Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: O¶rodki wyrobu uzbrojenia zaczepnego w Polsce
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
£ukasz K.
Witam szanownych odtwórców i badaczy historii. Szuka³em ostatnio informacji na temat o¶rodków wyrobu uzbrojenia zaczepnego na terenie XVI-w. Polski, niestety z mizernymi wynikami. By³bym niezmiernie wdziêczny, gdyby kto¶ móg³ mi poleciæ jakie¶ materia³y, ¼ród³a na ten temat. Pomocne by³yby te¿ informacje ogólnie o kowalstwie z tego okresu, lub o¶rodkach wyrobu broni w nieco wcze¶niejszych, lub pó¼niejszych wiekach.
Marek Hilgendorf
Aleksander Bo³dyrew, Produkcja i koszty uzbrojenia w Polsce XVI wieku, Warszawa 2005.

Rozumiem, ¿e chodzi o jak±¶ pracê zaliczeniow± na studiach/w liceum?
Je¶li w liceum to ta jedna pozycja wystarczy, je¶li na studiach, to trzeba siê bêdzie podeprzeæ literatur± szczegó³ow± (w bibliografii w/w pozycji znajdziesz jej do¶æ), a w dodatku warto zajrzeæ do prac dotycz±cych rozwoju miast z tego okresu- jest tam mnóstwo o dzia³alno¶ci wytwórczej mieszkañców (tu jak dot±d bezkonkurencyjne s± Dzieje miast i mieszczañstwa w Polsce przedrozbiorowej autorstwa Boguckiej i Samsonowicza).

Nie dziêkuj
£ukasz K.
W takim razie nie bêdê dziêkowa³, ale wiedz, ¿e jestem bardzo wdziêczny.

Mam przygotowaæ referat dla ma³ej grupy odtwórczej, z któr± aktualnie trenujê szermierkê (czy te¿ r±banie szabl± jak kto woli), a w przysz³o¶ci rozwa¿a³em do³±czenie do nich. Ot seria referatów, ¿eby pog³êbiæ wiedzê historyczn± aktualnych i potencjalnych cz³onków.
£ukasz Lewandowski
JAN SZYMCZAK, PRODUKCJA I KOSZTY UZBROJENIA RYCERSKIEGO W POLSCE XIII-XV w. ,£ód¼ 1989
To na temat wcze¶niejszych wieków.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.