Czy¿by turniej o "Z³oty Warkocz Tar³ówny" organizowany na zamku w Dêbnie (Ma³opolska) odszed³ w niepamiêæ?
http://www.muzeum.tarnow.pl/wydarzenia.php?id=70 - teraz to Europejskie Spotkania Rycerskie.
Trochê ¿al klimatu tej imprezy, zw³aszcza ¿e wprowadzono ograniczenie czasowe do XV i XVI wieku
.
Czy w przysz³ym roku w ramach "europejsko¶ci" bêd± wyk³ady nt równouprawnienia LGBT (z ang. Lesbians, Gays, Bisexuals, Transgenders) w ¶redniowieczu?
Ale mo¿e jak za 2 lata skoñczy siê kasa z UE, to "Z³oty Warkocz Tar³ówny" wróci na swoje miejsce.
Zapewne Pan Dyrektor realizuje swoja "now± lepsz± koncepcjê" (
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21...mp;#entry286228 ), która pozwoli mu zarobiæ kupê kasy i zaoszczêdziæ 100 porcji bigosu.
I tak dobrze, ¿e do organizacji pokazu wzi±³ Jarka z Bo¶ni (
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23393 ) a nie jakich¶ rymcerzy w rynnach i glanach z owijk±.
A'propos rynien - w piwnicach zamku otwarto wystawê czasow± z dwoma "rekonstrukcjami zbroi" wykonanymi za unijne pieni±dze. Je¶li muzeum p³aci pieniêdzmi podatnika za takie "rekonstrukcje z epoki" to mnie nic nie dziwi:
http://www.muzeum.tarnow.pl/wystawy.php?id=83&typ=2Prawda, ¿e ¶liczne i historyczne?
http://www.muzeum.tarnow.pl/galerie/jswr_wystawa/7.jpghttp://www.muzeum.tarnow.pl/galerie/jswr_wystawa/14.jpg
Szkoda, ¿e wiêkszo¶ci dotychczasowych organizatorów pozosta³ jedynie honorowy patronat nad imprez±...
A co do mojego komentarza - powtórzê tylko to co napisa³em rok temu.
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21745&st=240
Turniej w Dêbnie soe odbêdzie, , dnia 18.09 - ale bêdize to inne widowisko ni¿ do tej pory. Maj±ce bardziej znamiona pokazu dla turystów i widowiska komercyjnego ni¿ turneiju jako takiego
Ale zapraszamy...
zarówno rekonstruktorów wraz z namiotami, jak i osoby zbrojne. Zdjêcia weryfikacyjne- tak, tak, w tym roku jest weryfikacja, prosze nadsy³ac na institorium@gmail.com z tytu³em -dêbno-zdjêcia
Prosze o nadsy³anie zdjêæ tylko osoby, rekontruj±ce koniec XIV i XV wiek. Dla takich, po weryfikacji czekaj± zwroty kosztów dojazdu i dla zbrojnych-walcz±cych ¿o³d pieniê¿ny. Szczegó³y pójd± na mail do osób, które moim okiem przejd± sito weryfikacji
pozdrawiam
Gregor
co do europejsko¶ci... je¶li poziom grup z zagranicy bêdzie taki jak ostatnich Wêgrów... ( czyli ni¿szy ni¿ najni¿szy poziom rekonstruktora polskiego) to gratuluje pomys³u muzeum...
zastanawia mnie umiejscowienie obozowiska, i wspomnianych rzemie¶lników... zeby jakiego¶ czeskiego kowala b³oticzko nie wci±g³o.
szkoda ze w ramach ca³ej tej europejskosci zapominamy sami o sobie, swoim i swoich...
to jest najlepsze : "Liczne rycerstwo polskie dope³ni pokazy walk rozmaitych formacji." mi³o byæ jeno t³em na imprezie w Polsce.
mam nadzieje ze tegoroczny "turniej" jakos sie obroni i wrócimy do starej przynosz±cej rado¶æ formu³y.
Po¿yjemy, zobaczymy. Puki co Gregor jest "g³ównodowodz±cym" ciê¿kiego rycerstwa.
kto¶ zappomnia³ o starym powiedzeniu, ¿e "wilk powinien byæ syty i owca ca³a" a kompromis jak demokracja - ma wiele wad, ale nic lepszego nie wymyslono.
ale i tak - dobra zabawa zale¿y g³ownie od bawi±cych siê. ja zamierzam siê dobrze bawiæ - jak przez wiele lat w Dêbnie.
