Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Rekrutacja " do Wayfarers
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
M¶cidróg
Po dwóch latach przerwy ponownie dzia³a mo¿liwo¶æ oficjalnego przyst±pienia do Wafarers.Niedawno zosta³a odblokowana opcja internetowa w dziale Wyprawy.
Nie zmieni³o siê nic w sposobie przyst±pienia do grupy.
Obowi±zuj±ce zasady-te same co do tej pory.
Osoby uprawnione do przyjmowania nowych cz³onków :

ROSAMAR I LOTGAR

Poni¿ej pierwsza i niezmienna zasada:

CYTAT
W ramach dzia³aj±cego Forum Wyprawy utworzona zosta³a nieformalna grupa Wayfarers - historyczni podró¿nicy.
Obowi±zuj±ce has³o: Ekscentryczni - Eklektyczni - Ekstremalni

Przynale¿no¶æ do grupy nie wi±¿e siê z ¿adnymi obowi±zkami, a jedynym przywilejem jest pierwszeñstwo w uczestnictwie w tworzonych projektach zwi±zanych z wyprawami i podró¿owaniem - przy limitowanej ilo¶ci uczestników.

Warunkiem przyst±pienia do grupy jest posiadanie przyzwoitego historycznego stroju i wyposa¿enia obozowego pozwalaj±cego na udzia³ w projektach. Ponadto co wa¿ne, wniosek mo¿e byæ rozpatrzony dopiero po przynajmniej jednym aktywnym uczestnictwie w kilkudniowej wyprawie lub projekcie w warunkach 'historycznych' 24/24 z minimum dwoma noclegami w ró¿nych miejscach - opisane i udokumentowane w dziale WYPRAWY

pozdrawiam i zapraszam.
M.

M¶cidróg
Dwie sprawy.
Pierwsza skierowana do kandydatów do Wayfarers.
Kandydaci nie s± przyjmowani do grupy automatycznie po spe³nieniu wymagañ.
Zak³adaj±c ¿e nie ka¿dy wêdruj±cy chce byæ farersem,decyzje o przyst±pieniu do grupy pozostawia siê u¿ytkownikom podforum Wyprawy.
Aby do³±czyæ do grupy nale¿y zg³osiæ taka chêæ smile.gif pod linkiem nad logo Wayfarers znajduje sie opcja KLIKN¡Æ.
http://www.freha.pl/index.php?act=announce...;f=172&id=7
Sprawa druga do Moderacji.
Kto w³a¶ciwie ma uprawnienia do przyjmowania nowych cz³onków?
Wydawa³o mi siê ze sprawa zosta³a za³atwiona i wszystko dzia³a jak nale¿y.
Chyba jednak nie do koñca.
M.
rosamar
Ja nie mam pojêcia.
Z tego co sprawdza³am w panelu to nie mam opcji moderacji cz³onków grupy - chcia³am tam zrobiæ porz±dek ale nie mogê.
Lotgar?!
Boran
Uprawnienia do przyjmowania cz³onków do grupy ma chyba tylko jej "lider". Czyli w przypadku Wayfarers - Vislav
rosamar
CYTAT
Uprawnienia do przyjmowania cz³onków do grupy ma chyba tylko jej "lider". Czyli w przypadku Wayfarers - Vislav

I tu jest zonk bo Vislav zdematerializowa³ siê jakie¶ pó³tora roku temu
rosamar
Wybaczcie dublowanie postów.
Ale chcia³am daæ znaæ ¿e uprawni³am w³a¶nie M¶cidruga do moderacji dzia³u. Bogi mi ¶wiadkami ¿e to wy ch³opaki jeste¶cie najbardziej aktywni z ca³ej grupy. Ja osobi¶cie przez jaki¶ czas bêdê jeszcze wy³±czona z czynnego udzia³u w Wyprawach, wiêc najlepiej bêdzie je¶li wy bêdziecie decydowaæ kogo przyj±æ do grupy a kogo nie :-)
I tu jest pro¶ba do Administratorów by nadaæ komu¶ opcjê pe³nej moderacji tego dzia³u. Czy Vislav wróci, nie mam pojêcia ale na razie go nie ma i robi siê ba³agan, docieraj± do mnie ró¿ne pro¶by o dodanie do grup itp a ja nic nie mogê zrobiæ. Kto bêdzie moderatorem jest do ustalenia - ja siê dostosujê :-)

