Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Lublin - nauka w³adania mieczem
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
Bocianowa
Witam,
na forum jestem nowa i w temacie fechtunku równie¿ totalnie zielona, ale od dawna chodzi mi po g³owie nauka w³adania mieczem. Pragnienie zainspirowane ju¿ w dzieciñstwie, jako ¿e od najm³odszych lat mêczy³am film "Ogniem i mieczem", potem przyszed³ czas na polsk± literaturê a tak¿e zagraniczne fantasy ;) "W³adca Pier¶cieni", "Pan Lodowego Ogrodu" i "Wied¼min" zrobi³ swoje.
Moje pytanie brzmi: czy gdzie¶ w Lublinie b±d¼ okolicach mo¿na siê nauczyæ od podstaw walki mieczem? Znalaz³am jedynie stronê Bractwa Rycerskiego ale ca³kiem nieogarniêta nie chcia³abym siê tak pchaæ. Zale¿y mi na tym, ¿eby porz±dnie siê zaj±æ fechtunkiem, co za tym idzie tak¿e treningiem si³owym, bo prawdê mówi±c jestem drobna i szczup³a.

Pozdrawiam,
Agata Piotrowska, lat 16.
lancelot
Da radê, skontaktuj siê z NIZARem (poszukaj usera ALAN) a je¶li nie, pisz na PW
Saszka
Z tego co wiem to treningi w szkole na Kalinie ma Chor±giew Ziemi Lubelskiej ;) info PW ;)
Alan /Haart/ Padziñski
User Alan zosta³ poinformowany o tym¿e po¶cie i ninniejszym udziela odpowiedzi.

Grupa Nizar zaprasza na treningi odbywaj±ce siê o 18.30 we wtorki i pi±tki na boisku XIX LO (LSM). Po wiêcej informacji zapraszam na PW.
kerikawon
http://www.arma.lh.pl/smf/index.php?topic=...msg5483#msg5483

Je¶li chodzi o fechtunek blossfechten d³ugim mieczem, proponuje siê skontaktowaæ z kolegami.
Alan /Haart/ Padziñski
CYTAT(kerikawon @ 13:04 20.08.2011) *
http://www.arma.lh.pl/smf/index.php?topic=...msg5483#msg5483

Je¶li chodzi o fechtunek blossfechten d³ugim mieczem, proponuje siê skontaktowaæ z kolegami.

To chyba grupa "Ascalon", prawda?
lancelot
Tak to my ale chwilowo mamy przerwê techniczn± smile.gif , Tego nie ma tamten jest kontuzjowany, ów nie ma czasu i si³y bo zapirza ja wó³ (ów to ja bigsmile2.gif ), wiêc odes³a³em do Was.
Gaivs Fvrivs Mortifervs
Stowarzyszenie na rzecz popularyzacji kultury antycznej "Hellas et Roma", sekcja gladiatorska, zaprasza za treningi! Odbywaj± siê na sali gimnastycznej w AOSie UMCSu. bum.gif Mo¿e kole¿anka zachcia³a by zostaæ gladiatrix? szczerba.gif
Alan /Haart/ Padziñski
CYTAT(Gaivs Fvrivs Mortifervs @ 13:04 23.08.2011) *
Stowarzyszenie na rzecz popularyzacji kultury antycznej "Hellas et Roma", sekcja gladiatorska, zaprasza za treningi! Odbywaj± siê na sali gimnastycznej w AOSie UMCSu. bum.gif Mo¿e kole¿anka zachcia³a by zostaæ gladiatrix? szczerba.gif

Sam chêtnie wpadnê, je¶li mo¿na. ;)
Bocianowa
Gaivs, zobaczê jak z czasem. Do koñca wakacji chyba nie dam rady nigdzie wpa¶æ : /

Totalne ¿ó³todzioby te¿ s± mile widziane?
Gaivs Fvrivs Mortifervs
@Alan /Haart/ Padziñski, Bocianowa

To jak bêdzie jaki¶ termin treningu ustalony, to dam znaæ! Tylko nie spodziewajcie siê niewiadomo czego - bo sami jeste¶my samouczkami! bum.gif

@Saszka

A jak tam wasze treningi? Æwiczycie co¶ z Tomalem, czy gdzie tam?
Keylan
Ascalon pewnie od wrze¶nia/pa¼dziernika wystartuje z now± grup± wiêc te¿ zapraszamy. Póki co mamy wakacyjn± przerwe.

