Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wypalanie/ozdabianie rogu do picia
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Pryku
Witam, jak w temacie noszê siê z wypaleniem s³owiañskich wzorów na rogu do picia. Ale tutaj pojawia siê pytanie czy wolno? Tzn chodzi mi czy wydr±¿ony róg nie jest za cienki, a wiêc jak przejadê go np. niehistorycznie lutownic± czy mo¿e pêkn±æ? Ew czy s± jakie¶ skutki uboczne przy wypalaniu np. czernienie powierzchni zbli¿onej do wypalanej. Takiego tematu jeszcze nie by³o, a my¶lê, ¿e mo¿e siê przydaæ tak¿e innym.
Silvan
Witam!
Wypalanie wzorów w surowcu rogowym?Szczerze mówi±c nie znam ¶ladów materialnych ¶wiadcz±cych o tego typu sposobie zdobienia,ale oczywi¶cie mogê siê myliæ.Najlepiej bêdzie je¶li zastosujesz stare,sprawdzone metody.Po prostu zastosuj p³ytkie naciêcia w formie jakiego¶ potwierdzonego znaleziskiem wzorku i wype³nij je mieszank± oleju lnianego i sadzy.
Pryku
Posiadasz mo¿e jakie¶ zdjêcia takowych? P³ytka rogowa jest do¶æ cienka, wiêc mam tylko lekko oskrobaæ wierzchni± warstwê? (tzn czy zachowuje siê to jak farba, ¿e trzeba dok³adnie wszystko pokryæ czy po prostu zabarwi oskroban± wewnêtrzn± warstwê?) Olej lniany i sadza - czy to w miarê trwa³a mieszanka, czy co jaki¶ czas bêdzie trzeba wzór odnawiaæ? Wolê dok³adnie siê dowiedzieæ ni¿ zniszczyæ nowy róg.
Silvan
CYTAT(Pryku @ 22:27 01.09.2011) *
Posiadasz mo¿e jakie¶ zdjêcia takowych? P³ytka rogowa jest do¶æ cienka, wiêc mam tylko lekko oskrobaæ wierzchni± warstwê? (tzn czy zachowuje siê to jak farba, ¿e trzeba dok³adnie wszystko pokryæ czy po prostu zabarwi oskroban± wewnêtrzn± warstwê?) Olej lniany i sadza - czy to w miarê trwa³a mieszanka, czy co jaki¶ czas bêdzie trzeba wzór odnawiaæ? Wolê dok³adnie siê dowiedzieæ ni¿ zniszczyæ nowy róg.

Przede wszystkim okre¶l siê jaki okres naszych dziejów ciê interesuje,je¶li to wczesne ¶redniowiecze to poszukaj fotografii lub rysunków artefaktów zdobionych charakterystycznie dla tej epoki np. wzorki z grzebieni,oprawek rogowych itp. z Opola,Giecza lub Szczecina.Pe³no tego w necie , nawet wydano publikacje dotycz±c± zdobnictwa wczesno¶redniowiecznego(autorem jest bodaj¿e Igor Górewicz ze Szczecina ,wydawnictwo TRIGLAV).
Je¶li chodzi o naciêcia to stosowano p³ytkie,przypominaj±ce bardziej zadrapania.Co do oleju i sadzy to jest to mieszanka w miarê trwa³a jednak po pewnym czasie siê zetrzeæ.Osobi¶cie mam róg sygna³owy zdobiony ,gdzie naciêcia wype³nione s± mieszank± bardziej trwa³±-wosk i sadza.
Pryku
Wczesne, wczesne tj. IX-XI. Aha czyli po prostu zedrzeæ t± ¶lisk± warstwê na wierzchu i pó¼niej pêdzelkiem na³o¿yæ wosk z sadz±... Dziêki ;)
Silvan
Nie zupe³nie.Skoro masz gotowy wypolerowany róg to nie ¶cieraj tej ¶liskiej powierzchni,a jedynie wyskrob wzorek w postaci p³ytkiego rowka.Dalej postêpuj tak jak pisa³em wcze¶niej.
Pozdrawiam i powodzenia smile.gif
Pryku
¬le siê wyrazi³em, ale o to mi chodzi³o. W sensie, ¿e zedrzeæ tam gdzie ma byæ wzorek no¿ykiem i na³o¿yæ wtedy w to miejsce pêdzelkiem.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.