M¶cidróg
No w³a¶nie.
Od jakiego¶ czasu o sprawie wie Administrator Indar. Ja¶min informowa³ go o tym.
Lotgar mia³ dostaæ uprawnienia do przyjmowania nowych cz³onków,a Ty Rosamar zawsze byla¶ w grupie przywódczej wiêc rozumie siê samo przez siê,¿e takie uprawnienia powinna¶ mieæ.
Lotgar poinformowa³ mnie ze takich uprawnieñ nie dosta³,Ty tak¿e....
..kurcze o co chodzi?
Nowi ludzie siê staraj± ....bez mo¿liwo¶ci przystapienia do grupy.

edit: ok...proponujê nadaæ Ja¶minowi pe³na moderacje tego dzia³u.
rosamar
Ja my¶la³am ¿e najwyra¼niej Lotgar dosta³ jako aktywniejszy cz³onek grupy wiêc siê nie dopytywa³am diabel.gif
A tu wychodzi ¿e wy¶cie pomy¶leli ¿e ja dosta³am.
No wiêc dobrze by by³o to wreszcie uporz±dkowaæ.
Lotgar
Helo.
Ju¿ jakis czas temu pisa³em do Indara o pe³ne prawa do moderacji naszego dzia³u , z mo¿liwo¶ci± dodawania nowych cz³onków i moderqacja postów Vislava ( kilka za³o¿eñ uleg³o modyfikacji wraz z up³ywem czasu , i chcia³em uzupe³niæ kalendarium wypraw ) . Dosta³em od Indara widomosæ ¿e ju¿ mam uprawnienia moderatora , ale w dalszym ciagu nie mog³em przyjmowaæ nowych cz³onków grupy i moderowaæ postów Wie¶ka . My¶la³em ¿e admini nie chc± daæ mi tych uprawnieñ wiec nie naciska³em , a ca³y czas by³em te¿ przekonany ¿e Dominika ma mozliwo¶æ akceptacji zg³oszeñ do grupy i nadawania im odpowiednich rang .
Pozdro
Lotgar
rosamar
CYTAT
, a ca³y czas by³em te¿ przekonany ¿e Dominika ma mozliwo¶æ akceptacji zg³oszeñ do grupy i nadawania im odpowiednich rang .

Nigdy nie mia³am takich uprawnieñ zreszt± pisa³am o tym wielokrotnie. Tylko Wiesiek mia³ jako za³o¿yciel i lider.
A gdy Artur za³o¿y³ ten temat by³am przekonana ¿e ty dosta³e¶ uprawnienia i wszystko poprostujesz aaa.gif
Ale na razie faktycznie g³upio to wygl±da - grupa która zamarz³a kilka lat temu, pomimo ¿e sporo siê przecie¿ dzieje i dochodz± nowi ludzie anger.gif

Indar
Powinno dzia³aæ, z ustawieñ wynika ¿e Lotgar powinien móc dodawaæ.
Sprawdzê jeszcze raz.
Indar
Do chwili rozwi±zania problemu proszê przes³aæ do mnie listê u¿ytkowników którzy maj± byæ pod³±czeni pod grupê - dodam rêcznie.
Lotgar
Sprawdzi³em jeszcze raz nie moge dodawaæ nowych do grupy .
Oto lista nowych :

Borg i Konrad z czêstochowy

Lutobor ze Swarska i Pstryku
Narazie tylko 4 w randze farera.
Armand
CYTAT
Warunkiem przyst±pienia do grupy jest posiadanie przyzwoitego historycznego stroju i wyposa¿enia obozowego pozwalaj±cego na udzia³ w projektach.

Mam pytanie- jakie¶ preferencje dot. datowania tego stroju i wyposa¿enia? Widzê po tematach przedsiêwziêæ wyprawowych, ¿e mie¶ci siê to przewa¿nie w zakresie wczesnego ¶redniowiecza, jako¶ chyba do XIII c., nie mylê siê prawda?
jasmin
CYTAT(Armand @ 23:44 29.11.2011) *
CYTAT
Warunkiem przyst±pienia do grupy jest posiadanie przyzwoitego historycznego stroju i wyposa¿enia obozowego pozwalaj±cego na udzia³ w projektach.

