Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Timeline (2003)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Smok Migu¶
Linia Czasu

Doczytalem, ze w tym roku ma wejsc na ekrany film "Linia czasu" na podstawie ksiazki Michaela Crichtona. Rzecz jest o podrozach w czasie do sredniowiecznej Francji. Ciekaw jestem filmu, bo ksiazka zaskoczyla mnie dbaloscia o szczegoly, juz na poczatku przygody jest opis dubletu i jak sie zakladalo. Oczywiscie to bedzie film sensacyjny a nie historyczny ale o ile dbaloscia zblizony jest do ksiazki, to warto go bedzie obejrzec.

Pare fotek z filmu:
http://www.imdb.com/title/tt0300556/photogallery
Biorg
Witam!
Migu¶ - a uda³o Ci siê t± ksi±¿kê doczytaæ do koñca??? Bo ja, po ciekawym pocz±tku, na si³ê musia³em j± doczytaæ - tylko po to, ¿eby potem z czystym sumieniem j± krytykowaæ... smile.gif

Szczerze - nikomu jej nie polecam. Nie chodzi mi o wierno¶æ oddania realiów historycznych ale sam± akcjê i pomys³y autora...

Najbardziej powala³y mnie pomys³y typu:
- jedna Panna ¶wietnie sobie radzi podczas ucieczki przed siepaczami - po a¿urowej konstrukcji dachowej - tylko dlatego, ¿e jest entuzjastk±... wspinaczki ska³kowej.

-robaki w brodzie "Zielonego Rymcerza" (no bo zêbów nie my³ i ogólnie niedbale jad³)

-Kole¶, który ci±gle jest zmêczony, rozdra¿niony, nie uczy siê na w³asnych b³êdach i kicha, kiedy akurat obok jego kryjówki przechodz± stra¿nicy... bigsmile2.gif

-³ucznicy, którzy niezbyt czêsto trafiaj± w cel (w przeciwieñstwie do Wspó³czesnego Herosa)

-Wspó³czesny Heros, który zawsze trafia, ¶wietnie je¼dzi konno, w³ada mieczem i kopi±, kapitalnie zna ¶redniowieczne zwyczaje, trzy jêzyki (¶redniowieczne) i bezb³êdnie rozpoznaje ¶redniowieczne akcenty!!!!!!! cool.gif cool.gif cool.gif Zaczynam mieæ czkawkê...

-Komandosi do Czosnku, którzy gin± od razu, kiedy siê pojawiaj±... W przeciwieñstwie do Herosa, Panienki i Kolesia...

-totalne bla...bla... z wykorzystaniem do¶æ dyskusyjnej (ale niezwykle ciekawej) teorii ¶wiatów alternatywnych

itd...

No mówiê Wam - po³±czenie "Czterech pancernych" i Herkulesa...

Jak kogo¶ interesuje - to mogê zdradziæ zakoñczenie - na priva...

Pozdrawiam
Biorg
Vibivs Silivs Alatvs
W³a¶nie skoñczy³em ogl±daæ. Filmik do¶æ przyjemny, nie nudzi, oprócz kilku elementów o których wiemy ¿e pojawi± siê pó¼niej. Jak na mój gust torszkê za czêsto sie gubili, zostawiali jeden drugiego i uciekali.

Mimo i¿ to kino amerykañskie, niektóre stroje i zbroje oddane zosta³y do¶æ dobrze (zw³aszcza uzbrojenie anglików). Wymieszane jednak epokowo, maj±tkowo i regionalnie.

Rozbawi³ mnie tekst: "Ja to widzê tak: mamy 650 lat przewagi nad nimi...." (przewagi to mo¿e i mieli ale w czym?)

Jednego jako biolog z zawodu nie potrafie zrozumieæ (a z genetyki by³em dobry), co do ciasnej dziurki ma wspólnego "rozbicie na strumieñ elektronów", b³êdy transkrybcyjne w DNA (dla laików wyja¶nie, ze tak m.in.powstaj± mutacje) z przesuniêciami organów, ko¶ci a nawet ¿y³...dla przeciêtnego amerykanina taki be³kot jest mega naukowy i pozwala po wyj¶ciu z kina czuæ siê troszkê doedukowanym, a na najbli¿szym przyjêciu pochwaliæ siê wiedz± nie tylko historyczn±, ale i elementami genetyki i fizyki kwantowej. Pocieszaj±ce.

Ogólnie film polecam, zw³aszcza z uwagi na efekty specjalne (nie ma mega magii, ale oblê¿enie by³o miczego sobie).
LuCK
Ja te¿ ju¿ widzia³em...
Jednak s±dzê, ¿e poza wspomnianym oblê¿eniem to w tym filmie nie ma nic co mog³o by zainteresowaæ angsad.gif
Film g³upawy, niespójny, p³ytki i schematyczno-przewidywalny.
A takiej porcji mroku to dawno nie widza³em smile.gif
Najlepsze by³y he³my garnczkowe z zas³on± devil.gif

Ale fakt faktem, ¿e jak przyszlo do bitwy to bylo to widowiskowe i przyjemnie ogl±da³o siê na przyk³ad trebusze w akcji.
Tomasz z £añcuta
Film ogl±dn±³em - fakt - typowo hamerykañski crazy.gif Ale ciekawa by³a na poczatku rozmowa historyka z synem profesora histori - ta przy nagrobku po³±czonej pary- o tym dlaczego interesuje siê histori±.
He³my faktycznie devil.gif ciekawe
Chcia³bym kiedy¶ na ¿ywo zobaczyæ takie oblê¿enie - sam pomys³ podró¿y w czasie od dawna mnie interesuje.
Druga teoria Einstaina itp - nie do koñca rozumiem fizykê kwantow±, ale to brzmi obiecuj±co.
Hax
A co s±dzicie o angielskich jake? Widzia³em z ty³u ponaszywane jakie¶ z³ote paski, i inne wzory. Nada siê co¶ takiego dla angola, ale na XIIIw? (czyli 100 lat wcze¶niej?) A co z heraldyk±, na tarczy czarne (bodaj¿e) or³y? Móg³bym na tarczy zastosowaæ motywy z tego filmu, czy i tu mrok?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.