Witam!
Przygotowujê film dokumentalny o ¿yciu akademickim w renesansowym Poznaniu: Akademia Lubrañskiego oraz Kolegium Jezuickie. Przejrza³am znaczn± ilo¶æ ksi±¿ek o ubiorze z tego okresu, lecz wiêkszo¶æ nie podaje stroju braci akademickiej. Jedynie pozycja Pta¶nika: Obrazki z ¿ycia... opisuje strój ¿aków. Jednak¿e, autor pos³uguje siê do¶æ wieloznacznymi okre¶leniami i nie podaje ¿adnego szkicu ubioru. St±d moje pytanie do Was.
Jak wed³ug Was mog³a wygl±daæ tunika ¿aka? Czy mia³a rêkawy czy raczej wystawa³y z niej rêkawy ode serdaka? Oto opis tej tuniki u Pta¶nika:
"Na odzienie ¿aka sk³ada³a siê koszula, obcis³e spodnie, serdak czyli kaftan z rêkawami, barwy czarnej lub czerwonej; na to wszystko wdziewa³ tunikê, któr± przewi±zywa³ w pasie, podobnie jak to czyni± dzi¶ ¿ydzi."
Proszê, pomó¿cie w strapieniu!
Myslê, ¿e to poprostu cywilny strój z tego okresu , a nie ¿aden uniform. Stad radzê poszukaæ czegokolwiek na temat ubrañ mêskich tego okresu. Pozdrawiam
¬le my¶lisz, ubiór ¿aków (przynajmniej wiêkszo¶ci akademii) by³ do¶æ ¶ci¶le skodyfikowany. Jak to wygl±da³o akurat dla Poznania, nie wiem - mo¿na by siê oprzeæ na Krakowie. Ogólna wiedza nt. ubrañ z epoki mo¿e byæ najwy¿ej punktem wyj¶cia, aby wiedzieæ, co siê kryje pod poszczególnymi nazwami. (Np. stawiam na to, ¿e "trepki, które student w domu zwykle zdejmowa³" u Pta¶nika to zapewne patynki.)
A, to przepraszam i dziêkujê za informacjê.
Pozdrawiam
Jest wa¿ne kiedy taki ¿ak siê ubiera³ czy w 1519 na pocz±tku dzia³alno¶ci akademii czy pocz±tek XVII wieku gdy renesans dokonywa³ ¿ywota a na scenê wchodzi³ barok. Mo¿e w ksi±¿ce "¿ycie codzienne w renesansowym Poznaniu" bêdzie jaki¶ dzia³ o ¿akach. Teraz nie sprawdzê bo nie mam dostêpu do swojej biblioteczki, ale ja wrócê z urlopu to zerknê jak bêdzie trzeba.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.