W dzisiejszym "Dzienniku Polskim" ca³ostronicowa reklama "Turnieju...".
Ojoj po zdjêciach widaæ, ¿e impreza w Dêbnie stoi dalej w 2005 roku :/. Ja rozumiem, ¿e turniej, ¿e festyn, ¿e kasy trzeba jak najwiêcej natrzepaæ, a i o sponsorów trudno no ale jaki¶ poziom imprezy mo¿na by trzymaæ. Mam g³ównie na my¶li Czechów, "b³yszcz±c± husariê" i "w³adze imprezy".
CYTAT(Hallatil @ 19:10 19.09.2011)
Ojoj po zdjêciach widaæ, ¿e impreza w Dêbnie stoi dalej w 2005 roku :/. Ja rozumiem, ¿e turniej, ¿e festyn, ¿e kasy trzeba jak najwiêcej natrzepaæ, a i o sponsorów trudno no ale jaki¶ poziom imprezy mo¿na by trzymaæ. Mam g³ównie na my¶li Czechów, "b³yszcz±c± husariê" i "w³adze imprezy".
Tegorocznym sponsorem byli podatnicy. Mrocznych cyrkowców z Wêgier pan dyrektor ceni wy¿ej ni¿ ultra¶nych zjadaczy bigosu, co jasno napisa³ po zesz³orocznej imprezie.
z³apa³am na zdjêciach Tomka z Konfraterni w blaszkach, a potem...
super i laski by³y, zdjêcie 49, lekko mnie zatka³o i nie kliknê³am przez chwile dalej
http://www.tarnowteraz.pl/?i=798i komedianci, zdjêcie 47
http://www.tarnowteraz.pl/?i=798PS A kto¶ krytykowa³ niedawno Ogrodzieniec, tylko pozazdro¶ciæ ilo¶ci widzów ogl±daj±cych w Ogrodzieñcu bojówkê i pi±tki bohurtowe i brak "komercyjnego elementu", z wyj±tkiem smoka i jazdy na linie, ale mo¿na przebaczyæ bo rycerze te¿ na niej zje¿d¿ali ;) .
Patrz±c tak na te zdjêcia z Dêbna, wychodzi na to ¿e bojówka, starcia grupowe blaszaków i konne blaszaki gromadz± najwiêcej widzów (szczególnie konni powinni byæ najbardziej widowiskowi), ale na zdjêciach pewnie nie widaæ pe³nego obrazu imprezy, trzeba by by³o tam byæ : ).
Wiem, siê czepiam, ale podsumowuj±c ca³y sezon (Debno to taka impreza ju¿ na koniec sezonu na "po³udniu"), i pety osób w "histerykach" by³y (m.in. Liw, Jaworzno) i okularki w szrankach, kolorowy powerade, przynajmniej jeden pecik, tekstylne ochraniacze na rzepy (Lublin- a tam mia³y nas gnêbiæ komisje histeryczno¶ci ;) ), srebrna ta¶ma i inne praktyczne wynalazki (przynajmniej parê imprez) itd, a "ogrodzieñcowi siê na freszce "oberwa³o" ;).
Dochodzê do wniosku, ¿e tam gdzie siê najmniej pilnuje ultra¶noi¶ci, jest najbardziej ultra¶nie (Grunwald to taka koby³a super antyprzyk³ad i to w polu, a nie w czasie radosnego obozowego ¿ycia, no mo¿e 13-tka wyrywa siê nieprzyzwoicie z tej tej regu³y).
Czy móg³by kolega powiedzieæ, co ma na my¶li pod zwrotem "b³yszcz±ca husaria"?
CYTAT(Usarz @ 10:56 20.09.2011)
Czy móg³by kolega powiedzieæ, co ma na my¶li pod zwrotem "b³yszcz±ca husaria"?
Fotki nr. 10-12 i dalej z pokazów konnych, a mo¿e to nie husarz? tylko kto w takim razie? Nie znam siê, inaczej rekonstrukcjê sobie wyobra¿a³em nr 92 (bez ocynku i tego kirysa ¶miesznego).
