Witam, ostatnio jestem w kropce, szukam od miesi±ca dobrego materia³u i nic poza kilkoma szaro¶ciami, br±zami i czerniami nie znalaz³em... Proszê wpisywaæ Wasze hurtownie,sklepy, konta allegro itd sk±d bierzecie materia³.
Osobi¶cie szukam czego¶ o widocznym splocie z mo¿liwie najwiêksz± zawarto¶ci±.
Z mojej strony:
http://rozyczka.home.pl/http://jagodka.eu/http://www.bemax.pl/Proszê siê dopisywaæ.
Na Allegro masz od groma ofert:
http://allegro.pl/szycie-i-dziewiarstwo-tkaniny-76725 Fakt, ¿e po niektórych tytu³ach ciê¿ko doj¶æ, o co sprzedaj±cemu chodzi.
Lvcivs Vibivs Gemellvs (Faelan)
Wtam. Równie¿ szukam jakiej¶ fajnej welny, ale nie mogê znale¼æ. Interesuj± mnie tkaniny z widocznym splotem, w du¿± kratê ale nie tylko (na spodnie i koszulê, jedno w kratê drugie nie) i najlepiej grubsza.
Znalazlem co¶ takiego
http://tkaninyhistoryczne.blogspot.com/ ale chyba ju¿ nieaktualne bo ostatnie aktualizacje s± z 2010 roku, a na maila nie odpisuj±.
Na allegro znalazlem jedynie to
http://allegro.pl/piekna-welna-100-w-krate-i2052367651.html jednak podchodzê z dystansem do kupowania materialów przez ten portal, kilka razy mi siê to zdarzylo i jednak wolalbym jaki¶ sklep/hurtowniê gdzie móglbym zamówiæ próbnik.
lobosk@box43.pl - napisz do niego,wysy³a tak¿e próbki
Lvcivs Vibivs Gemellvs (Faelan)
Dziêki wielkie MagiWojtek. Maila wyslalem ju¿ i czekam na odpowied¼. Teraz sobie przypomnialem, ¿e kiedy¶ kupowalem od tego sprzedawcy, ale teraz nie pomy¶lalem ¿eby do niego napisaæ. Jeszcze raz dziêki!
CYTAT(Jack @ 20:46 12.02.2012)
U Teony kupowa³em 2 razy 100% lny - by³y takie jak trzeba.
CYTAT(Ineakne @ 22:36 13.03.2012)
Co s±dzicie o u¿ytkowniku allegro
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22723347 ?
Kto¶ ju¿ kupowa³ mo¿e?
AbcTekstyliaPl ma czêsto niedrogie we³ny - te¿ sprawdza³em.
CYTAT(Ineakne @ 22:36 13.03.2012)
Osobi¶cie nie sprawdza³em tego u¿ytkownika.
Nie wiem na co ci dzianina- jest to raczej materia³ na swetry itp. Nie spotka³em siê by kto¶ dzianiny u¿ywa³ w rekonstrukcji:P
A znacie mo¿e namiary na kogo¶ handluj±cego bia³± tkanin± we³nian± (w miarê tani±) na habit? (tak aby nie przekracza³o 20z³ za metr)
Sorry, ale za tak± cenê we³ny nie kupisz.
Sam temat czystej bieli jest dla mnie ¶liski. Bia³a we³na jest ma³o stosowana aktualnie, wiêc i trudniej j± dostaæ, co za tym idzie czêsto bêdzie dro¿sza. Z reszt± rzadko kiedy dostaniesz w cenie 20z³/mb dobr± we³nê. Ostatnio kupi³em na allegro we³nê (niby 100%) w³a¶nie za 20z³... Z odleg³o¶ci metra mo¿e wygl±da jak we³na, ale jak kto¶ ma pojêcie jak wygl±da we³na to z bliska zauwa¿y ze to jednak nie to... Próbowa³em podpaliæ kawa³ek to ¶mierdzia³o topionym plastikiem i nic dziwnego bo siê czê¶ciowo topi³o.
Albo kupujesz konkretn± we³nê od sprawdzonej osoby i jak trzeba dop³acasz parê groszy. Albo kupujesz ryzykowne co¶ za 20z³. Mo¿na kupiæ za 20z³ ale musisz sprawdziæ co to na prawdê jest- dotkn±æ, pomacaæ, podpaliæ, sprawdziæ krajkê, mo¿na te¿ spróbowaæ sfilcowaæ- te sztuczne czêsto maj± z tym spore problemy.
Gdzie¶ widzia³em bia³± we³nê, jutro na spokojnie poszukam- jak odnajdê to dam linka:)
Co do we³en s± w/g mnie 4 mo¿liwo¶ci zakupu:
1) W sklepach generalnie nie ma wiêc pozostaje kupiæ przez internet. Ale jest to spore ryzyko.