Mam pytanie- jakie¶ preferencje dot. datowania tego stroju i wyposa¿enia? Widzê po tematach przedsiêwziêæ wyprawowych, ¿e mie¶ci siê to przewa¿nie w zakresie wczesnego ¶redniowiecza, jako¶ chyba do XIII c., nie mylê siê prawda?

Nie ma preferencji dotycz±cych datowania.

Projekty oko³o-wyprawowe id± od Rzymian a¿ do XVIII/XIXw prawie (konny przemarsz Smoczej z Ksiêstwa Warszawskiego, czy Legio z Trójmiasta i barbarzyñcy).

W projektach ¶ci¶le datowanych, je¿eli siê wyskakuje poza epokê nale¿y siê zg³o¶ciæ do lidera celem akceptacji innego datowania. W 90% jest na to zgoda, gdy uczestnik spe³nia minimum warunek: posiadanie przyzwoitego historycznego stroju i wyposa¿enia obozowego pozwalaj±cego na udzia³ w projektach.

Generalnie 90% wayfererów woli mieæ w udziale kogo¶ spoza datowania zrobionego bardzo dobrze ni¿ kogo¶ w datowaniu projektu zrobionego ¼le. Przyk³adowo moja ostatnia wycieczka zak³ada³a XIII za¶ ostatecznie by³o XII, XIII oraz XIV bez opcji miksowania wyposa¿enia z ró¿nych epok na osobie.

¯aden z tych projektów nie skupia siê na ocenie stroju i jego poprawno¶ci historycznej - od tego jest uczestnik a nie organizator, ale na praktycznym aspekcie funkcjonalno¶ci danego wyposa¿enia, elementu, zastosowania, zrozumienia itd.
Poniewa¿ wiele "wypraw"jest dokumentowanych w fazie przygotowaczej jak i po w miejscu publicznym, jakim jest freha, zatem nie ma opcji chowania czego¶ po krzakach, pozatym dla wielu jest to baza do w³asnych przemy¶leñ czy te¿ organizacji w³asnej wycieczki, dziêki zgromadzonemu czyjemu¶ do¶wiadczeniu. Wiele to u³atwia.
Indar
Osoby dodane rêcznie, kwestiê automatycznego dodawania sprawdzamy.
Do rozwi±zania tego problemu wys³a³em stado doskonale wyszkolonych ma³p, o wynikach bêdê informowa³.
M¶cidróg
Jednak nie do koñca:(

http://www.freha.pl/index.php?autocom=team...ammem&tid=9
Indar
dunno.gif hm... Sprawdzam.
rosamar
Ja te¿ nie widzê ¿eby siê co¶ zmieni³o :/
I fajnie by by³o gdyby kto¶ naprawdê dosta³ uprawnienia i zrobi³ tam porz±dek bo mnóstwo osób to martwe dusze.

Indar
To nie jest jaka¶ z³o¶liwo¶æ, ponadawane zosta³y wszelkie uprawnienia dla Lotgara - z jakiego¶ powodu nic nie dzia³a. Osoby równie¿ powinny widnieæ w grupach, a faktycznie ich nie ma. Pracujemy nad tym, proszê o cierpliwo¶æ.
Z pewno¶ci± zatwierdzaæ mo¿e Vislav, ju¿ nieobecny, ale jako zastêpca "przywódcy grupy" widnieje jeszcze Rosamar - równie¿ fizycznie powinna¶ mieæ mo¿liwo¶æ zatwierdzania.
rosamar
Wiem ¿e to nie z³o¶liwo¶æ - przepraszam je¶li zosta³am ¼le zrozumiana.

