CYTAT(jasmin @ 18:49 07.09.2011)
Odbêdzie siê, konwencja zasadniczo bez zmian.
S³omy raczej nie przewidujemy;
W¶ród chêtnych zrzuta na wspólne gotowanie i pichcenie w granicach 20 z³.
Program przewiduje: zastosowanie broni miotanej, zbieranie grzybów, prace i fantazje w³asne.
Organizator na pewno nie zapewnia wody bie¿±cej ale wodê z torfowiska.
Zapewniamy: niesamowite wra¿enia z przebywania na polanie otoczonej piêknymi dêbami w sercu lasu.
Doborowe towarzystwo - przede wszystkim.
Masê tematów do obgadania i omówienia.
A w³a¶nie - impreza jest pod namiotami:)
Uczestnictwo: obowi±zuj± zaproszenia, referencje, poczta pantoflowa, zg³oszenia przez formularz.
Datowanie: bez zmian wzglêdem wcze¶niejszych konwencji.
Przenios³em temat w bardziej odpowiednie miejsce.
Dziêkujê,
Pragnê dodaæ, ¿e farersi przechodz± weryfikacje z automatu - czekam tylko na zg³oszenie chêci uczestnictwa.
CYTAT(jasmin @ 11:30 19.09.2011)
Dziêkujê,
Pragnê dodaæ, ¿e farersi przechodz± weryfikacje z automatu - czekam tylko na zg³oszenie chêci uczestnictwa.
Witam.
Ja z sobak± siê pisze .
Wezme tafla i dobry humor .
W aucie mam wolne 2 miejsca moge kogo¶ z okolicy Opola-Wroc³awia zabraæ .
My z sobakiem to¿e - pewnie sk³adem jak w zesz³ym roku, tzn. ja, Rudi, Olucha, sobaka i baniaczek jakiego¶ podejrzanego trunku
Zdecydowana wiêkszo¶æ sta³ych uczestników potwierdzi³a przyjazd, bêdzie naprawdê mi³o spotkaæ siê z Wami prawie po roku:D.
Niestety ani ja ani Alina nie przyjedziemy.
21 ja mam II zmianê w pracy,a 22 Alina dniówkê.Do tego dosz³o nam jeszcze do zap³aty w tym miesi±cu OC(nie sprawdzi³em wcze¶niej).
¯yczymy Wam doskona³ej pogody i super zabawy.
Pozdrawiam
M.
No patrz, to szkoda.
Ja tymczasem chêtnie siê pojawiê, niestety na pewno nie na ca³o¶æ. Na nic nie mam ostatnio czasu, niemniej to przecie¿ rzut beretem od domu i jest fajnie, wiêc grzechem by³oby nie wpa¶æ.
Szkoda szkoda:)
W lesie zaczynamy swobodne, nieformalne koczowanie od czwartku, gdy¿ wcze¶niej bêdê w £odzi, jednak¿e generalny plan jest od pi±tku.
Pozdrawiam
Helo.
Czas wróciæ do korzeni . Mam zamiar zabraæ sprzêt kowalski , ale mam dwie pro¼by :
potrzebowa³ bym wiaderko gliny aby zrobic palenisko , bêde juz od czwartku , wiec spokojnie je wypalimy
Ja¶min masz moze miech ?? je¶li tak to zabierz go , ja wezme swój i na dwa bedzie lepiej .
Pozdro
Lotgar
CYTAT(Lotgar @ 09:33 14.10.2011)
Helo.
Czas wróciæ do korzeni . Mam zamiar zabraæ sprzêt kowalski , ale mam dwie pro¼by :
potrzebowa³ bym wiaderko gliny aby zrobic palenisko , bêde juz od czwartku , wiec spokojnie je wypalimy
Ja¶min masz moze miech ?? je¶li tak to zabierz go , ja wezme swój i na dwa bedzie lepiej .
Pozdro
Lotgar
raczej cykl co dwa lata; ale miech jest w kanciapie chyba; gline wezme to nie problem;
Lotgar, wezmê ma³e kowad³o, babkê oraz pó³kulê (z 15 cm ¶rednicy) z fartuchem - gotow± formê do wykuwania umb, zatem mo¿emy tym siê zaj±æ na miejscu:)
Telefon dla przyjezdnych do mnie bez zmian: 501 33 42 11;
Witam
Razem z Kasi± mamy zamiar przyjechaæ. Tym razem planujemy zostaæ na ca³o¶ci...
