W prawym dolnym rogu. To ³ó¿eczko? Czy jakie¶ noside³ko? Wykonane z drewna o ile siê nie mylê?
Gloria z Krakowa
W ikonografii jest takich wiêcej. Cokolwiek by to nie by³o (noside³ko z funkcj± ko³yski?), musi byæ cholernie niewygodne zarówno dla dziecka jak i nosiciela.
Nie wiem czy ju¿ w ¶redniowieczu, ale trochê pó¼niej takie noside³ka pleciono po prostu z wikliny jako rodzaj kosza - to ju¿ nie by³o ani a¿ tak ciê¿kie ani niewygodne.
Vardis
To mi wygl±da na ko³yskê wykonan± z drewnianych szczebelków, wezg³owie i dolna czê¶æ z deski w kszta³cie pó³kola. Nie mam teraz dostêpu do tych materia³ów i lata minê³y, odk±d pisa³am pracê semestraln± o ko³yskach ludowych, ale o ile mnie pamiêæ nie myli, podobn± mo¿na zobaczyæ bodaj¿e we wroc³awskim muzeum etnograficznym. Co do wygody to by³a idealna i do podwieszania, i do ko³ysania na pod³odze, stosunkowo lekka - ale czy komfortowa w wypadku noszenia?
Ugni
Martuszka
A ma kto¶ mo¿e jakie¶ noside³ko w stylu chusta? Czy tego siê w ogóle nie u¿ywa³o? Nic na ten temat nie mogê znale¼æ...
Vlasta
Jedyne, co widzia³am to z Ewangeliarza Ottona (ok.1000r.) pani z dzieckiem w czym¶, co wygl±da jak specjalna chusta (w za³±czniku).
A, jeszcze Giotto di Bondone Ucieczka do Egiptu 1304-1306 [klik
Martuszka
Dziêkujê wszystkim za pomoc, ale chyba nie bêdê ryzykowaæ z takim wynalazkiem. . Niby w ikonografii jest, ale niezbyt pewne.
Ulfrun
Podbijam temat.
Tu jest ustrojstwo ze Szwecji. Naturalnie duuuuuuuuuuuuuuu¿o pó¼niejsze.
Ale, czy s±dzicie, ¿e by³oby strasznym mrokiem noszenie dziecka w czym¶ takim? Na wiklinê nie pójdê, bo dziecku krzywdy robiæ nie zamierzam w imiê rekonstrukcji, a to wygl±da podobnie do "podegi", które znam. I znalaz³am jeszcze co¶ takiego, niestety nie rozumiem ani s³owa:
W ikonografii widaæ g³ównie wi±zania boczne, które przy wadze mojego maleñstwa i moim krêgos³upie na d³u¿sz± metê nie zdaj± egzaminu. Po za tym zdaje mi siê, ¿e d³uga chusta to nie do koñca ten rejon geograficzny.
Z drugiej strony w chu¶cie by³oby nam wygodnie, bo nosimy siê tak na codzieñ :D
Viator
Je¿eli w grê wchodzi schorzenie krêgos³upa, to nikt Ci z³ego s³owa nie powie; aby tylko materia³ na noside³ko lub chustê by³ historyczny, bo tyle mo¿esz na pewno zrobiæ.
Jack
Swoj± drog± wydaje mi siê, ¿e nikt Ciê nie wyrzuci z turnieju za noszenie malucha w nie do konca pasuj±cym historycznie noside³ku, jakie by ono nie by³o (noside³ko :D)