Niestety nigdy nie mia³am takich opcji - ju¿ o tym wielokrotnie pisa³am. Mogê mianowaæ innych moderatorów, ale lista cz³onków i opcje moderacji og³oszeñ nigdy nie figurowa³y w moim panelu. Przyjê³am ¿e po prostu Administracja nie chcia³a mi nadaæ tych praw i tyle. Ale skoro to nie celowe dzia³anie a jakie¶ b³êdy forum to cieszê siê ¿e siê tym zajmujecie i mo¿e uda siê odkrêciæ :-D

pozdrawiam
M¶cidróg
Jakie¶ njusy w temacie?
M¶cidróg
Wa¿ne!
W dniach 10-12.02.2012 w Starym Ole¶nie

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24...mp;#entry321717

zbiórka farersów którzy WÊDRUJ¡!,zapraszam Simpatico oraz Stalkerów.
Spotkanie ma na celu ustalenie dalszych dzia³añ,oraz wyprostowanie pewnych niejasno¶ci zwi±zanych z podforum Wyprawy.
Zdajê sobie sprawê ¿e sporo ludzi zarejestrowanych w grupie,faktycznie siê w niej nie udziela.
Jednak zapraszam wszystkich.
M¶cidróg
Zosta³a zaktualizowana lista cz³onków Wayfarers,na podstawie wniosków jakie wp³ynê³y w ci±gu ostatnich kilkunastu miesiêcy na konto Vislava.
http://www.freha.pl/index.php?autocom=team...ammem&tid=9
Je¿eli kto¶ z w/w jest nieusatysfakcjonowany,mo¿e zg³osiæ siê do Lotgara lub Ja¶mina o zmiane rangi.
Pozdrawiam
M.
rosamar
Na stronie g³ównej widniej± Moderatorzy cytuj±c "Lotgar Lotgar Jasmin" bum.gif
Ale i tak wreszcie postêp bigsmile2.gif
Lutobor ze Swarska
Mnie te¿ jest dwóch smile.gif
Lotgar
CYTAT(Lutobor ze Swarska @ 11:55 17.12.2011) *
Mnie te¿ jest dwóch smile.gif

Helo.
Jest to jakis b³±d , chcia³em to naprawiæ i usuno³em jednego Lutobora , ale znikneli oboje.
M¶cidróg
CYTAT
Ale i tak wreszcie postêp

W koñcu widaæ ¶wiate³ko w tunelu smile.gif
Jeszcze kilka zmian organizacyjnych przed nami i ruszamy na szlak z nowym rokiem:)
pozdrowionka z Po³udnia
M.
M¶cidróg
Chcê poruszyæ tutaj pewn± sprawê.Mianowicie na FB utworzono grupê Wayfarers.
Jak przebiega rekrutacja? Wystarczy klikn±æ "do³±cz do grupy" czy jest prowadzona weryfikacja?
Co z podzia³em na Wayfarers, Farers, Stalker czy Simpatico ?
Czy lista osób zg³oszonych na FB pokrywa siê z list± w dziale Wyprawy?
Pozdrawiam
M.
Lotgar
Helo.
Stan osób monitorujê ja , tak samo jest z weryfikacj± , nikt bez mojej akceptacji sie nie wbije .
Czê¶æ osób które odnalaz³em na FB z Frehy dosta³y moje zaproszenie .
Niestety na FB nie ma podzia³u w grupie i ka¿dy jest cz³onkiem Wayfarers , bez statusu.
Pozdro
Lotgar
jasmin
CYTAT(Lotgar @ 00:31 04.12.2012) *
Helo.
Stan osób monitorujê ja , tak samo jest z weryfikacj± , nikt bez mojej akceptacji sie nie wbije .
Czê¶æ osób które odnalaz³em na FB z Frehy dosta³y moje zaproszenie .
Niestety na FB nie ma podzia³u w grupie i ka¿dy jest cz³onkiem Wayfarers , bez statusu.
Pozdro
Lotgar

Nie bêdzie z tym problemu, je¶li na FB okre¶limy, ¿e to forum stricte informacyjne, za¶ weryfikacja, rekrutacja jest prowadzona tutaj.
Saren
Nie, abym specjalnie by³a chciwa...

...ale mam zani¿on± rangê w projekcie.

pzdr
M¶cidróg
CYTAT

Dlatego pomys³ utworzenia grupy Wayfarers na FB jest nie trafiony.
CYTAT
Nie bêdzie z tym problemu, je¶li na FB okre¶limy, ¿e to forum stricte informacyjne, za¶ weryfikacja, rekrutacja jest prowadzona tutaj.

Po co mno¿yæ klony ? Przecie¿ nikt z poza ¶rodowiska RR nie przyst±pi do projektu,a ca³a reszta zainteresowanych jest na FREHA:)

CYTAT
...ale mam zani¿on± rangê w projekcie.

jak pisali¶my wcze¶niej,wystarczy zg³osiæ uwagi do moderuj±cych dzia³ i bêdzie po sprawie:)
pozdrawiam
M.
Lotgar
Helo.

