Witam!
Poszukuje osób ze Szczecina i okolic chêtnych do wskrzeszenia idei milicji / stra¿y miejskiej wystawianej przez cechy rzemie¶lnicze. Jest to w mojej opinii bardzo ciekawy i interesuj±cy pomys³ na rekonstrukcjê. Si³y wystawiane przez zrzeszonych w cechy rzemie¶lników pe³ni³y liczne funkcje tak w czasie pokoju jak i wojny – w Szczecinie przyk³adowo cech rze¼ników strzeg³ bram miasta – pomys³ów zatem i mo¿liwo¶ci rozwoju jest sporo.
Projekt taki zawi±za³ siê jaki¶ czas temu w Szczecinie, ale prawdopodobnie uleg³ zawieszeniu – chcia³bym go przej±æ albo rozwin±æ z innymi chêtnymi osobami. Oczywi¶cie proszê o kontakt (bêdzie bardzo mile widziany) osoby zwi±zane z poprzednim projektem – nie uda³o mi siê jeszcze otrzymaæ od nich ¿adnej odpowiedzi na maile, dlatego wrzucam tego posta tutaj.
W za³o¿eniu grupa bêdzie odtwarza³a lekk± piechotê (oczywi¶cie gdy mówimy o czasie wojny) z pocz±tków XV wieku, za czasów panowania ¦wiêtobora I i Kazimierza V – co za tym idzie jednym z celów bêdzie udzia³ w rekonstrukcji grunwaldzkiej. Liczê na to, ¿e je¶li uda siê zebraæ kilka osób, to mo¿liwa bêdzie szersza wspó³praca przyk³adowo z Najemn± Rot± Strzelcz± (Szczecin) czy innymi Bractwami z okolic – mo¿e wyj¶æ z tego ciekawy garnizon miejski czy regiment z Pomorza – je¶li zbierze siê kilka osób, to bêdzie mo¿na przyst±piæ do negocjacji...
Projekt jest interesuj±cy równie¿ z tego powodu, ¿e piechota miejska nie by³a jako¶ szczególnie kosztownie opancerzona, wyposa¿ona itd. - sprawia to, ¿e mo¿na wzglêdnie niskim nak³adem finansowym i czasowym wystawiæ oddzia³ czy chocia¿by patrol – pocz±tkowo wystarcz± stroje cywilne, pancerze tekstylne i proste uzbrojenie itd. A dalej mo¿na w zale¿no¶ci od potrzeb rozwin±æ siê w kierunku np. strzelców.
Posiadam pewne (choæ nie jakie¶ ogromne) do¶wiadczenie w rekonstrukcji, mam trochê ¼róde³ i wiedzy, ogarniam kwestie zwi±zane z szyciem podstawowych typów ubrañ (od koszuli po proste szaty i suknie wierzchnie). Od wielu lat trenujê ró¿ne style szermiercze i metody walki wrêcz. Trochê je¿d¿ê konno, trochê bawi³em siê w ³ucznictwo. My¶lê, ¿e czê¶æ osób z okolic Szczecina mniej lub wiêcej mnie kojarzy. S±dzê, ¿e s± to dobre podstawy aby wspólnymi si³ami z grupk± otwartych osób zrobiæ co¶ fajnego i razem siê rozwijaæ; chêtnie podzielê siê tym co wiem i nauczê czego¶ nowego – zaczynamy od pocz±tku, s± mo¿liwo¶ci, wiêc zapraszam do wspó³pracy ludzi z absolutnie ka¿dym stopniem wtajemniczenia w rekonstrukcjê i klimaty ¶redniowieczne.
Jako, ¿e mam teraz trochê wiêcej czasu, to proponujê wrêcz od zaraz treningi w terenie, spotkania celem ustalenia szczegó³ów. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.
z pozdrowieniami!