Ps. je¶li to Kolega jest na tych zdjêciach to z góry przepraszam za czepialstwo ;)
Kolczuga to chyba faktycznie ocynk. Ale kirys jest nawet ok. To klasyczna zbroja Skórkowwskiego, tylko z krzy¿em kawalerskim zamiast "medalionów". Datowanie tylko nietrafione, bo wg starszych badañ zbroja ta pochodzi z lat 40 a wg nowszych, którym raczej trzeba wierzyæ to koniec wieku XVII, a impreza z po³owy XVI w. Na tej imprezie to chyba tylko kopijnicy byli w miarê z okresu hetmana Jana Tarnowskiego, bo "rycerze piesi" (dla mnie to oksymoron, ale w dzisiejszej rekonstrukcji to niestety standard) to czasy oko³ogrunwaldowe, husaria jak ju¿ wspomina³em, jacy¶ tancerze byli to mi siê zdawa³o, ¿e stroje te¿ barokowe.
CYTAT(m_q @ 20:10 19.09.2011)
Tegorocznym sponsorem byli podatnicy. Mrocznych cyrkowców z Wêgier pan dyrektor ceni wy¿ej ni¿ ultra¶nych zjadaczy bigosu, co jasno napisa³ po zesz³orocznej imprezie.
Nie wiem czy bêdê obiektywny - bo w tym roku nie by³em na turnieju (wybrali¶my statystowanie do filmu edukacyjno-historycznego o baronie Goetzu).
Ogl±dam zdjêcia i jedyne czym siê ró¿ni³a ta impreza od poprzednich to to, ¿e nie by³o grodu, nie by³o wcze¶niaków, pojawili siê rzemie¶lnicy i p³otki odgradzaj±ce...
Jako refleksja - czekam na powrót do grona organizatorów DCK i Starostwa oraz jako formy wynagrodzenia bigosu...
To mo¿e i ja. Zacznê od koni. Ekip konnych widzia³em niema³o. I ta która by³a w tym roku je¶li chodzi o wygl±d by³a jedn± z lepszych ( najlepsza by³a dawno temu odwiedzaj±ca nas Smocza Kompania). Blachy choæ cienkie, by³y w sam raz na prze³om XV/XVI wieku. Husaria i owszem nieco za pó¼na ale dajcie mi ekipê robi±ca husarie spod Orszy. Rycerstwo faktycznie oko³ogrunwaldzkie ale za to najlepsze w Ma³opolsce. Z gotyków, po wcze¶niejszym zainteresowaniu nikt siê nie pojawi³ (Lublinowi szlag trafi³ samochód) a ci co byli zainteresowani to ju¿ sami nie wiedz± ile liczyæ za pokaz. Na przysz³o¶æ jest plan czê¶ciowego rozszerzenia datowania chocia¿by na XIII wiek i wiêcej atrakcji dla "bigosowego" wojska.
a ja napisze tylko tyle, ¿e jad±c na dêbno zawsz eoczekuje tego samego- i do tej pory nigdy sie nie zawiod³m. Tegoroczna impreza by³a inna, ale równie ¶wietna jak zawsze.
CZepiac sie mo¿e kazdy, i niech sie czepia do woli. Na dêbnie panuja inne regu³y ni¿ na wszelkich innych turniejach/jarmarkach/pokazach i chwa³a im za to ¿e nie wciskaj± ciemnoty co do tematyki czy roli uczestników- to pokaz, nie rekonstrukcja....
co do rycerstwa, przyjecha³ kto d±³ rade, moim zdaniem nie ma sie czego czepiaæ- przynajmniej w¶ród osób delegowanych przez moj± skromna osobê. a je¶li kto¶ ma "co¶ do mnie" to prosze do mnie a nie na Dêbno samo w sobie bo ja je dalej uwielbiam, i dalej chce tam je¼dziæ. A tegoroczne przynios³o wiele dobrego...ale to juz w innej materii
z uk³onami dla Jarka, który sw± osob± daje polot i rado¶æ uczestnikom dêbiñskich pokazów b³otnych, dzieki Jarku za zaproszenie i jeszcze raz- mi sie podoba³o, niedzwiedzie te¿
CYTAT(Jarek Przyby³o @ 12:39 21.09.2011)
Rycerstwo faktycznie oko³ogrunwaldzkie ale za to najlepsze w Ma³opolsce.
