego obowiazku
-mnie to wisi (jest obojêtne)
Wiekszo¶æ jest za - wprowadziæ obowiazek, wiêkszo¶æ jest przeciw - zostawiæ po staremu. Ot i wszystko a za miesiac usun±æ temat.
Jakub z Ortelsburga
Witam!

Nie porównuj samochodu/telefonu do przeszywek robionych na dan± osobê. Jak wystawiam na allegro dan± rzecz to wiem ile chce i siê tego trzymam i podajê. Natomiast jak kto¶ ma robiæ co¶ na zamówienie to najlepiej siê zapytaæ bo ceny siê mog± ró¿niæ. Nie trzeba pytaæ siê i mówiæ numerkami. W galerii zazwyczaj jest to co kto¶ ju¿ zrobi³ i chce siê tym tylko pochwaliæ i ka¿dy rzemie¶lnik wie co tam wstawia i nie trzeba mu mówiæ numerkami tylko np charakterystycznymi rzeczami (kolor, szczegó³y jak rodzaj wi±zania). Wystarczy napisaæ np: "w jakiej cenie jest u Ciebie robe, takie w galerii, czerwone z 4 guziczkami przy szyi", albo "w jakiej cenie jest pourpoint? Ten w galerii wi±zany na okrêtkê z naturalnego lnu". Rzemie¶lnik wtedy wie co dok³adnie chcesz i mo¿e podaæ cene. Ceny jak napisa³ Viator mog± siê ró¿niæ i to nawet z dnia na dzieñ. Mam dobry humor pozna³em Ciebie na grunwie, wypili¶my browarka to i taniej dla Ciebie zrobie. Osobie np. która ma dwa metry i w barach to samo krzyknê wiêcej i to du¿o wiêcej ni¿ osobie która ma 1,5 metra w kapeluszu i jest szczup³a. Cena u rzemie¶lnika jest tak¿e uzale¿niona od ceny materia³u bo mo¿na kupiæ np. len za 30PLN za 1mb lub te¿ za 10 PLN za 1mb. Oczywi¶cie patrz±c na to z drugiej strony mo¿e byæ te¿ taka sytuacja, ¿e jednemu zrobie przeszywkê za 600 PLN, drugiemu krzyknê 700 PLN i potem komentarz: "No ale on mia³ taniej a ja chce to samo". Wiêc podawanie jakiejkolwiek ceny na forum moim zdaniem mija siê z celem i zamiast pomóc mo¿e tylko utrudniæ ¿ycie.

Oczywi¶cie nie chcê Cie tutaj obra¿aæ czy co¶ rozumiem Ciebie, ¿e pisanie do kilku/kilkunastu rzemie¶lników mo¿e byæ mêcz±ce i k³opotliwe. Jednak uwa¿am ¿e owe pisanie maili lub na gg lub te¿ dzwonienie jest najlepsz± form± komunikacji pomiêdzy rzemie¶lnikiem, a klientem.

pozdrawiam

Jakub
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.