Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Drukowany len
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
Igor z Bêdzina
Od jakiego¶ czasu w RR pojawi³a siê moda na przeszywki z drukowanego lnu w odtwarzaniu pó¼nego ¶redniowiecza. Lansowana g³ównie przez MM. Czy mamy jakiekolwiek potwierdzenia na drukowanie lnu w Europie w tym czasie lub ¶lady importu. Drukowany jedwab by³ sprowadzanany z Chin, ale bardziej popularny by³y tkane wzorzyste jedwabie. O lnie lub barchanie drukowanym w tym czasie nie s³ysza³em, tym bardziej ¿e maszyny drukarkie to dopiero po³owa XV wieku, czyli prawie renesans.
Kto¶ co¶ wie na ten temat?
Wojciech W¶ciek³y
Traktat o malarstwie Cennino Cenniniego z 1372 roku , gdzie masz opis Igorku ca³ej techniki nadruku, jednak i tak jest on powieleniem starszych XIII wiecznych technik.
Rafa³ Pr±dzyñski
A Barchan ma siê do Lnu jak ja do baletu.
Wojciech W¶ciek³y
He he , to zacznij ju¿ pl±saæ, bo len jest sk³adnikiem barchanu hehe, a poza tym , drukowano te¿ bawe³nê, no po tym chyba do chóru nie wst±pisz :D:D ?
Rafa³ Pr±dzyñski
taaak? No popatrz, a dla mnie barchan to w³a¶nie bawe³na nie len
Rypluch
barchan to tkanina lniano-bawe³niana, u¿ywana w Polsce od XIV wieku
Bartosz
Hej

Nie potrzebna tu jest "maszyna drukarska". Ca³y proces polega na wielokrotnym odbijaniu drzeworytu. Jest zachowany fragment odbitki z deski co by³a matryc± dla chor±gwi. Zdaje siê, ¿e z koñca XIV wieku. Wymiary deski (nie wiem czy deska jest zachowana czy odbitka z niej - przedstawia ukrzy¿owanie) zachowanej 60x23 cm. Z tym, ¿e jest to 1/3 pierwotnego przedstawienia. Ca³e przedstawienie mia³o prawdopodobnie 60x60 cm.

pozdrawiam
Bartosz
Rafa³ Pr±dzyñski
Aja tego nie neguje - neguje stan swojej dotychczasowej wiedzy na temat barchanu. A ile jest w barchanie lnu w stosunku do bawe³ny???
Igor z Bêdzina
Dziêki
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.