My na pewno zabierzemy Kubb'a do pogrania, mogê te¿ zabraæ toporki do rzucania, jakie¶ groty do oprawienia. A je¶li potrzeba to mo¿e znajdê jak±¶ blachê ( na umba - jak gruba?) i jakie¶ prêty do przekucia.
Kowade³ko, babka do kos oraz kulê (stary hantelek) zabiorê, jakie¶ inne narzêdzia te¿.
Pozdrawiam.
Gumi¶
Nie damy rady dotrzeæ - wyskoczy³y nam w ostatnich dniach wredne okoliczno¶ci uszczuplaj±ce bud¿et :/
Ah te wredne okoliczno¶ci:)
Gumi¶, jak Lotgar mistrz miecha okre¶li³, to blacha na umba 4 mm. Ja wezmê tak± jak znajdê - i 3 mm i 4 mm.
CYTAT(jasmin @ 15:08 18.10.2011)
Ah te wredne okoliczno¶ci:)
Gumi¶, jak Lotgar mistrz miecha okre¶li³, to blacha na umba 4 mm. Ja wezmê tak± jak znajdê - i 3 mm i 4 mm.
Szkoda ¿e i Was nie bêdzie .
Lepszy od kuli jest pieniek dêbowy , wydr±¿ony w ¶rodku . Na kuli kiepsko sie blacha zagina , a mokry pieniek nie pali sie i mo¿na ³adne umbo wykuæ .
Wezme d³uto do wyd³ubania , przyda³o by sie tylko jaki¶ klocek dêbowy skombinowaæ , namoczyæ i zabraæ sie do roboty . Mam gdzie¶ ceg³y do pieca , zabiore , postawimy solidne palenisko .
Bêde juz w czwartek po po³udniu .
Pozdro
Lotgar
Postaram siê nawiedziæ w pi±tkow± noc zacn± gromadê by z³o¿yæ waszeciom uk³ony.
A mo¿e opaczno¶æ tak mym losem zrz±dzi, ¿e zostanê je¶li k±t jakowy¶ k±t siê znajdzie.
Dziêki wszystkim przyby³ym za wytrwa³o¶æ i przybycie:)
Zegary nasze stanê³y na godzinie 8:15. To by³o naprawdê mi³e.
Wyj±tkowo nic nie zrobili¶my bo mieli¶my robotê
Jak to nic nie zrobili¶my? ;P teraz przynajmniej wszyscy uczestnicy wiedz± jak ciê¿ka jest praca archeologa ;) Przy okazji dziêkujê wszystkim, ¿e z takim oddaniem brali udzia³ w tych warsztatach ;)
Lotgar - dziêki za sarenkê - niezale¿nie od sposobu przyrz±dzenia by³a pyszna
a mo¿liwo¶æ ujadania z Odynem - bezcenna ;)
Gumi¶&Kasia - gra w rzucanie drewnianymi dildo by³a na prawdê ekstra, mimo i¿ skoñczy³a siê dla mnie bólem g³owy ;) musimy to jeszcze kiedy¶ powtórzyæ :D
trochê moich fotek:
https://picasaweb.google.com/Pysiakowa/Zimn...feat=directlink
Oj ciê¿ko jest byæ archeologiem... te zakrzywienie czasowe 8.15 trwa³o d³u¿ej ni¿ wybijanie kurantów. Najaktywniejsze warsztaty w jakich brali¶my udzia³ i bardzo pouczaj±ce.
Grê powtórzymy... i to przy ka¿dej okazji.
Dziêkujê za pomoc przy renowacji miecha (wszyscy ju¿ wiedz± co jest w ¶rodku) i dopingowanie przy pracach z krzemieniem - do krzesiwa jest idealny.
Mi³o by³o dowiedzieæ siê jak powstaj± kosmetyki "Powiew lasu" na bazie ogólnie dostêpnych komponentów
, a wyk³ady o dominacji samca Alfa w stadzie po prostu bezcenne...
Podziêkowania dla wszystkich i za wszystko co siê dzia³o.
p.s. fotki wkrótce zamieszczê
Cze¶æ
Widzê ¿e pojawi³o siê Towarzystwo znane i lubiane:)
Wielka szkoda ¿e nie dotarli¶my.
