Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: I Turniej Ziemi Jaworznickiej oraz Bitwa Konfederatów ze Szwedami
> Inne > Kalendarium 2011
Tomasz h. ¦lepowron
Witam,

Mam zaszczyt zaprosiæ na I Turniej Ziemi Jaworznickiej po³±czony z Bitw± Konfederatów ze Szwedami.
Impreza odby³aby siê w Jaworznie na granicy Ma³opolski oraz ¦l±ska w dniach 26-27 sierpnia. By³aby to impreza multiperiodowa czyli dla chêtnych odtwarzaj±cych X, XIII, XV i XVII wiek. Przewidziane s± turnieje dla ka¿dego datowania osobne, turniej ³uczniczy, bieg dam oraz turniej giermków. Na zakoñczenie imprezy przewidujemy bitwê XVII-wieczn± z okresu potopu szwedzkiego.

Wstêpne zg³oszenia chêtnych bractw proszê przesy³aæ na maila: tomaszkarzewicz@interia.pl

Zapewniamy wy¿ywienie i ¶wietn± zabawê.

Edit: Uzupe³ni³em opis tematu. Poprawi³em parê literówek. Nawet w tytule proszê nie stosowaæ bez potrzeby samych kapitalików. Je¿eli turniej jest po raz pierwszy napisz co¶ wiêcej o warunkach obozowych, lokalizacji. Pozdrawiam - mod. Andrzej/Viator
Tomasz h. ¦lepowron
Nocowanie w namiotach historycznych, dla osób które bêd± tego potrzebowaæ bêdzie mo¿liwo¶æ noclegu w domu kultury, bêdzie dostêp do wody bie¿±cej w okolicy obozowiska oraz toalet i tojków. Obóz bêdzie w parku stylizowanym na park angielski z zas³oniêt± przez drzewa infrastruktur±.
Marcin77
Jakie¶ szczegó³y odno¶nie turnieju ³uczniczego - typu: ilo¶æ i rodzaj konkurencji, czas trwania, etc?
Tomasz h. ¦lepowron
turniej ³uczniczy trwa³by 2 dni, w pierwszym eliminacje w 3 konkurencjach, w drugim fina³y najlepszej trójki w 2 konkurencjach.
Monika ksf
CYTAT(Tomasz h. ¦lepowron @ 13:53 13.08.2011) *
turniej ³uczniczy trwa³by 2 dni, w pierwszym eliminacje w 3 konkurencjach, w drugim fina³y najlepszej trójki w 2 konkurencjach.
Czy w dacie 26-27 nie ma przypadkiem pomy³ki? Czyli by³by to pi±tek popo³udniu? i sobota, a nie sobota i niedziela?
Tomasz h. ¦lepowron
26,27 sierpnia (czyt. pi±tek sobota) to w³a¶ciwy termin a nie pomy³ka
Tomasz h. ¦lepowron
Chcia³em serdecznie podziêkowaæ:

Bractwu Rycerskiemu Kruk Starostwa Rabsztyñskiego za pomoc przed i w trakcie imprezy, wsparcie, pomoc w organizacji i has³o imprezy "Do wora, do wora!!!..."

Pocztowi Rycerskiemu Piotra h. Grzyma³a z Bêdzina za u¿yczenie sprzêtu i "ksiê¿niczkê"

Towarzystwu Szabli i Miecza z Zamo¶cia za pomoc z ogarniêciem terenu po imprezie, zw³aszcza za przyjazd mimo du¿ej odleg³o¶ci

Cieszyñskiemu Rodowi z Golêszyc za magiczny proszek z czech,

Krakowskiej Szkole Fechtunku za z³otego ch³opca i waleczn± kobietê która nas wspar³a

Dru¿ynie £uczniczej Dzikie Rosomaki za przyjechanie z kramem, ofiarowanie nagrody i wiele cennych rad ³uczniczych

Niewie¶cie przyby³ej z synem z wczesno¶redniowiecznego bractwa z Bielska Bia³ej

i wszystkim innym bêd±cym na turnieju.
Jack
Te¿ dziêkujê WSZYSTKIM za ¶wietny turniej, brak jakiejkolwiek spinki i w ogóle luzik =]... Patrycjê chcê przeprosiæ bo dopiero mi siê przypomnia³o jak siedzê przed kompem, ¿e nie odda³em Ci piórka z mojej ¿ó³tej ¿ydowskiej czapeczki :S... Oraz poprosiæ Kamila o dok³adny przepis na t± s³odziutk± wi¶nióweczkê na pw =DD

Lama =]
Tomasz h. ¦lepowron
Od Patrycji: "piórko zatrzymaj sobie na pami±tkê Laminatko"

Co do Kamila to wezmê i przeka¿ê.

Apropo, Mamy hakownicê Z³ego Stryja Janka i Tarczê Russka;)

Je¿eli co¶ jeszcze znajdziemy nie naszego damy znaæ.

