Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak zrobiæ bolo
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Brajan52
Przegl±daj±c frehe i pewne w±tki (nie rejestrowa³em siê tutaj przez ca³y czas xD ) wyczyta³em wyraz bolo w tym w±tku:
http://www.freha.pl/index.php?showtopic=2353
Od razu wyraz skojarzy³ mi siê z broni± jakiej u¿ywa³ batman (chyba w jaki¶ odcinkowych bajkach/ nie pamiêtam, ma³y by³em xD ) dwie kulki, po obu stronach linki, rzucone w przeciwnika opl±tuj± nogi wroga (zale¿nie gdzie siê rzuci) i wtedy najczê¶ciej oponent zalicza glebê bum.gif
Niestety wpisuj±c has³o: "bolo" do wujka google, nie znalaz³em ¿adnego opisu tej broni itd,
wiêc moje pytanie brzmi tak:
jak skonstruowaæ t± broñ
jak siê ni± pos³ugiwaæ?
czy s± jakie¶ techniki rzucania?
jak du¿e maj± byæ obci±¿niki?
jak d³uga ma byæ owa lina? dunno.gif
Owka
CYTAT
Niestety wpisuj±c has³o: "bolo" do wujka google, nie znalaz³em ¿adnego opisu tej broni itd,

Bolo jest umiê¶niony i mo¿e przywaliæ.

A broñ, o któr± Ci chodzi, nazywa siê bolas, ewentualnie bola. Jak wpiszesz które¶ z tych hase³, wujek Google zrobi siê pomocny i ¿yczliwy.
Brajan52
Dobrze, a wiêc ten ów fakt zosta³ wyja¶niony (tak na marginesie, to rzeczywi¶cie ta broñ nazywa siê bolas)
A wiêc czekam na odpowiedzi odno¶nie pytañ:

jak skonstruowaæ t± broñ?
jak siê ni± pos³ugiwaæ?
czy s± jakie¶ techniki rzucania?
jak du¿e maj± byæ obci±¿niki? (czyli tak¿e ile maj± mieæ wagi)
jak d³uga ma byæ owa lina?
jaka lina bêdzie odpowiednia do tej broni? mo¿e to byæ taka zakupiona w brico marche (nie chodzi mi o znaczenie historyczne tylko o samo hobby/ zacz±³em strzelaæ z procy, interesuje siê ³ucznictwem, z³o¿y³em w³asn± procê "linkow±", wiêc czas na bolas'a xD )
z czego mog± byæ zrobione owe obci±¿niki?

i ostatnie
jak przymocowaæ linke do obci±¿ników...
Owka
CYTAT
A wiêc czekam na odpowiedzi odno¶nie pytañ:

I, obawiam siê, poczekasz d³ugo. O ile mi wiadomo, na tym forum nie ma osób zajmuj±cych siê rekonstrukcj± gauchos z argentyñskiej pampy.

A nawet je¶li s±, to jest to forum rekonstrukcji historycznej. Ergo, zainteresowani bêd± rekonstrukcj± sprzêtu u¿ywanego przez rzeczonych gauchos czy Indian, a nie patentami na linê z nylonu i gumê do majtek.

Nawiasem rzek³szy "lina z brico marche" to termin... ma³o deskryptywny, powiedzia³bym. JAKA?
Brajan52
spyta³em o line z brico
bo dzisiaj by³em tam, zakupi³em linkê do procy linowej,
widzia³em w³a¶nie dosyæ grup± linê (nie pamiêtam jak ona siê nazywa³a) i czêsto u¿ywano owych lin w ¶redniowieczu, nie jest to co prawda rzemieñ ale jest upleciona z trzech takich jakby...hm... piaskowego koloru linek (nie znam siê zabardzo na dok³±dnich odcieniach) a je¶li takiej jednej mniejszej u¿yæ wygl±da³o by ¶wietnie, a zarazem historycznie,
marwie siê bardziej tym, sk±d wzi±¶æ owe dwie kulki (bo na pocz±tek chcia³bym bolas z dwoma kulkami a nie z trzema) i jak je przymocowaæ do koñców liny...
?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.