Jarku, szkoda ¿e z lokalsów nie widaæ na na zdjêciach ¦l±zaków, szczególnie z Bêdzina : ), coby nasze ma³oplskie Rycerstwo nie poda³o w zgubne, mszcz±ce siê na pierwszym otwartym turnjeju, samouwielbienie :P.
czytamy ze zrozumieniem - najlepsi w Ma³opolsce, nie na ¶l±sku, dwa Bêdzin to zag³êbie....
trzy- jarek chcia³ blaszaków w zbrojach bia³ych, nie zbrojniki....
A samouwielbienia nie bêdzie, co prawda jeste¶my narcystycznymi chamami w picowanych blaszkach, ale tak czy siak, ble i fuj- mo¿na lepiej i wszyscy to wiemy...
Geograficznie Bêdzin to woj. ¶l±skie, przynajmniej wujek google tak mówi. Czytamy ze zrozumieniem, piszê, ze szkoda, ¿e nie by³o innych "znamienitych" lokalsów, a nie tylko z Ma³opolski, chyba lepiej potykaæ siê na turniejach w szerszym gronie? A nie sobie... (tutaj niech ka¿dy sobie dopowie czasownik+rzeczownik). Takie zamkniête komercyjne imprezy, jak widaæ, to grono zawê¿aj±. I to jest sendo mojego posta.
PS Picowane blaszki w nastêpnym sezonie nawet ja bêdê mia³a ;), mo¿e uda mi siê, by nie zani¿aæ "ma³oplskiego" poziomu te¿ dostatecznie schamieæ, intensywnie nad tym pracujê (mam dobre wzory :P ).
Monika, to nie by³ turniej tylko pokaz
Walki robilismy tak, zeby ladnie, szybko i efektownie wygladaly, poza tym bylo chyba ogloszenie, ze potrzeba zbrojnych i nikt nie bronil sie nikomu zapisac ?
Z mojego punktu widzenia organizacyjnie bylo wszystko piêknie, jednak trochê ¿al starej formu³y, ale je¶li jest na takie imprezy popyt to musi byæ i poda¿ ; )
Pozdrawiam
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 18:31 21.09.2011)
ot w³a¶nie...
Nie podniecajcie siê, bo jak na razie to by³a pierwsza tego typu lokalana du¿a impreza. Pytanie tylko czy w naszym interesie jest, ¿eby ubywa³o imprez turniejowych, a przybywa³o pokazowych? Jak sobie czytam kalendarium turniejów na Pomorzu, to zieleniejê z zazdro¶ci,a DNO liga przyprawia mnie o
.
Na przysz³y rok rzuci³em parê propozycji dla orgów:
1. impreza pi±tek - niedziela
2. mo¿e jaki¶ przemarsz (szukam atrakcyjnej trasy)
3. powrót do prawdziwej bojówki
4. w niedzielê inscenizacja.
Na razie nie powiedziano "nie".
Czy by³a te¿ mowa o przedziale wiekowym uczestników? Czy dalej koniec XV i pocz±tek XVI w?
na pewno ³adne i zadbane blachy
Jest nadzieja dla Turnieju ;]. Kasa jest tylko do lipca 2012. Wiêc trzymajmy kciuki za powrót do dawnej formu³y ;].
Podobaj± mi siê pomys³y Jarka. Mo¿e jaki¶ zlot gwia¼dzisty? Wcze¶niaki pójd± do Dêbna z grodu w Jadownikach lub Zawadzie Lanckoroñskiej ;].
Ciekaw± formu³ê turnieju zrobiono w Jaworznie, podzielono konkurencje na walki osobno wczesnych, XIII-tki, puszki, XVII-owe szable. Urozmajcenie nie nudzi widza.
Najbradziej widowiskowe przemarsze to te konne, tyle ¿e pewnie to droga impreza.
CYTAT(Glorfindel @ 12:51 22.09.2011)
Czy by³a te¿ mowa o przedziale wiekowym uczestników? Czy dalej koniec XV i pocz±tek XVI w?
Pisa³em wcze¶niej:
Na przysz³o¶æ jest plan czê¶ciowego rozszerzenia datowania chocia¿by na XIII wiek i wiêcej atrakcji dla "bigosowego" wojska.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.