Ja np. kupi³em czerwon± niby 96% we³nê (1,5 x 1,5m) z przeznaczeniem na spodnie za 56 z³. I co? Pora¿ka. Szele¶ci³o toto w reku i ¶mierdzia³o plastikiem podczas próby spalenia kawa³eczka tego czegos.
Ale uda³o mi sie tak¿e kupiæ we³nê (4,0x1,5 m) za jedyne 35 z³. Tanio bo to jaka¶ koñcówka z wyprzeda¿y by³a. Podczas palenia ¶mierdzi w³osem (tak jak powinno), ma widoczny p³ócienny splot. Zarówno nasza krawcowa, która szyje naszej chor±gwi ubrania (Pani Ma³gosia) jak i zaprzyja¼niona Pani ze sklepu z materia³ami orzek³y, ¿e to co najmniej 80% we³ny i ¿e zapewne jest to we³na bielska. Ale na pewno nie 100%.
Czyli czasem mo¿na trafiæ do¶æ dobry materia³ za nisk± cene.
2) generalnie dobra we³na jest droga i w detalu poni¿ej 100 z³/1mb trudno dostaæ.
A 100% tkaninê we³nian± (nie licz±c rêcznie robionej) z widocznym splotem to widzia³em ostatnio tylko w Bielstylu. Ale tam trzeba by³o zamówiæ min. 35 mb. Mieli np. piekn± bia³± we³nê, z której górale szyj± gunie. Ceny: 50-70 z³/1mb. S± tam te¿ we³ny o ni¿szej gramaturze.
Czyli jak zbierzesz 10 ludzi którym spodoba siê ten sam kolor to ¶mia³o zamawiaæ i szyæ ¿upany, delie albo ferezje.
3) Mo¿na te¿ kupiæ tkaninê z rêcznie przêdzionej we³ny, utkan± na rêcznych krosnach. Np. u fuscherów kosztuje ok. 130-140 z³/1mb. Je¶li ma byæ zafarbowana (te¿ rêcznie z naturalnych barwników) to cena wzrasta o 60 z³. Sploty jakie chcesz: p³ócienne, jode³ka, diagonal. Stopieñ sfolowania i grubo¶æ tkaniny mo¿esz uzgodniæ. Wygl±da naprawdê rewelacyjnie. W przysz³o¶ci (mam nadziejê ¿e niedalekiej) nabêdê w³a¶nie tak± tkaninê na ¿upan i spodnie.
4) Podobno podczas imprez w Kamieñcu Podolskim kto¶ za grosze kupowa³ czarn± tkaninê we³nian± robion± w domach przez tamtejsze panie. Je¶li wiêc jest to prawda i kto¶ ma tam znajomo¶ci to warto spróbowaæ.
Innych mo¿liwo¶ci chyba nie ma.
@semen
Nie wiem sk±d Ty wytrzasn±³e¶ to info, ¿e dobr± we³enkê to tylko za 100+z³/m
Wystarczy szukaæ.
Chyba dzi¶ powystawiane, ³adne we³enki/lny w do¶æ naturalnych kolorach, ¿adne jaskrawe.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=24405833
Jack, a wiesz co to za "we³enka"?
Konkretnie jaki jest jej sk³ad.
Bo niestety na ogó³ pod terminem "we³enka" kryje sie tkanina sk³adaj±ca siê w ok. 30-60% z we³ny.
Poza tym we³enki w podanym przez Ciebie linku s± bardzo grube. S±dzê ¿e gramatura 500-700.
Je¶li kto¶ chce sobie z we³enki o takiej gramaturze uszyæ sobie ¿upan, deliê/ferezjê i spodnie to jego sprawa. Nie ¿yczê nikomu paradowania w tak grubym stroju latem. Chyba, ¿e kogo¶ staæ na uszycie sobie dodatkowego stroju zimowego/pó¼nojesiennego. Wtedy jak najbardziej gruba we³na siê nadaje.
Owszem zdarzaj± siê okazje. jak ju¿ pisa³em sam kupi³em we³nê bielsk± (96% we³ny) za ¶mieszne pieni±dze, ale to by³ kupon z czyich¶ starych zapasów. No i nie jest to 100% we³na.
Powtórzê wiêc jeszcze raz: osobi¶cie nie widzia³em 100% we³ny posiadaj±cej widoczny splot w cenie poni¿ej 100 z³/mb.
Zatem je¶li kto¶ tak± we³nê znajdzie i jest pewien, ¿e jest to 100% we³na to niech szybko kupuje nawet je¶li jej akurat nie potrzebuje.
Salve fratres!
