Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: strój hiszpañskiego ³ucznika z rekonkwisty
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Hiszpan89
Witam smile.gif
Chcia³bym siê obszyæ na przysz³y sezon i szukam obrazów/¼róde³/itd zwi±zanych z tym jak móg³ wygl±daæ ³ucznik w okolicach na prze³omie XIV i XV w. Oczywi¶cie w tym przypadku bardziej mnie interesuje ³ucznik chrze¶cijañski, ale wiêcej wiedzy nie zaszkodzi wiêc muzu³maninem te¿ bym nie pogardzi³ ^^ Mam na my¶li takie szczegó³y jak np. kolor stroju (pewnie jasne barwy z uwagi na temperatury i s³oñce); jakie¶ cechy charakterystyczne, które by ich odró¿nia³y od ³uczników z innych czêsci ówczesnej Europy; czy korzystali ze sprzêtu pokonanych muzu³man dziêki czemu istnia³aby swego rodzaju hybryda, ³±cz±ca obydwie kultury, itd.

Za wszelkie informacje i pomoc z góry dziêkujê.

Pozdrawiam smile.gif
Wojtek zwany Rudym
Nie wiem jak w Hiszpanii, ale w pozosta³ej czê¶ci Europy (z wyj±tkiem Wielkiej Brytanii) ³uku w walce praktycznie nie u¿ywano.
Radzê pomy¶leæ o kuszy.
Hiszpan89
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 21:28 04.09.2011) *
Nie wiem jak w Hiszpanii, ale w pozosta³ej czê¶ci Europy (z wyj±tkiem Wielkiej Brytanii) ³uku w walce praktycznie nie u¿ywano.
Radzê pomy¶leæ o kuszy.

Broñ to problem na potem, najpierw trzeba jako¶ sensownie siê odziaæ i czy kusznik czy ³ucznik, to ju¿ ma mniejsze (przynajmniej na razie) znaczenie smile.gif Ale dziêki za wskazówkê :D
Wojtek zwany Rudym
Wiêc strój tak jak wszêdzie- tunika, nogawice, gacie, koszula.
A barwy: len (z niego koszula i gacie) naturalny szary, we³na (nogawice i tunika) z kolorów ogólnie dostêpnych, czyli br±z, szary, zielony, ró¿owy, ¿ó³ty.
£ucznik czy kusznik raczej nie by³ zbyt zamo¿ny, wiêc nie móg³ sobie pozwoliæ na jakie¶ wypasione jaskrawe kolory typu czerwieñ czy niebieski, bo by³y po prostu za drogie.
Hiszpan89
CYTAT(Wojtek zwany Rudym @ 15:00 05.09.2011) *
Wiêc strój tak jak wszêdzie- tunika, nogawice, gacie, koszula.
A barwy: len (z niego koszula i gacie) naturalny szary, we³na (nogawice i tunika) z kolorów ogólnie dostêpnych, czyli br±z, szary, zielony, ró¿owy, ¿ó³ty.
£ucznik czy kusznik raczej nie by³ zbyt zamo¿ny, wiêc nie móg³ sobie pozwoliæ na jakie¶ wypasione jaskrawe kolory typu czerwieñ czy niebieski, bo by³y po prostu za drogie.

Hmm... znalaz³em ciekawe informacje. W wolnym t³umaczeniu to by³oby mniej wiêcej co¶ takiego: "Wojska królweskie by³y uzbrojone w cienki ¿elazny he³m, nosi³y tunikê lub robe z lnu w kolorze bia³ym z krótkimi acz szerokimi rêkawami i z czerwonym krzy¿em na piersi. Pod t± bia³± tunik± lub robe by³a kolczuka albo przyszywnicê. Skórzane pochwy na wszelkie sztylety, miecze i no¿e i sakwa z tego samego materia³u w celu sk³adowania kul albo prochu. W celu chronienia stóp i nóg korzystali z (to co chroni piszczele i jest z metali, nie wiem jak to nazwaæ po polsku) i buty wojskowe z podwójnymi podeszwami i wzmocnieniami."

Ale nie wiem na ile jest rzetelna ta strona na której to znalaz³em.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...a_froissart.jpg tutaj mam np. Bitwê pod Nájera z 1367.

