CYTAT(Marek Hilgendorf @ 19:10 06.08.2011)
A macie mo¿e jakie¶ zdjêcia z poprzednich imprez? ciekawi mnie jak u nich prezentuje siê XIII.
Witaj!
Ja jadê pierwszy raz. Z opowiadañ kolegów wiem tylko ¿e zabawa jest przednia,jezdzili tam ju¿ kilka razy, a wszystko odbywa sie w ramach Targów ¦redniowiecznych.
Opis gospodarzy:
Na promenadzie w Szybeniku znowu strzelaj± armaty i znowu dymi siê z ich luf, ale tym razem nie z powodu obrony miasta przed morskim wrogiem, lecz w ramach Targów ¦redniowiecznych w Szybeniku, którego mieszkañcy na ulicach i placach starej czê¶ci miasta prezentuj± swoim go¶ciom tutejsze dziedzictwo kulturowohistoryczne. Targi w wyj±tkowy sposób przedstawiaj± ¿ycie, pracê i osi±gniêcia gastronomiczne z okresu, kiedy Szybenik by³ najwiêkszym miastem chorwackim. Szczególna uwaga po¶wiêcona jest tradycyjnej kulturze Szybenika oraz dawnym rzemios³om. Liczni aktorzy opowiadaj± ze sceny historie o ¶redniowiecznym Szybeniku. Tradycyjne zespo³y wokalne, tzw. klapy i grupy taneczne ubrane w tradycyjne stroje i kostiumy towarzysz± spacerowiczom. Atmosferê targów o¿ywiaj± ¿onglerzy, klauni, strzelcy i rycerze, którzy przy d¼wiêku fanfar pokazuj± swoje umiejêtno¶ci i odtwarzaj± atmosferê jarmarku z dawnych czasów.
Pozdrawiam
efendi