Czy kto¶ mo¿e posiada próbki od lobosk@box43.pl ?
Ja niedawno otrzyma³em i powinienem wybraæ co¶ na dublet, nogawice, kaptur () i na habit i... no w³a¶nie, mam problem z dobraniem konkretnego materia³u i splotu jaki móg³ wystêpowaæ.
Je¶li kto¶ ma te próbki to proszê o potwierdzenie, ¿e nadaj± siê we³ny W33, W97, W100, W104, W126, W134, W135, W136, W137, W142, W144, W145, W150, W161. We³ny te s± do¶æ niedrogie i wygl±daj± ca³kiem fajnie, czy siê historycznie nadaj±?
Szyjê trochê na w³asne potrzeby wiêc my¶lê, ¿e uda mi siê wykonaæ we w³asnym zakresie nie tylko koszulê, gacie, jakie¶ proste mieszki skórzane, które ju¿ mam ale tak¿e habit, którego wersjê lnian± ju¿ wykona³em (bêdzie podszewk± habitu we³nianego). Szyjê ale nie rozumiem, które we³ny nadaj± siê a które nie. Czy parzona we³na jest dobra czy nie do wykonania stroju historycznego?
Pozdrawiam
Tatar
We³na "parzona" albo "gotowana" (taka nazwa te¿ funkcjonuje) to DZIANINA ! Historyczna w niej jest tylko nazwa. Rekonstrukcyjnie jest to ca³kowicie bezwarto¶ciowe.
Co do cen - niektórym widocznie ciê¿ko zrozumieæ, ¿e skoro u producenta sukno 100% kosztuje minimum 50 z³ za metr, to u handlarzy taniej nie bêdzie. Mo¿na trafiæ okazje - ró¿ne odpady, pozagatunki albo kupony le¿±ce latami w szafach, ale to s± wyj±tki, nie regu³a. Regu³a jest taka, ¿e przyzwoita we³na w Polsce zaczyna siê od 50 - 60 z³ za metr bie¿±cy, a specjalne we³ny reko z regu³y zaczynaj± siê od 100 z³ w górê. Przyk³ad? Proszê bardzo:
http://www.hainsworth.co.uk/apparel-fabric.../melange-melton . To angielska firma, specjalizuj±ca siê w produkcji materia³ów mundurowych oraz historycznych. Zapyta³em ich kiedy¶ o ceny, ale tylko raz: od 40 funtów za metr w górê. Nawet w Czechach, gdzie zawsze by³o taniej, sukno reko kosztuje teraz 600 - 700 koron za metr (od 100 do 120 z³).
Kupowanie na A. z takim opisem, jak na linku przytoczonym dwa posty wy¿ej to kupowanie kota w worku. Nie wiadomo, co to w ogóle jest - ani sk³adu nie ma, ani gramatury, ani nawet wieku próbki. A we³na d³ugo le¿±ca s³abnie na zgiêciach i przeciera siê w tych miejscach. Jedyna rozs±dna mo¿liwo¶æ zakupu jest wtedy, jak sprzedawca moge pokazaæ metkê produktu ze sk³adem.
Witam,
Jaki¶ czas temu handlowa³em we³n± wiêc wiem conieco na ten temat.
Rozmawia³em ostatnio z kilkoma producentami (m.in. Bielstyl) i oto czego siê dowiedzia³em u ¼ród³a:
1. We³na 100% mog³aby byæ tañsza w produkcji ni¿ te z domieszkami (inne w³ókna s± dro¿sze), ale nikt jej nie produkuje ze wzglêdów techonologicznych. Przede wszystkim dlatego, ¿e przêdza ze 100% zawarto¶ci± we³ny jest zbyt s³aba i przy prêdko¶ciach obrotowych na nowoczesnej przêdzalni po prostu siê rwie. Po drugie utkana ju¿ w ten sposób surówka nie nadaje siê do dalszej obróbki - rozchodzi siê na foluszu. Dlatego te¿ dostanie nowej we³ny 100% jest niemal niemo¿liwe. Je¶li kto¶ tak± sprzedaje w cenie poni¿ej 100z³/mb, to albo nas oszukuje, albo jest to we³na ze starych zapasów.
