Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pistolet ska³kowy, gdzie, od kogo kupiæ?
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Rzeczpospolita Obojga Narodów (u)
Zdunek
Witam

Ostatnio przymierzam siê do kupna pistoletu ska³kowego. Niestety mój bud¿et to tylko 1000 z³. Proszê, dorad¼cie gdzie kupiæ w miarê przyzwoity pistolet do tej kwoty.

Pinior
Zale¿y jaki. Allegro pe³ne jest ska³kowych czarnoprochowców, g³ównie replik XVIII/XIX wiecznych. Tam w tej kwocie siê powiniene¶ zmie¶ciæ. U producentów, obawiam siê, ¿e tysiak to sporo za ma³o.
Armand
Niestety, Pinior ma racjê. U producentów musisz zostawiæ kwotê wystarczaj±c± swobodnie na komplet kó³ do terenówki na 30' felgach z oponami dobrej klasy, albo nawet suzuki samurai do remontu, za³ó¿my. A wszystko za 'niepowtarzalne' konstrukcje z najczê¶ciej tym samym modelem zamka i ³o¿a. Niestety, masowo produkowany w Indiach jest tylko jeden model ska³kowca z angielskiej wojny domowej, (z zamkiem 'dog lock') ale Anglicy ostrzegali ¿e ma s³abej jako¶ci lustro. Ostatecznie, zawsze mo¿na je wymieniæ.

http://www.militaryheritage.com/pistol5.htm
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Warto te¿ zastanowiæ siê czy pistolet ska³kowy bêdzie najw³a¶ciwsz± broni± do tego co rekonstruujesz.

Je¶li odtwarzasz dajmy na to moskiewskiego rajtara albo moskiewsk± jazdê pomiestn± to jak najbardziej, bo u nich zamki ska³kowe cieszy³y siê ogromn± popularno¶ci± i zachowa³o siê od groma rosyjskich pistoletów z zamkami tego typu.

U nas dla odmiany zamek ska³kowy w broni krótkiej dosyæ d³ugo nie chcia³ siê przyj±æ.

Za³o¿enia cenowe te¿ obawiam siê nieco (tak mniej wiêcej trzykrotnie) zbyt optymistyczne. No chyba, ¿e nie jest szczególnym fanem bezpieczeñstwa, estetyki i dba³o¶ci o wierno¶æ orygina³owi.
Krzysiu
Nie do koñca jest tak, jak piszecie.

1. Najpierw nale¿a³oby okre¶liæ, z jakiego okresu ma byæ ten pistolet. Mniemam, ¿e z XVII w. Takich w zasadzie nie produkuje siê masowo, ale pistolet z prze³omu XVII i XVIII w. z zamkiem typu "dog lock" mozna dostaæ choæby tu: http://www.armae.com/moderne/13xvxiiisieclecadre.htm
Cena wcale nie jest wstrz±saj±ca, tyle kosztuj± wszystkie repliki pistoletów z XVII i XVIII w. Ale u producenta jest trzykrotnie taniej, tyle ¿e oni nie chc± sprzedawaæ pojedynczo.

2. Ceny pospolitych replik pistoletów wcale nie s± a¿ tak wysokie. Pistolet typu "Kentucky" kosztuje 600 - 700 z³, i to fabrycznie nowy. U¿ywki, w zale¿o¶ci od stanu, mo¿na trafiæ za 400 - 500 z³. Inne, podobne modele s± niewiele dro¿sze. Tyle, ¿e to druga po³owa XVIII w.
Tu jest polski sklep z pistoletami: http://www.saguaromike.com/sklep/index.php...odowo-pistolety

3. Doglock z Military Heritage nie ma lustra "s³abej jako¶ci". Po prostu ze wzglêdu na przepisy o broni, ró¿ne w ró¿nych krajach, Hindusi produkuj± je jako ... pami±tki. Krzesiwo wykonane jest ze stali niskowêglowej i po prostu nie daje iskry. Aby pistolet uzdatniæ do strzelania, trzeba nawêgliæ krzesiwo (mo¿na na³o¿yæ blaszkê) oraz wywierciæ w lufie otwór zapa³owy, bo jego równie¿ nie ma.