Swoj± drog±....co zgubili¶cie w tych ba¿inach?
https://picasaweb.google.com/Pysiakowa/Zimn...962427350695426 pozdrowionka
M.
I z mojej strony podziêkowania dla wszystkich którym uda³o siê przyjechaæ, a jeszcze wiêksze dla tych którzy pomogli mi oficjalnie, uroczy¶cie i z wielk± par±, g³o¶nym sykiem i bezwstydnym bulgotaniem zagasiæ ognisko :D
pozdrawiam
Bli¼niak
CYTAT(M¶cidróg @ 19:23 24.10.2011)
Swoj± drog±....co zgubili¶cie w tych ba¿inach?
https://picasaweb.google.com/Pysiakowa/Zimn...962427350695426 pozdrowionka
M.
A Lotgarowi siê czknê³o sarnin±:D
Po raz pierwszy odby³y siê warsztaty archeologiczne dla laików. Ka¿dy pozna³ czas i rytm pracy ludzi z archeo.Mo¿na by³o tak¿e wykopaæ na miejscu artefakty z poprzednich imprez, dokonaæ ich datowania oraz wzi±æ udzia³ w dyskusji na temat znaleziska.
Na poczet kolejnych pokoleñ rekonstruktorów zosta³ zakopany na miejscu ARTEFAKT.
Ponadto w praktyce poznawali¶my zasady przyrz±dzania przetworzonego: runa le¶nego, trawy, ziarna, karmy z fermy dla kurczaków i zapoznali¶my siê z tempem poch³aniania ubocznych produktów: owoców z wod±.
Omówione zosta³y tak¿e programy dwu najbli¿szych wypraw: ¶ladami oraz furni, gdzie organizator tej drugiej wkrótce zostanie zapoznany z nowymi dyrektywami: czas pracy, smak runa le¶nego, trój zapach Odyna.
S±dzê, ¿e stali bywalcy mog± byæ wielce zawiedzeni sw± absencj± gdy¿ dzia³o siê oj dzia³o:D Na nieszczê¶cie pada³o tylko godzinê w czwartek:( by³o s³onecznie i bezwietrznie. By³a zgni³a s³oma sprzed dwu lat (a mia³o w ogólê nie byæ).
Naprawdê mi³o by³o prze¿yæ te parê dni przy jednym ogniu.
Witam.
Fajnie by³o sie spotkaæ ze starymi znajomymi i poznaæ nowych .
Jak zwykle 110% za³o¿eñ zrealizowane.
Odkry³em swoje nowe powo³anie , zostane archeologiem , ta 8:15 mnie przekona³a.
Picassa przesta³± mi zasysaæ fotki , wiec podaje je na chomiku .
8:15Mam nadzieje ¿e siê spotkamy duzo wcze¶niej ni¿ za rok na ZW.
pozdro
Lotgar
Dziêkujê wszystkim, a szczególnie organizatorom za niezapomniane spotkanie i przeprowadzone warsztaty. Szczególnie przypad³y mi do gustu archeologiczne warsztaty 8:15 oraz przeprowadzone wraz z Lodgarem warsztaty nie-rozstawiania namiotu.
Z pozdrowieniami
Julko
CYTAT
8:15
Co to jest 8;15?
he he :P to archeologiczna tajemnica zawodowa ;)
a ja od jutra ruszam na wykop swoj± drog± ;)
do historii przejdzie te¿ fakt i¿ dziêki Zimnej Wodzie niektórzy dowiedzieli siê "co je krowa" :D
Niedobrzy ludzie jeste¶cie..powiedzieæ nie chcecie....bêdziecie siê w piekle sma¿yæ
W piekle wypili ju¿ jad te¶ciowej:) o 8:15:D zatem nas tam nie bêdzie:D
Zobaczyæ minê Bli¼niaka po pytaniu: Bli¼niak, co je krowa? Bezcenne:D
Witam.
Uda³o mi sie dodaæ fotki na picasso
Zimna Woda 8:15Pozdro
Lotgar
Ja siê zatrzyma³em na 8.15 dlatego tak d³ugo trwa³o wstawianie fotek...
https://picasaweb.google.com/PelikanXIII/Zi...gCNKesMyc0-37IAmy¶lê ¿e zadzia³a bo ja mia³em problemy z umieszczaniem ale to wina neta
Pozdrawiam
Acha mam kolejnego miecha do obróbki ...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.