Dawidzie z Krakowa proszê o kontakt.
Yan
Dzieki serdeczne za wspanialy turniej, bardzo dobrze daliscie rade z organizacja : ) Dzieki tez za odnalezienie haki, na smierc o niej zapomnialem ; ) Zabawa byla przednia, mysle ze ta impreza ma bardzo duzy potencjal : ) Pozdrawiam wszystkich serdecznie !
Tomasz h. ¦lepowron
Przesy³am materia³y z Telewizji Jaworzno oraz portalu spo³eczno¶ciowego oraz proszê o przes³anie swoich zdjêæ i filmików

http://www.jaw.pl/video/show/11460
http://www.jaw.pl/video/show/11453
http://www.imprezy.jaworzno.pl/index.php?o...iew&id=1761

Pozdrawiam
Monika ksf
Niestety nie da³am rady przyjechaæ na turnieje, zd±¿y³am tylko na inscenizacjê, ale warto by³o. Atmosfera przypomina³a mi zloty motocyklowe z lat 80/90-tych, po prostu super, ledwie postawi³am pierwszy krok w obozowisku, a poczu³am siê jak w gronie dobrych znajomych : ), taki powrót do imprez, gdzie wszyscy siê bawi± przy wspólnym ognisku, bez podzia³u wczesnych, pó¼nych, grupy x, z, full integracja (mia³am problem ze znalezieniem kumpli z XV tak siê wymieszali z "wczesno-XIII-XVII-tkami" ;) ). Przyznam ¿e brakuje mi tego na du¿ych "spêdach".
Pozdrawiam organizatorów i uczestników
Monika
PS Nie wiedzia³am, ¿e inscenizacja i przedinscenizacyjne próby i "rozmowy" mog± zapewniæ tak dobr± zabawê, w 33% upale ;). Grunt to przednie towarzystwo : ).
Tomasz h. ¦lepowron
https://picasaweb.google.com/przemek.4mm/Jaworzno - kolejne zdjêcia ;)

"I o ¶cianê!!!"
Wajcha
Widzê, ¿e zawo³anie siê przyjê³o ;]
Dziêkujê organizatorom i uczestnikom za przedni± zabawê. Mi³o spêdzi³em te dwa dni, pozna³em mnóstwo nowych osób (szczególnie chcê pozdrowiæ znajomych Czechów ;P), sporo powalczy³em i postrzela³em (co jest dla mnie nowo¶ci± - prze¿y³em u Was swój pierwszy raz ;]).
Gratulujê zwyciêzcom poszczególnych turniejów.
Zgadzam siê z Monik± - klimat turnieju by³ niepowtarzalny.
Przyje¿d¿am za rok! :]
Tomasz h. ¦lepowron
Witam wszystkich, z tej strony tym razem Patrycja chcia³abym zamie¶ciæ sprostowanie co do turnieju szermierczego, wykluczy³am broñ jednego z finalistów podaj±c nieprawid³owy punkt regulaminu z powodu zamieszania i du¿ej ilo¶ci tych regulaminów, jednak nie zrobi³am tego tak czy inaczej bezpodstawnie, prawid³owym punktem którego powinnam u¿yæ jest pierwszy akapit:
"Uzbrojenie musi byæ spójne historycznie w ramach maksymalnie 50 lat."
No a poza tym chcia³am bardzo podziêkowaæ wszystkim za przyjazd, ¶wietne zachowanie i ogólnie jeste¶cie wspaniali, mam nadzieje do zobaczenia za rok smile.gif
Monika ksf
CYTAT(Tomasz h. ¦lepowron @ 12:49 29.08.2011) *
wykluczy³am broñ jednego z finalistów podaj±c nieprawid³owy punkt regulaminu z powodu zamieszania i du¿ej ilo¶ci tych regulaminów, jednak nie zrobi³am tego tak czy inaczej bezpodstawnie, prawid³owym punktem którego powinnam u¿yæ jest pierwszy akapit:
"Uzbrojenie musi byæ spójne historycznie w ramach maksymalnie 50 lat."
Trzeba by³o wykluczyæ broñ ju¿ przy pierwszej walce, wykluczenie broni w finale tylko na specjalne ¿yczenie jednego z walcz±cych, przy czytelnym regulaminie (np limity w cm-tarcza czy gramach-broñ). Bo wychodzi na to, ¿e reszta uczestników turnieju mia³a nierówne szanse, te¿ walczy³a "niespójnie historycznie" z osob±, której broñ wykluczono, dlaczego tylko finalista ma byæ "premiowany"?

PS Sama kiedy¶ jako sêdzia podobny b³±d pope³ni³am, tylko wtedy po¿ycza³am do walki koledze swoje szable i po prostu w fina³ach tê l¿ejsz± szablê mu "zarekwirowa³am" (regulamin jasno mówi³ od jakiej wagi szable wchodz±). Wcze¶niej zwraca³am mu prywatnie uwagê, ¿e walczy³ za lekka broni±, nie widzia³ w tym nic z³ego, to po prostu wyci±gnê³am mu z rêki moj± szablê i musia³ wzi±æ ciê¿sz±.
Nie zauwa¿y³am, ¿e akurat tê szablê wzi±³ do turnieju-mój b³±d, bo go sêdziowa³am. Wcze¶niej szable wa¿ono (by³ problem raczej z górnym limitem) i nie przysz³o mi do g³owy, ¿e sobie akurat tê wybierze z mojej kolekcji bez pytania ;).
Jadobra
Dziêkujemy za go¶cinê, mi³± atmosferê i naprawdê znakomite warunki. Niechaj ¿a³uj± ci, których nie by³o!
Pozdr.
Jadobra i m³ody Jaruga
Jadobra
Zdjêcia spó¼nione, ale tak to jest, gdy robi siê kilka rzeczy na raz smile.gif
Pozdrawiam

https://picasaweb.google.com/10486861258846...CNbuv7iJwpihcQ#
Arek h. Pa³uki
link nie dzia³a
Monika ksf
CYTAT(Jadobra @ 17:01 17.10.2011) *
No nie¼le, niektóre zdjêcia absolutnie do cenzury smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.