ps. mysle o jakim¶ szerszym spotkaniu wszystkich ucz±cych siê machaæ ¿elastwem w lublinie, co o tym my¶licie? smile.gif
Gaivs Fvrivs Mortifervs
CYTAT(Keylan @ 15:49 24.08.2011) *
mysle o jakim¶ szerszym spotkaniu wszystkich ucz±cych siê machaæ ¿elastwem w lublinie, co o tym my¶licie? smile.gif

Hmmmm... Je¶li ma byæ to impreza suto zakrapiana trunkami wysokoobrotowymi, to ja odpowiem od razu za cztery osoby (Pestinvsa, Tomala, Saszkê i siebiê): HELL YEAH!!! crazy.gif

Je¶li zorganizowaæ to w miarê szybko (powiedzmy do 1 wrze¶nia w³±cznie), to móg³ bym nawet u¿yczyæ w tym celu lokalu mieszkalnego! bigsmile2.gif
Monika ksf
CYTAT(Bocianowa @ 20:57 19.08.2011) *
bo prawdê mówi±c jestem drobna i szczup³a.
Mo¿e siê przyda:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=21891
Saszka
@Gaivs Fvrivs Mortifervs no ostatnio kiepsko z æwiczeniami, ale to dlatego ¿e mnie nie ma w Lbl... Ale jak bêdê to zaczniemy, nie ma innej opcji trzeba sobie zrobiæ w koñcu formê. A co do imprezy to zawsze i chêtnie siê zjawiê ;)
kerikawon
Przy okazji Monika , Keylan wybieracie siê do warszawy na W3 ???
Keylan
Keri, ja chce bardzo, wiem ¿e czê¶æ ch³opaków mysli ostro nad tym, wiêc mo¿liwe ¿e bedzie nas kilkoro, ale póki co nic nie deklarujemy.

Gaius czyli w weekend? :> trochê krótki termin na skrzykniêcie wiêkszej liczby osób... smile.gif ale z checi± bym sê spotka³ na jakim¶ dobrym piwku. Zapytam siê czy kto¶ od nas da radê.
Monika ksf
CYTAT(kerikawon @ 23:10 24.08.2011) *
Przy okazji Monika , Keylan wybieracie siê do warszawy na W3 ???
Ja nie (za du¿o wypadów w sezonie, ju¿ przekroczy³am "domowy" limit ; ( ), ale mo¿e kto¶ z naszych krakowskich d³ugomieczowców-traktatowców siê wybierze, bo po wakacjach powinni mieæ ¶wie¿e si³y (nikt ich dawno nie klepa³ : ) ). Warszawa to nie Gdañsk, nikt nie mo¿e narzekaæ na dojazd ;).

PS1 Tak zupe³nie na marginesie, zosta³am obdarowana d³ugim mieczem na turnieju za dzielne stawanie w szrankach w MIT : ), no i... g³upio go zawiesiæ na ¶cianie (czy ja siê od d³ugiego miecza nie uwolniê ;) ). Ale d³ugi miecz tylko z kobietami w blaszkach (nie lubiê bólu i k³ucia przedmiotami grubszymi od szpady ;) ), mam nadzieje, ¿e przez tych kilka lat trochê ich siê "dochowali¶cie" i s± ¿±dne nowych wra¿eñ devil.gif, z facetami nie sparrujê broni± trzyman± w dwóch ³apkach, na staro¶æ cz³owiek robi siê wra¿liwy i delikatny, wystarczy mi obt³uczki w MIT ;). Mo¿na by na przyk³ad kiedy¶ zrobiæ jak±¶ imprezê-warsztaty z mieszan± konwencj± (mam nawet pomys³ na co¶ takiego ale "dla pañ", z panami jako osobami towarzysz±cymi ;) i marzenie, Tatian± Gusiew±, jako go¶ciem i "wyk³adowc±" : ), mistrzyni± szabli sportowej, kendo, FEDER-a itp osobisto¶ciami : ), wyk³adowcami mogliby byæ te¿ panowie. Tak± imprezka propaguj±c± szermierkê w ró¿nym wydaniu u p³ci s³abszej : ).
PS2 przyk³adowo czasem kto¶ kto startowa³ w blachach my¶li, ¿e "na staro¶æ" musi siê wycofaæ, a to nie prawda, jest tyle rodzajów szermierki crazy.gif. W szpadzie sportowej startuj± nawet +70 latki, w kat. weteranów, je¿d¿±c na turnieje po ca³ym ¶wiecie .
Uff znowu siê rozpisa³am, odizolujcie mnie od kompa.
kerikawon
Pomys³ super, jak bêdziesz chcia³a kiedy¶ co¶ takiego zorganizowaæ, mo¿e znajdê czas by pomóc .
Tomal
CYTAT(Gaivs Fvrivs Mortifervs @ 17:02 24.08.2011) *
CYTAT(Keylan @ 15:49 24.08.2011) *
mysle o jakim¶ szerszym spotkaniu wszystkich ucz±cych siê machaæ ¿elastwem w lublinie, co o tym my¶licie? smile.gif

