Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szymon Wrzesiñski - Tajemnice rycerzy. ¯ycie codzienne ¶l±skich feuda³ów
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Viator
Czy kto¶ mia³ ju¿ okazjê kupiæ (a jeszcze lepiej: przeczytaæ) ksi±¿kê Szymona Wrzesiñskiego pt. "Tajemnice rycerzy. ¯ycie codzienne ¶l±skich feuda³ów" ?

Opisy i recenzje na stronach ksiêgarñ online nie podaj± prawie ¿adnych konkretów, a mi chodzi przede wszystkim o to, jaki okres obejmuje to opracowanie? Czy omawia ono tylko najlepiej udokumentowany ¼ród³owo okres oko³o- i pogrunwaldzki (jagielloñski), czy tak¿e czasy wcze¶niejsze i fazê kszta³towania siê feudalizmu - tj. schy³ek okresu krucjatowego i okres pó¼nopiastowski (XIII-XIV w)? Mi najbardziej zale¿y na tym drugim.

Aha, w jednej z recenzji zasugerowano te¿ s³ab± jako¶æ ilustracji i zdjêæ - jak to wygl±da naprawdê?

Pozdrawiam,
Andrzej / Viator

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
wis
Witam,

zastanawia³em siê nad jego ksi±¿kami, bo kilka tytu³ów brzmia³o interesuj±co. Wujek google podpowiedzia³ mi taki artyku³:

http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,88047,7...istoryczne.html

Nie zachêci³o.

Pozdrawiam
Wis
ChZG
Viator
Wszystko to prawda, ale skoro, jako siê rzek³o, nikt autora do odpowiedzialno¶ci za plagiat czy naruszenie praw autorskich nie poci±gn±³, to sam fakt kopiowania fragmentów z innych autorów nie umniejsza walorów ksi±¿ki dla kogo¶ kto tamtych bardziej naukowych opracowañ nie czyta³ i raczej nie przeczyta. Tak wiêc copyright to rzecz osobna, a ja wola³bym us³yszeæ o "¦l±skich feuda³ach" opiniê ¶ci¶le merytoryczn± - a przede wszystkim to o co pyta³em czyli o jakich latach on pisze? - od kogo¶ z Was kto jednak przeczyta³ tê pozycjê...

A do ewentualnej dyskusji na temat praw autorskich i innych przyczyn niedostêpno¶ci literatury naukowej zapraszam tutaj: http://www.freha.pl/index.php?showtopic=24380
Bjorn_
Facet bardzo skacze w latach w zale¿no¶ci o rozdzia³u, generalnie pisze o sprawach od XIII w. a¿ do XVI w., lecz najbardziej skupia siê na XIV i XV wieku.
Pozycja ciekawa i godna polecenia.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.