2. W ci±gu ostatnich kilku lat cena we³ny mocno wzros³a. Przyczyn± jest wzrost ceny surowca. Kilogram we³ny (takiej zgolonej z owcy, nie przêdzy ani tkaniny) kosztuje oko³o 2 euro. Trzeba to wypraæ, co powoduje stratê 50% wagi. Wiêc ju¿ za sam surowiec mamy jakie¶ 16z³/mb przy tkaninie 500g. Nastêpnie trzeba zrobiæ przêdzê, oczy¶ciæ skarbonizowaæ, zabarwiæ, utkaæ, poddaæ obróbce. Dochodz± koszty transportu, eksploatacji maszyn i zatrudnionych pracowników. Koszt wychodzi rzeczywi¶cie powy¿ej 50z³/mb we³ny z domieszk±. Przy czym producent zarabia oko³o 7-10%, wiêc nie bardzo mo¿e zej¶æ z ceny. Przy we³nie 100% trzeba by by³o spowolniæ pracê maszyn do max 25% ich prêdko¶ci. Efekt? Wzrost kosztu oczywi¶cie. Dostajemy cenê oko³o 70z³/mb. U producenta.
3. Nie zapowiada siê, ¿eby ceny posz³y w dó³. W Polsce pog³owie owiec zmniejszy³o siê z ok. 4mln w latach osiemdziesi±tych do ok. 250tys aktualnie. Za³atwili to nam Chiñczycy wykupuj±c wszystkie owieczki w Australii - najwiêkszym producencie surowca. Sprzedawali potem bardzo tanie tkaniny w³asnej produkcji, a kiedy popada³y zak³ady produkcyjne na ca³ym ¶wiecie (we W³oszech Chiñczycy je po prostu kupili i nadal co¶ tam produkuj±), podnie¶li ceny. W miêdzyczasie nas przemys³ w³ókienniczy te¿ siê po³o¿y³. Aktualnie nie da siê kupiæ taniej we³ny ani produkcji polskiej ani chiñskiej.
Ragnarze, nie jeste¶ ¶wie¿ynk± na Freha i dobrze wiesz, ¿e ¿eby siê reklamowaæ i wrzucaæ oferty handlowe trzeba mieæ mecenasa! A. ¯uk
Czyli je¶li dobrze zrozumia³em co napisa³ Ragnar i co sam wyszuka³em w necie:
- praktycznie nie ma 100% tkaniny we³nianej wytwarzanej przemys³owo
- to co jest okre¶lane mianem 100% we³ny zawiera domieszki innych w³ókien
- mo¿liwe jest wyprodukowanie takiej tkaniny na indywidualne zamówienie
Niez³± bia³± we³nê znalaz³em na tkaninach historycznych
http://www.tkaninyhistoryczne.pl/product.php?id_product=30Uszy³em z niej p³aszcz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fbcf85f40e0da5a4.htmlI mam pytanie czy mogê u¿yæ tej samej we³ny do cywilnego cotte i nogawic? Na ikonografiach widzia³em poubieranych templariuszy jednobarwnie
Tfu.. na przedstawieniu
Farbujê naturalnie surówkê we³nian± 100% (kupiona jako 100%, sprawdzana, kurcze, nawet ¶mierdzi owc±
) cena za mb to ¶mieszne 12z³, fakt ¿e jej dosyæ lu¼ny p³ócienny splot raczej tylko nadaje siê na ubiory spodnie (cotte, koszule itp. - piszê o XIIIw) lub ubiory ni¿szych stanów, ale mo¿na.
Ja wiem, ¿e "dopuszczane w¶ród rekonstruktorów" s± "we³ny" 80 czy 70%, ale od ka¿dego z nas zale¿y czy zgodz± siê na taki substytut.
Pozdrawiam
Ps. Torys, podaj mi chocia¿ jedno przedstawienie templariuszy ubranych jednobarwnie, tylko b³agam nie fresk z Perugii, gdzie nic nie widaæ. Bo na wszystkich innych s± ubrani niejednobarwnie...
Na freha zosta³o zamieszczone takie przedstawienie
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=3775 Emeth o tym pisze pierwsza strona kilka linijek w dó³
Cotte i nogawice zamierzam jednak uszyæ z tej tkaniny
http://www.tkaninyhistoryczne.pl/product.php?id_product=27 (w bia³ej we³nie bêdê wygl±da³ bardziej jak gandalf bia³y wiêc to odpuszczam)
Raz to nie ten dzia³ i jak dalej bêd± takie off topici to powywalam
Dwa obrazek jest rekonstrukcj±, co¶ jak Matejko.
Torysie, na cotte idealna:))
Ok³adka to nie ¼ród³o tylko czyja¶ wizja artystyczna, je¶li chcesz pode¶lê Ci ikonografiê dot. templariuszy. Koniec offtopicu ju¿
)
Wie kto¶, gdzie dostaæ rêcznie tkane we³ny i len? Co do we³ny to znalaz³em tylko loricamos, a lnu nie mogê wyczaiæ.
Pozdrawiam
Len siê pojawia na Allegro co jaki¶ czas.
Widzia³em te¿ w MedievalMarkecie.
We³nê, oprócz Loricamosa, maj± te¿ Fusherzy.
Wielkie dziêki za odpowied¼.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.