Hmmmm... Je¶li ma byæ to impreza suto zakrapiana trunkami wysokoobrotowymi, to ja odpowiem od razu za cztery osoby (Pestinvsa, Tomala, Saszkê i siebiê): HELL YEAH!!! crazy.gif

Jako niejako wywo³any do tablicy ju¿ ¶pieszê z odpowiedzi±, HELL YEAH!!! a tak poza tym to treningi w chor±gwi ( http://www.freha.pl/index.php?showtopic=23047 ) 3 razy w tygodniu i raz z gladiatorami. No i jeszcze XVII rekreacyjnie bum.gif

CYTAT(Gaivs Fvrivs Mortifervs @ 17:02 24.08.2011) *
Je¶li zorganizowaæ to w miarê szybko (powiedzmy do 1 wrze¶nia w³±cznie), to móg³ bym nawet u¿yczyæ w tym celu lokalu mieszkalnego! bigsmile2.gif

Jestem za!

CYTAT(Saszka @ 18:42 24.08.2011) *
@Gaivs Fvrivs Mortifervs no ostatnio kiepsko z æwiczeniami, ale to dlatego ¿e mnie nie ma w Lbl... Ale jak bêdê to zaczniemy, nie ma innej opcji trzeba sobie zrobiæ w koñcu formê. A co do imprezy to zawsze i chêtnie siê zjawiê ;)

Saszka chyba Ty bigsmile2.gif ja nie trenowa³em bo 3 kontuzje w sezonie skutecznie mi nie pozwala³y ale ju¿ od paru tygodni kondycja i szybko¶æ siê robi bum.gif
Gaivs Fvrivs Mortifervs
No to drogie panie i pany, trening niedzielny jest ustalony na godzinê 15.00, a wiêc mo¿na przychodziæ na 15.30-16.00, !ZA! AOSem! Wszyscy mile widziani! Domówki nie bêdzie - po treningu pójdziemy do jakiego¶ baru, lub zostaniemy w plenerze! bum.gif Lista obecno¶ci nie jest obowi±zkowa! szczerba.gif
Keylan
mieszkam 3minuty drogi od miasteczka wiêc bêde na pewno!
Zielu
Tomal - co ja s³yszê XD w takim razie na jesieni muszê sprawdziæ twoj± formê [Saszka ty te¿ siê szykuj] szczerba.gif szkoda mi miesi±ca w plecy z treningami ale odbijê to sobie jak tylko wrócê devil.gif

P.S. HELL YEAH to chyba Stone Cold Steve Austin dobrze koja¿ê? ;)
¯andarm
A czy cywile z nutk± zainteresowania te¿ mog± siê zjawiæ o 15,czy jest to spotkanie tylko dla wieloletnich weteranów?? smile.gif
Pozdrawiam.
Saszka
Nosz kurde, jak cz³owiek siê pojawiæ nie mo¿e to takie atrakcje grrrr.... Bêdê ju¿ od przysz³ego tygodnia trochê wiêcej siedzia³ to trzeba nadrobiæ;]

@Zielu and Tomal, ja siê postaram, zaczynam æwiczyæ i nie ¿artuje ;)
Zielu
My od wrze¶nia (Knia¼, ja i szponki) mamy ambitny plan troche ostrzej potrenowaæ. Je¶li kto¶ by³by zainteresowany wylaniem hetkolitrów potu i sparowaniu k³ad±cemu nacisk na technikê walki to zapraszam do nas ;) treningi odbywaj± siê praktycznie w ka¿dy wtorek i czwartek w godzinach 19-21 oraz niedziela miêdzy 10 a 12. SP nr 10 ul. Kalinowszczyzna 70 (Stara Kalina)
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.