4. Wykonywanie rêcznie, najczê¶ciej w jednym egzemplarzu repliki pistoletów, kosztuj± ju¿ zgo³a inaczej, zazwyczaj dwu - trzykrotnie dro¿ej, zale¿nie od jako¶ci wykonania. Jakby kto¶ chcia³ broñ z zamkiem ko³owym, to w tym temacie:http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?p=1029668&sid=02f8f4d27b39bdefa37fd12e17e4857c#1029668 produkuje siê taki jeden. Ale o ceny musicie jego pytaæ.
Parufka
Za oko³o 1000 PLN mo¿na kupiæ ten indyjski dog lock ale ma do wymiany lustro i jeszcze inne elementy za jakie¶ oko³o 400 PLN.
Normalnie dobry pistolet ska³kowy u Kubowicza (jedyny rusznikarz jakiego szczerze mogê poleciæ do pistoletu) to kwota oko³o 2500 PLN.
Krzysiu
Przeróbka hindusa samodzielna kosztuje dok³adnie zero z³otych, tylko trochê czasu trzeba. I nie trzeba wymieniaæ ¿adnych czê¶ci. Wiem to, bo z kumplem przerobili¶my na strzelaj±ce kilkana¶cie karabinów.
Armand
CYTAT(Krzysiu @ 21:56 18.08.2011) *
Aby pistolet uzdatniæ do strzelania, trzeba nawêgliæ krzesiwo (mo¿na na³o¿yæ blaszkê) oraz wywierciæ w lufie otwór zapa³owy, bo jego równie¿ nie ma.

Ha! Po¿yteczna informacja, dziêki Krzysiu. Parufka, ok, 2500 tys. to nie 3500- 4500, ale to minimalna cena za standardowy model 'taki jak wszystkich'. Za³ó¿my ¿e ja chcê zamek miquelet, krótk± lufê i nieco inn± kolbê, i ju¿ mam kwotê adresowan± do innej sfery p³atniczej smile.gif Wiem, rekonstrukcja boli. A taki pistolet to tylko ornament do rynsztunku, nie g³ówna broñ. O parze ko³owców (które na 1600- 1630 powinno siê mieæ, a nie ska³kê) nawet nie wspomnê. Rodzina ukrzy¿owa³aby mnie g³ow± w dó³ za wydanie 8000 circa na zabawki. Mimo i¿ 'ca³a reszta' ju¿ dawno przekroczy³a t± kwotê smile.gif
B³a¿ej - Kozacy Zaporoscy
Pozostaje zmieniæ rodzinê :D
Zdunek
Muszê siê pochawliæ, po d³ugich poszukiwaniach uda³o mi siê nabyæ dobr± broñ. Zrobi³ mi j± jednen z Frehowiczów, a prezentuje siê tak
http://ifotos.pl/galeria/qhxa/normal (czê¶æ zdjêæ robiona telefonem wiêc jako¶æ kiepska)

Z pistoletu jestem nieziemsko zadowolony. Aktualnie problemem jest proch, nie mam uprawnieñ by takowy zakupiæ. W trójmie¶cie ogólnie to znalaz³em jedno miejsce gdzie w ogóle mo¿na kupiæ. Ale trzeba mieæ pozwolenie na broñ my¶liwsk± lub Europejsk± Kartê Broni.
Frederick
CYTAT(Zdunek @ 13:38 17.08.2011) *
Witam

Ostatnio przymierzam siê do kupna pistoletu ska³kowego. Niestety mój bud¿et to tylko 1000 z³. Proszê, dorad¼cie gdzie kupiæ w miarê przyzwoity pistolet do tej kwoty.

W tej kwocie siê nie da niestety. Hinduskiego tylko mozna kupic ale ... dobre pytanie, czy angielski pistolet z doglockiem bêdzie pasowa³ do ... ??? Nie wiem kogo konkretnie siê robi rekonstrukcje w tym przypadku. Wszystkie mozliwe opcje ... a raczej prawie wszystkie tu ju¿ zosta³y wymienione.

Istnieje te¿ taka opcja ¿eby kupic sam zamek naprzyk³ad, te¿ zamek do ska³adania mog³ by byc. Ale tu siê trzeba liczyc z tym ¿e on bêdzie drozszy osobno niz wraz z ca³o¶cia, z pistoletem i to raczej nie w Polsce sie kupi.

My siê zajmujemy produkcj± ska³kowych no ale w cenie 1000 z³. tylko lontowy móg³ by byc smile.gif Tu dobrze powiadzieli koledzy ¿e na XVII wiek nie ma produkcji masowej co oznacza ¿e nic siê nie kupi gotowego ani zamku ani czêsci do niego. Zamek trzeba zaprojektowac najpierw , pózniej od zera wszystko zrobic. To jest naprawdê kupa roboty. Robimy teraz dwa takie pistolety ska³kowe jak na mojej sygnaturce z arkebuzow± obudow± z zamkami moskiewskimi. S± po 2000 z³. Model mozliw jest ka¿dy tak samo jak i zamek - niderlandski snaphaus, moskiewski, frañcuski, skandynawski ...

Taki z frañcuskim zamkiem jest w kolejce do zrealizowania

Ko³owe zamki w perspektywie w tym roku ju¿ siê pojawi±. To jest po prostu kwestia braku czasu. Pracy jest bardzo duzo.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.