I drugie http://upload.wikimedia.org/wikipedia/comm...Castile1330.jpg niestety z 1330, ale nie s±dzê ¿eby bardzo siê zmieni³o uzbrojenie przez te 30-40 lat.

http://www.arteguias.com/imagenes4/guerraedadmedia-14.jpg to te¿ jest bardzo ciekawe zdjêcie. tutaj niestety nie jest podpisane co to za bitwa, ale mo¿e byæ to zwi±zane z Francj±, ale g³owy nie dam ;)
Chaitivel
Wszystko piêknie, ale pragnê zwróciæ uwagê zainteresowanego na fakt, ¿e przytoczone miniatury pochodz± mniej wiêcej z po³owy XV wieku, a wydarzenia z XIV wieku jedynie opisuj±!
Uzbrojenie jest wiêc wspó³czesne arty¶cie wykonuj±cemu miniaturê i nijak ma siê do tego, które by³o rzeczywi¶cie u¿ywane w czasie opisywanych wydarzeñ.

To ja dziêkujê za uwagê.
Hiszpan89
CYTAT(Chaitivel @ 15:54 06.09.2011) *
Wszystko piêknie, ale pragnê zwróciæ uwagê zainteresowanego na fakt, ¿e przytoczone miniatury pochodz± mniej wiêcej z po³owy XV wieku, a wydarzenia z XIV wieku jedynie opisuj±!
Uzbrojenie jest wiêc wspó³czesne arty¶cie wykonuj±cemu miniaturê i nijak ma siê do tego, które by³o rzeczywi¶cie u¿ywane w czasie opisywanych wydarzeñ.

To ja dziêkujê za uwagê.

Bez bicia mogê siê przyznaæ, ¿e jestem w tym kiepski, poniewa¿ do tej pory ¶rednio ci±gnê³o mnie do tego okresu historii. Dlatego te¿ zanim zdecydujê siê w cokolwiek obszyæ wola³bym poznaæ opiniê ludzi którzy na tym siê znaj± i wiedz± co mówi±/pisz± (respect panowie i panie), ¿eby mój strój nie by³ potem wystawiany na uzasadnion± krytykê (ju¿ kilka komentarzy s³ysza³em na temat wiarygodno¶ci niektórych strojów) i te¿ w celu unikniêcia g³upich dodatkowych kosztów (które ju¿ i tak s± niema³e). Wolê co¶ zrobiæ raz a dobrze i s±dzê ¿e Wy mo¿ecie mi w tym pomóc xD Znajdujê co znajdujê i dzielê siê tym co mam w celu znalezienie optymalnego rozwi±zania i z nadziej±, ¿e kto¶ pomo¿e mi znale¼æ odpowiedzi na moje pytania smile.gif

Chaitivel
W³a¶nie dlatego dostajesz porady, aby siê takich b³êdów ustrzec.
Pamiêtaj, ¿eby sprawdzaæ ikonografiê wed³ug daty powstania raczej ni¿ po dacie wydarzeñ na przedstaweniach.
Rady Wojtka wydaj± siê jak najbardziej trafne - raczej wystrzegaj siê nasyconych kolorów: granatów, czerni i g³êbokich czerwieni. Dublety te¿ bêd± jeszcze zbyt wypasione, wiêc lepiej i¶æ w prost± tunikê i nogawice.
Hiszpan89
CYTAT(Chaitivel @ 09:46 07.09.2011) *
W³a¶nie dlatego dostajesz porady, aby siê takich b³êdów ustrzec.
Pamiêtaj, ¿eby sprawdzaæ ikonografiê wed³ug daty powstania raczej ni¿ po dacie wydarzeñ na przedstaweniach.
Rady Wojtka wydaj± siê jak najbardziej trafne - raczej wystrzegaj siê nasyconych kolorów: granatów, czerni i g³êbokich czerwieni. Dublety te¿ bêd± jeszcze zbyt wypasione, wiêc lepiej i¶æ w prost± tunikê i nogawice.

Napisa³em do znajomego profesora który specjalizuje siê w Historii ¦redniowiecza z mojego uniwerku i powiedzia³ ¿e jak znajdzie jakie¶ ciekawe ¼ród³a i ogólnie informacje na temat kuszników (podobno bardzo bogata tradycja w Reino de Castilla - Ksiêstwie Kastylii) to mi da znaæ smile.gif przy okazji potwierdzi³ ¿e ³uczników ju¿ dawno wtedy nie by³o ;D tak czy siak, jak dostanê informacje to je tutaj zamieszczê tak ¿eby inni mogli tez z tego skorzystaæ, a ¿eby jeszcze inni tez mogli sobie podyskutowaæ :D

Pozdrawiam smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.