CYTAT
Dlatego pomys³ utworzenia grupy Wayfarers na FB jest nie trafiony.

Nic bardziej mylnego , w dziale wyprawy nikt poza sta³ymi bywalcami sie nie udziela . Na FB wiecej osób bierze udzia³ w dyskusjach o projektach , za³o¿eniach itp.
Grupa na FB zosta³a za³o¿ona po to aby wszystkie informacje o nowych projektach ,informacjach , odrazu wy¶wietla³y sie osobom z grupy . To samo dotyczy komentarzy w tematach itp.
Pozdrawiam
Lotgar
Julko
Chyba, ¿e kto¶ nie ma konta na fejsie....
krecik_77
Chyba, Julko, przyjdzie nam wymrzeæ, jak ca³a aktywno¶æ RR przeniesie siê na twór Zuckerberga...
M¶cidróg
CYTAT
Nic bardziej mylnego , w dziale wyprawy nikt poza sta³ymi bywalcami sie nie udziela

Taaa...a tego dowodzi ostatnia aktywno¶æ takich ludzi jak Ryba,Fiolnir,Vroobel,Sigvard Vidarson,Konrad z Czêstochowy,Kakaj czy nawet Knia¿ S³awomir...no nikt...
Nie zosta³o to ani do koñca przemy¶lane,ani poddane dyskusji.Moim zdaniem jest to tworzenie nie potrzebnej biurokracji.Poza tym nie wzi±³e¶ pod uwagê ludzi którzy nie posiadaj± konta na FB. Nie ³adnie.
pozdrawiam
M.
rosamar
PAX Ch³opaki!
Prawda jest taka ¿e Lotgar za³o¿y³ grupê, bo sporo osób frehê "omija" i skrzykuje siê na mordoksi±¿ce i chcia³ im w ten sposób u³atwiæ dogadywanie siê na bie¿±co. I my¶lê ¿e do tego fejs siê nadaje lepiej ni¿ du¿e forum. Natomiast porz±dne relacje z wypraw/imprez, jak i ca³a wiedza któr± przez lata zebrali¶my, zostaje przecie¿ tutaj, bo tam zaginê³aby bardzo szybko. Nie lubiê fejszita ale doceniam mo¿liwo¶ci szybkiego skontaktowania sie z innymi zainteresowanymi w sprawie ró¿nych dupereli, o których g³upio by mi by³o pisaæ tutaj. I tak niech pozostanie - kto potrzebuje jakichkolwiek informacji, to bez problemu do nich dotrze, bez wzglêdu czy bêd± tutaj czy na fejsie.
Wiêc uwa¿am ¿e nie ma siê co je¿yæ na siebie - to tylko narzêdzia i nie ma o co czekanów kruszyæ icon_wink.gif

z pozdrowieniami
jasmin
CYTAT(rosamar @ 17:13 05.12.2012) *
PAX Ch³opaki!
Prawda jest taka ¿e Lotgar za³o¿y³ grupê, bo sporo osób frehê "omija" i skrzykuje siê na mordoksi±¿ce i chcia³ im w ten sposób u³atwiæ dogadywanie siê na bie¿±co. I my¶lê ¿e do tego fejs siê nadaje lepiej ni¿ du¿e forum. Natomiast porz±dne relacje z wypraw/imprez, jak i ca³a wiedza któr± przez lata zebrali¶my, zostaje przecie¿ tutaj, bo tam zaginê³aby bardzo szybko. Nie lubiê fejszita ale doceniam mo¿liwo¶ci szybkiego skontaktowania sie z innymi zainteresowanymi w sprawie ró¿nych dupereli, o których g³upio by mi by³o pisaæ tutaj. I tak niech pozostanie - kto potrzebuje jakichkolwiek informacji, to bez problemu do nich dotrze, bez wzglêdu czy bêd± tutaj czy na fejsie.
Wiêc uwa¿am ¿e nie ma siê co je¿yæ na siebie - to tylko narzêdzia i nie ma o co czekanów kruszyæ icon_wink.gif

z pozdrowieniami

No tak Dominika napisa³em, ale trochê mniej wylewnie:D
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.